Rugăciunea care pune în atenţie măreţia Maicii Domnului

La slujba Sfântului Maslu este o alcătuire, o rugăciune către Maica Domnului, cu următorul cuprins: „Pe tine, preacuratul palat al Împăratului Ceresc, ceea ce eşti mult-lăudată, te rog, curăţă-mi mintea mea cea întunecată cu tot felul de păcate şi o fă locaş înfrumuseţat al dumnezeieştii Treimi, ca să laud şi să măresc puterea ta şi mila ta cea nemăsurată, fiind mântuit eu, netrebnicul robul tău”.

Această rugăciune ne pune în atenţie măreţia Maicii Domnului. O numim pe Maica Domnului „palat preacurat al Împăratului Ceresc”, o numim pe Maica Domnului „mult-lăudată”. Dorim ca prin mijlocirea Maicii Domnului să fie curăţită mintea noastră „de tot felul de păcate”, dorim să fie făcută mintea noastră „lăcaş înfrumuseţat al dumnezeieştii Treimi”. Cerem aceasta „ca să laud şi să măresc puterea ta şi mila ta cea nemăsurată”. Avem în vedere măreţii ale Maicii Domnului pe care ni le pune în atenţie Sfânta noastră Biserică, dar pe care noi nu le putem înţelege şi nu le putem preţui la măsura lor, pentru că nu avem condiţiile pentru a sta cu admiraţie în faţa Maicii Domnului.

O ştim pe Maica Domnului „palat al Împăratului Ceresc”, o ştim „mult-lăudată”, o ştim mijlocitoare, înfrumuseţătoare de suflet, ştim că are putere şi milă, ştim că are mărire, ştim că toate acestea trebuie luate în seamă. Pentru toate acestea trebuie să-i aducem laudă Maicii Domnului, dar nu putem face aceasta, pentru că lucrurile lui Dumnezeu nu pot fi înţelese numai din puterea omului.

Părintele Teofil Părăian

Extras din Maica Domnului – Raiul de taină al Ortodoxiei, Ed. Eikon, 2003, pag. 21-22

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.