Alarmă medicală la nivel mondial: ”Dacă nu se face urgent ceva, la fiecare 3 secunde va muri o persoană”

pills

Bacteriile devin tot mai rezistente la antibioticele noastre și în 2050 infecțiile pentru care nu vom avea medicamente la dispoziție ar putea să ucidă circa 10 milioane de persoane, adică una la 3 secunde, se citește în raportul Review on Animicrobial Resistance.

Raportul britanic, comandat în 2014, relevă că, de când a fost demarat proiectul, au murit un milion de persoane din cauza lipsei unui medicament adecvat infecției lor specifice. Însă există și un alt aspect, acela al măsurilor financiare pentru a face față problemei. Din acest motiv, studiului i s-a alăturat stimatul economist Jim O’Neill: ”Dacă nu vom face ceva vom intra într-un nou Ev Mediu, care va costa viața a multe persoane – a subliniat. Ne confruntăm cu un inamic care devine tot mai puternic”.

Potrivit lui O’Neill, în 2050 rezistența la antibiotice va costa lumea circa 100 de mii de miliarde de dolari. Astfel, cercetarea științifică de bază va trebui finanțată imediat pentru a se dezvolta medicamente noi și mai eficiente. Pentru fiecare antibiotic descoperit, sugerează O’Neil, ar trebui acordare stimulente caselor farmaceutice, fiindcă în acest fel s-ar facilita răspândirea de teste pentru a înțelege cine are cu adevărat nevoie de aceste medicamente și chiar producerea unora noi, reducând prescrierile medicale nepotrivite pentru febre sau răceli cauzate de virusuri – împotriva cărora antibioticele sunt ineficiente.

Cercetarea farmaceutică, pe de-altă parte, se străduiește să găsească noi produse însă începând cu anii ‘80, nu s-a văzut niciun progres: ”Sunt decenii de când nu a apărut o nouă clasă de antibiotice – continuă O’Neil. Este sarcina politicienilor să acționeze și să facă ceva”.

Explică medicul Sally Davies: ”Astăzi infecțiile cauzează 7% dintre decese. Fără antibiotice, acest procent ar putea ajunge la 40%. Este evident că trebuie găsită rapid o soluție, din acest motiv a apelat O’Neil la țările G7, G20 și la Națiunile Unite. Pentru a acționa cu adevărat, deja de anul acesta”.

Articol relatat de portalul gazetaromaneasca.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.