Pericole toxice nebănuite, ascunse de becurile economice

bec_economic

Atunci cand UE a impus introducerea becurilor economice in fiecare casa a cetatenilor europeni, toti am crezut ca este o miscare buna pentru mediul inconjurator si, mai ales, pentru buzunarele noastre. Nu cumva am invitat in casele noastre un „musafir” periculos si otravitor?

In Germania, ca in mai toata Europa, fiecare gospodarie are in dotare becuri economice. Specialistii atrag atentia ca, in momentul in care se sparg, becurile economice elibereaza mercur in atmosfera, putand intoxica o casa pentru foarte multi ani. Un documentar recent difuzat, al televiziunii germane ARD, arata partile negative si efectele necunoscute si nespuse ale becurilor economice asupra sanatatii umane, noteaza Deutsche Welle.

„Vaporii de mercur sunt foarte periculosi”, atrage atentia expertul in medicina mediului, Joachim Mutter. Printre alte efecte nocive pe care le are asupra organismului uman, inhalarea vaporilor de mercur cauzeaza caderea masiva a parului precum si efecte adverse agresive asupra sistemului nervos central. Totodata este recunoscut faptul ca mercurul ataca si distruge celulele sanatoase ale corpului.

Documentarul difuzat de ARD urmareste soarta angajatilor dintr-o fosta fabrica de reciclare a becurilor economice. Toti lucratorii de aici prezinta simptomele otravirii cu mercur, arata filmul. „Tot mai des, am pierderi de memorie. Nu pot sa-mi aduc aminte multe lucruri”, spune, in fata camerelor, unul dintre fostii angajati, care a lucrat in fabrica ca stagiar. Intre timp, fabrica s-a inchis, insa nu se prea cunosc adevaratele motive ale acestei masuri.

Filmul critica si un studiu efectuat in UE cu privire la impactul mercurului asupra oraganismului uman. Pentru studiul respectiv a fost realizata o singura demonstratie, cu 5 becuri economice si de-abia dupa ce mercurul s-a evaporat, spun realizatorii documentarului. „Acest test contrazice toate abordarile stiintifice”, se arata iritat un renumit fizician vienez. In ciuda lipsei studiilor de impact, UE a decis incocuirea totala a becurilor incandescente cu cele economice.

Sa intelegem ca introducerea obligatorie a becurilor economice a fost dictata de anumite interese financiare ale grupuriloe economico-politice? Nu se stie, dar este cert ca, dupa ce un om vede filmul difuzat de ARD, acesta simte nevoia de a arunca toate becurile economice din casa. De fapt, tema nu este noua. Inca din 2010, Oficiul German pentru Protectia Mediului a avertizat cu privire la pericolele care decurg din utilizarea pe scara larga a becurilor economice.

Organizatiile pentru apararea drepturilor consumatorilor au cerut, inca de pe atunci, suspendarea directivei europene care viza inlocuirea becurilor incandescente cu cele economice. „Nu se poate ca un produs sigur sa fie inlocuit cu unul care s-a dovedit a fi periculos”, spune si presedintele Asociatiei Germane pentru Protectia Consumatorilor. Mercurul reprezinta „calcaiul lui Ahile” in becurile economice, este parerea unanima.

Cantitatea admisa de mercur in becurile economice este de 5 miligrame, insa majoritatea dintre ele contin trei grame. Acest lucru are si o explicatie: dozarea cantitatii de mercur din becuri este o treaba extrem de delicata. Daca cantitatea necesara este mai mica, atunci becul nu se aprinde.

De aceea, in China, unde se produc in masa astfel de produse, tendinta este de a pune mai mult mercur in becuri pentru a garanta functionarea produsului. Serviciul Federal German pentru Protectia Mediului ii sfatuieste pe parinti sa puna, macar in camerele copiilor, becuri economice acoperite de materiale plastifiate. Acestea nu se pot sparge atat de usor.

Articolul a fost preluat de pe ziare.com. Nu putem sti cat mercur este intr-un bec economic si este bine sa avem grija cu aceste becuri pentru a evita intoxicatia cu vaporii de mercur.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

 1. Andrei spune:

  Am avut becuri economice o vreme fara sa stiu care sunt pericolele: arderea retinei cauzata de lumina ultravioleta(deteriorarea luminoforului de pe sticla) si albastra(la cele cu lumina rece), posibila intoxicare cu mercur la cele sparte.
  Din motive practice(majoritatea s-au ars foarte rapid) am decis sa imi fac singur unele cu LED, insa negasind timpul si motivatia necesare am ajuns la concluzia ca mai bine cumpar unele becuri cu LED romanesti cu lumina calda cum sunt cele de la Electromagnetica.
  Pe masura ce s-au ars am inlocuit aproape toate becurile economice si incandescente cu becuri LED(cu lumina calda nu rece !) de la Electromagnetica pentru ca nu s-a ars niciunul.
  Avantaje:
  – Nu se ard niciodata, chiar si cand tensiunea variaza, pierd putina(~ 30%) lumina dupa 50 000 de ore, absolut neglijabil.
  – Cele cu lumina calda nu obosesc ochii, verificati ambalajul pentru ca nu difera vizibil.
  – Consuma extrem de putin.
  – Nu fac multa caldura, sunt abia caldute la atingere.
  – Nu contin mercur sau alte substante foarte toxice, led-urile sunt mici, solide, nu emana vapori.
  – Sprijinim economia nationala.
  Dezavantaje:
  – Mai scumpe decat becurile economice.
  – Au un usor efect stroboscopic, vizibil cu o camera foto, nu e observabil cu ochiul liber, s-ar putea remedia de producator sau un electronist.
  – Daca functioneaza timp indelungat langa o soba incinsa au nevoie de pauze pentru a nu se supraincalzi. Am unul langa o soba si cand e foarte fierbinte isi reduce semnificativ intensitatea luminoasa, dupa o pauza de racire isi revine. LED-urile au nevoie de racire/aerisire si nu pot fi puse deasupra radiatoarelor sau sobelor.

 1. 4 decembrie 2015

  […] ganduridinierusalim […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.