Tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta

Ce sfaturi aţi da pentru doi tineri care vor să se căsătorească?

Pe cele pe care le-am dat până acum. Spre exemplu: tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta. Lunea e pentru îngeri, marţea e pentru prooroci, miercurea ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joia e pentru apostoli, vinerea e ziua crucii, sâmbăta e pentru morţi, duminica e pentru înviere. Cum să faci nuntă în ziua morţilor şi să-ţi meargă bine? Nu mai vorbim că lumea de la nuntă va lipsi duminică de la Liturghie, şi această lipsă va veni asupra ta, mire şi mireasă.

De ce se fac nunţi sâmbăta? Pentru că s-a despărţit Cununia de Liturghie. Înainte se făceau împreună. Aţi văzut cum se hirotoneşte diaconul şi preotul? Când se hirotoneşte, diaconul stă la icoana Mântuitorului, apoi la icoana Maicii Domnului… Aşa făceau înainte şi mirii. Acum nu mai fac aşa. De ce? Pentru că oamenii au dorit să scoată sacrul şi să pună în loc ceea ce este prestant. Primarul sau ofiţerul de stare civilă îşi pune o banderolă, citeşte… Şi se creează un protocol. Apoi iau garoafe şi le înclină, unii aruncă cu confetii…

De ce? Se doreşte o ambianţă, care nu e rea, dar e altceva. În momentul în care scoţi Cununia din Liturghie şi în loc de împărtăşanie dai mirilor vin în care mai înmoi şi un pişcot… Trebuie să ştim foarte clar ce am făcut noi: am scos, am desacralizat. De ce? Aşa au vrut oamenii. Şi aşa vor şi acum. Problemele apar cam la un an. Ori nu face copii, ori face copii, ori copilul nu ştiu cum e, ori nu merge căruţa, sita a rămas totuşi nouă, nu s-au obişnuit unul cu altul etc.

De asta există probleme, pentru că începutul e prost.

Părintele Nicolae Tănase

Extras din De la prietenie la iubire, Căsătoria – taina iubirii creștine, Ed. Agaton

loading...

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. anonim spune:

  numai sambata dar duminica

 2. Metatron spune:

  Pai tineri din ziua de azi de unde sa stie, daca nustiu nici parintii lor.

 3. Eu spune:

  De ce fac preotii taina Sf Cununii sambata, daca nu se face? Ei de ce nu stiu? De ce nu spun?

 4. Metatron spune:

  Orice problema se rezolva din ambele parti, daca Preotul nustie o chestie , sau ingaduie ca vede ca esti prost si te incapatinezi sa faci ca tine, de multe ori ingaduie ca sa nu ramai in curvie, am auzit o cativa , care mergeau sa se impartaseasca inainte sa se casatoreasca, dar declarau numai ce vreau ei, sau daca i punea sa posteasca un pic si apoi sa i cunune, numai da deau pe la biserica, si stateau in curvie, asa e cu omul, dificil, numai preot sa nu fii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.