Pastra, Kefalonia: Când Maica Domnului dăruieşte crini infloriţi

Icoana-Grecia

Tot în insula Kefalonia (Grecia), la doar 3 km distanţă de ­Marko­poulo – locul în care vin şerpii să se închine Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului –, în satul Pastra se mai întâmplă, anual, o minune: crinii uscaţi, puşi de la Rusalii la icoana Maicii Domnului Gravaliotissa din biserica satului, înfloresc! Şi dacă de obicei noi dăruim flori Maicii lui Dumnezeu, iată că, aici şi acum, Maica Domnului este cea care ne dăruieşte nouă, nevrednicilor fii ai săi, crini înfloriţi în mod minunat, în faţa sfintei sale icoane!

ISTORIA icoanei Gravaliotissa şi a minunii care se petrece anual este foarte frumoasă. Pe vremea când contele Lianos era stăpânul satului, într-un an, la începutul lunii august, a trimis slujbaşii să cureţe câmpul, la timpul pregătirii recoltei. Unuia dintre slujbaşi i s-a întâmplat un lucru uimitor: a găsit o bucată mare de lemn în iarbă şi, ridicând‑o, a realizat că este o icoană a Maicii Domnului! A lăsat icoana într-o căpiţă de fân şi a mers repede la stăpân acasă, să-l anunţe. Stăpânul era însă ocupat, aşa că i-a spus să ducă icoana la Biserica Sf Dumitru. În noaptea care a urmat, stăpânul a visat-o pe Sfânta Fecioară Maria, care i-a spus: “De ce mă iei de la casa mea?”. Când s-a trezit, stăpânul a fost foarte speriat, a mers la biserică şi a luat icoana la el acasă. În acea vreme, stăpânul avea o fiică bolnavă, care stătea în cărucior cu rotile. Când fiica sa a văzut icoana, s-a ridicat în picioare şi s-a închinat ei, tămăduindu-se pe loc. După aceea, stăpânul a construit o biserică pe locul în care s-a aflat icoana. Dar s-a mai întâmplat un lucru uimitor: slujitorul a găsit în locul în care a aflat icoana şi un crin al Maicii Domnului! De aici derivă tradiţia locală: la sărbătoarea Coborârii Sfântului Duh (Rusaliile), femeile din sat aduc la biserică o anume specie de crini, micuţi, tăiaţi, pe care preotul îi aşază la icoana Maicii Domnului, în spatele sticlei de la ramă. Se slujeşte în fiecare zi în biserică Paraclisul Maicii Domnului şi oamenii observă cum, de la data de 6 august – Praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului – şi până la 15 august – Praznicul Adormirii Maicii Domnului –, lujerele uscate, fară viaţă, ţinute la icoană fără apă, încep să îmbobocească! Florile acestea înmugurite în mod minunat la icoana Preacuratei sunt oferite spre binecuvântare participanţilor la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia marelui praznic.

***

Anul acesta am fost şi noi la Pastra, atât în ajunul sărbătorii – în 14 august, când ne‑am minunat văzând la icoană bobocii albi, cu nervuri în verde crud, crescuţi fără nici o logică ştiinţifică pe tijele uscate –, dar şi după Sfânta Liturghie din 15 august, atunci când preotul nostru însoţitor ne-a adus un asemenea crin binecuvântat, dăruit cu dragoste de preotul paroh din Pastra! Să fie spre binecuvântarea şi a celor care au văzut şi au crezut, dar şi a celor care nu au fost acolo, dar văd acum fotografiile şi CRED că Maica Domnului poate să facă atât de firesc şi de simplu minuni pentru noi, nevrednicii săi fii – pe care însă îi iubeşte cu infinită puritate şi gingăşie a sufletului ei de Maică a lui Dumnezeu!

Articol relatat de portalul lumeacredintei.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.