Revolta Ortodoxă: Părintele Caius Negrea Împotriva Conducerii Bisericii – Credință sau Erezie?

Într-un moment definitoriu pentru comunitatea religioasă din Caransebeș, Părintele Caius Negrea, slujitor al Așezământului Eclesial Social „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Bocșa, a ridicat o problemă de conștiință și credință în fața autorităților bisericești. Această confruntare, marcând un punct de cotitură, se concentrează pe acuzațiile aduse Episcopului Lucian al Caransebeșului, Lucian Mic, în legătură cu încălcarea canoanelor ortodoxe prin promovarea participării preoților la „săptămâna de rugăciune ecumenică”. Sursa acestei informații, aznews.ro, subliniază gravitatea acuzațiilor și complexitatea situației.

Părintele Negrea, prin refuzul său de a se alinia directivei episcopale, pune în lumină discrepanțele dogmatice din cadrul Eparhiei Caransebeșului. Transmițând o scrisoare direct către episcop, el exprimă o profundă îngrijorare cu privire la direcția spirituală impusă clerului, temându-se de o deviere de la fundamentele ortodoxiei. Această preocupare este ancorată în participarea începând cu ianuarie 2021 la evenimentele ecumenice, care includ reprezentanți ai confesiunilor romano și greco-catolice, într-un gest de unitate creștină ce pare să dilueze, conform Părintelui Negrea, esența dogmatică ortodoxă.

PS Lucian Mic, al patrulea de la stânga

Punctul culminant al acestei dispute a fost atins pe 20 iunie, când, prin vocea Părintelui consilier Alin Câmpean, a fost reiterată obligativitatea participării la aceste întâlniri ecumenice. Părintele Negrea vede în aceasta o încălcare flagrantă a Canoanelor 6 și 9 de la Laodiceea, ce condamnă rugăciunile comune cu eterodocșii, interpretând această practică ca fiind neplăcută înaintea lui Dumnezeu.

Critica lui Negrea nu se oprește aici. El invocă învățăturile Sfinților Părinți, în special pe Sfântul Simeon Noul Teolog, pentru a sublinia că ascultarea față de ierarhie nu trebuie să contravină învățăturilor fundamentale ale credinței ortodoxe. Această poziție vine într-un context în care dialogul interconfesional și căutarea unității creștine sunt văzute de unii ca esențiale într-o lume fragmentată, în timp ce alții le consideră o amenințare la adresa purității dogmatice.

Controversa din Eparhia Caransebeșului nu este un caz izolat, având în vedere suspendarea Părintelui Laurențiu Iacob pentru opinii similare. Aceste dispute reflectă tensiunile interne ale Bisericii Ortodoxe între tradiție și deschidere ecumenică, cu implicații profunde asupra viitorului relațiilor dintre cler și ierarhie. În acest context complex, comunitatea ortodoxă rămâne divizată, cu ochii ațintiți asupra evoluțiilor viitoare, care vor defini nu doar identitatea spirituală a Eparhiei Caransebeșului, dar și pe cea a Ortodoxiei în ansamblu.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.