Pr. Calistrat: „Acestea sunt semnele bolii minții… Asta este metoda diavolului de a-i zăpăci pe oameni!”

Parintele Calistrat Chifan2

E cel mai periculos să fii între multi și să te simți singur, să fii în societate și să simți nevoia de singurătate, să fii într-un grup unde să nu poți comunica… să fii izolat! Acestea sunt semnele bolii minții. Și nu vorbim de depresie, de axietate, nici de schizofrenie sau altă boală mentală. Ci de o singură boală ! Vaniatea! Individualismul! Asta este metoda diavolului de a-i zăpăci pe oameni!

Știți ce spune omul de un prieten.. N-am nimic cu el, dar nu am timp, nu-i treaba mea, am probleme! Da! Nu e treaba ta azi, nu e treaba ta mâine, și nu te vezi.. Dar ce făceau țăranii pe vremuri? Se întâlneau la nuntă, la botez, la înmormântare, era un obicei. Până și eu când eram mic întrebam: „Dar ce te duci acolo dacă moare cineva? Stai gură cască să creadă lumea că te-ai dus la masă! S-o crezi tu..Dacă nu te duci, la tine nu o să vina nimeni!” Vedeți menatlitatea omului comunicativ? Să fiu văzut că am fost, că apoi dacă mor nu vine nimeni! În ziua de astăzi s-au schimbat lucrurile, și la înmormântare vin doar cei trecuți pe lista.. 40 cât chemi, restul nu au ce căuta. Deci mortul nu mai este al comunității, al bisericii creștine, mortul nu mai este al tuturor, ci este al unui grup restrâns de persoane. Vine firma de Pompe Funebre, se ocupă de tot și tu îți faci unghiile, mai bei un pahar, mai stai de vorbă și apoi spui.. „Hai că la ora trei am treabă!” Deci vedeți? A dispărut comunicarea duhovnicească între oameni, sentimentul de părere de rău, de iubire, de compasiune, De ce să te mai întâlnești cu un om să spui că îți pare rău că are un mort în familie, să aprinzi o lumânare și să te rogi? Să fii de față, să spui „Dumnezeu să-l odihnească!” Nu.. noi spunem politicos: „Sincere condoleanțe”

Nu știm să prețuim frumosul, divinul, lumina… Închipuiți-vă un lucru la care eu mă gândesc în fiecare seară, în fiecare dimineață și în fiecare clipă.. În societatea în care trăim.. care sunt cele trei elemente care domină societatea? Ura, grija de altcineva și răutatea! „Ce a făcut? Ce a zis? Cine e?” Nu ăsta e scopul vieții pe pământ! Scopul vieții pe pământ este să simți că trăiești! Și ne uităm la occidentali.. așa cum sunt ei, au o lege! În fiecare seară iau masa împreună! Obligatoriu! Familia.. toată, mama, tata, copiii, soacra.. se strâng în jurul mesei de seară… și ei iau masa ca într-un consiliu de familie. Povestesc, se văd, se aud, discută.. țin foarte mult la lucrul acesta!

La noi..vine femeia ruptă de oboseală de la serviciu sau de la piață, trântește sacoșele și se apucă de spălat. Bărbatul se duce la televizor, copiii pe telefon, soacra se învârte prin bucătărie… și toți stau încuiați ca șobolanii. Și se mai văd a doua zi când pleacă.. la ușa! Vedeți? Este un mod periculos de lipsă de comunicare deși Dumnezeu ne-a dat ochi, gura, urechi!

Parintele Calistrat Chifan – Predica video AICI

loading...

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. macoviciuc spune:

  Izolarea este un lucru care poare duce usor la deznadejde,dar…

 2. osidjg spune:

  Important e sa ai legatura prin rugaciune cu toti oamenii si cu Dumnezeu. Asta cred eu. Iar cand poti sa vorbesti cu cineva pentru intr-adevar „e dezlegare” sa poti vorbi ca un om sincer cu inima deschisa si cu dragoste.

  Apoi sunt oameni carora le place sa vorbeasca, dar altii sunt mai tacuti. Conteaza si firea omului.

  Important e sa nu fim ca niste straini unii fata de altii! Asa cred eu!

 3. Gloria Duarte spune:

  uneori familia te impinge la asta !

 4. Metatron spune:

  Total de acord cu articolul, chiar e nasol sa nupoti sa iti exteriorizezi dorintele si relatile cu oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.