Legenda Cinei cea de Taină… rămâi fără cuvinte

Leonardo_da_Vinci_cina-cea-de-taina

Exista o legenda cu privire la “Cina cea de taina” a lui da Vinci…

Cand a conceput aceasta scena, Leonardo s-a izbit de o mare dificultate: trebuia sa picteze Binele – sub chipul lui Iisus – si Raul – sub chipul lui Iuda.

Si-a intrerupt lucrul la jumatate, pana cand avea sa gaseasca modelele ideale.

Intr-o zi, in timp ce asista la repetitita unui cor bisericesc, a vazut intr-unul din baieti imaginea desavarsita a lui Hristos.

L-a invitat la el in atelier si i-a reprodus trasaturile in studii si schite.

Au trecut 3 ani… Cina cea de Taina era aproape gata – da Vinci insa, nu gasise modelul ideal pentru Iuda.

Cardinalul care raspundea de biserica, incepu sa-l preseze, cerindu-i sa ispraveasca numaidecat fresca.

Dupa mai multe zile, pictorul a intalnit un tanar imbatranit prematur, zdrentaros, beat, lungit in sant. Cu mare greutate, ajutoarele sale il dusera pana la biserica, unde urma sa-i picteze chipul fara schite prealabile.

Da Vinci se apuca sa picteze uimit de trasaturile necredintei, ale pacatului, ale egoismului atat de bine imprimate pe fata lui.

Cand pictorul a terminat, cersetorul, revenindu-si oarecum din betie, deschise ochii si vazu pictura din fata lui. Un amestec de uimire si tristete ii aparu pe chip si zise:

– Am mai vazut pictura asta!
– Cand? Intreba da Vinci surprins.
– Acum 3 ani, inainte de a fi pierdut tot ce aveam.

Pe vremea aceea, cantam in corul bisericii si duceam o viata plina de vise, iar artistul m-a convins sa pozez ca model pentru chipul lui Iisus.

Se pare ca Binele si Raul au unul si acelasi chip, totul depinde de momentul in care unul sau altul taie calea oricarei fiinte umane.”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Costica Huzum spune:

    Domnul nostru Iisus Hristos il regasim in interiorul nostru,fericit este acela care.L descopera prematur apoi reuseste sa-L exprime si expuna celor din jur,tot noi putem cade in deznadejde corupti de latura obscena a pacatului,pe tot parcursul vietii suntem bulversati intre bine si rau,numai de noi depinde ce Imparat vom sluji,aici intervine sfanta comunicare prin rugaciune cu PASTORUL nostru,dragostea naste gelozie,din care se sufera,e bine sa nu dezamagim pe cine iubim..!!! Doamne lumineaza.mi calea catre tine si arata.mi cum sa.ti fiu util..!!!
    Amin !

  2. Am auzit că actorii ce prin reprezentarea domnului Iisus Christos au parte de o schimbare în rău (datorită blasfemiei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.