Nu trebuie să ne simțim datori să mustrăm pe nimeni, nici pe prostituate, nici pe homosexuali, nici pe necredincioși, nici pe cei de altă credință

Nu trebuie să ne simțim datori să mustrăm pe nimeni, nici pe prostituate, nici pe homosexuali, nici pe necredincioși, nici pe cei de altă credință. Să nu confundăm agresivitatea noastră cu râvna pentru credință, după cum ne îndeamnă și Sfântul Ignatie: „Amăgiți fiind de o falsă concepție despre râvnă, râvnitorii lipsiți de înțelepciune socot că, lăsându-se în voia acestei râvne, urmează Sfinților Părinți și Sfinților Mucenici, uitând că ei – râvnitorii – nu sunt sfinți, ci păcătoși”.

Dacă sfinții îi mustrau pe păcătoși și pe necredincioși, o făceau din porunca lui Dumnezeu, fiind datori să facă aceasta, potrivit insuflării Sfântului Duh, nu insuflării propriilor patimi și a demonilor. Iar cel ce se hotărăște, de capul lui, să-l acuze pe fratele sau să îi facă observație, acela arată limpede că se socoate mai înțelept și mai virtuos decât cel acuzat de el, că lucrează sub înrâurirea patimii și a amăgirii cugetelor demonice.

Se cuvine să ne aducem aminte de porunca Mântuitorului: „De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău și bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?”.

Părintele Savatie Baștovoi

Extras din ”În căutarea aproapelui pierdut”, Ed. Marineasa, Timișoara, 2002, pag. 39-40

loading...

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. knknk spune:

  Si atunci cum vom sta in fata Judecatorului stiind ca puteam sa le spunem adevarul acestor suflete pierdute si nu am facut-o? Cine sa le spuna adevarul daca nu cei putini care am ales adevarul? Oare cui se datoreaza inmultirea faradelegilor ai a patimilor, oamenilor rataciti si nestiutori sau ignorantei si indiferentei oamenilor stiutori si slujitori ai adevarului? Deja si pe acest site se observa unele sfaturi premergatoare ale lui Antihrist. Sfintii parinti ne incurajeaza sa marturisim adevarul cu pretul mortii si ne facem datori sa o facem pentru mantuirea lor, nu pentru fala noastra. Cine tolereaza abominatiile se face complice lor si facatorilor lor! Privind poruncile Domnului toti ne facem responsabili sa le respectam, nu numai sfintii si ingerii.Toti. Toti suntem madularele lui Hristos dupa Har si datori sa urmam poruncile Lui si sa ii indreptam cu iubire si mustrare pe cei rataciti. Daca nu o facem, vom da socoteala!

 2. maria spune:

  Foarte rau, cum adica, trebuie sa-i acceptam pe toti?Pai asta au facut sfintii parinti?
  Sf Nicolaie i a palmuit la propriu pe eretici

 3. Diac. Daniel Pintea spune:

  Nu ati inteles nimic. Voi oricum nu puteti face nimic, daca nu va este dat de sus. Astfel de oameni se schimba cu vrerea lui Dumnezeu. Avem marturie, vietile sfintilor care au trait inainte in desfranare. Noi, sa facem faptele bune, ca adevarati crestini, sa umblam la indreptarea noastra si Dummezeu le va deschide ochii sa vada si ei pilda vietii noastre ca exemplu. Avem vointa sa luptam cu noi insine? Sau gasim pe altii mai slabi ca sa ne dam pe noi exemple puternice?

 4. Diac. Daniel Pintea spune:

  Cititi cu inima curata! Palma a primit-o unul ce citea, cunostea scripturile, dar nu le citea cu inima curata si de aceea a ajuns sa le foloseasca si interpreteze dupa bunul plac. Sfintii nu au batut pe nimeni sa devina crestin!!! Atentie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.