RODIILE cresc activitatea funcțională a CREIERULUI și îmbunătățesc MEMORIA (3 studii interesante)

rodii

Tot mai multe studii scot la iveală potențialul terapeutic uimitor ale fructelor, legumelor, nucilor și semințelor, întărind astfel convingerea că alimentele ne pot fi cu adevărat medicamente, după cum spunea părintele medicinei antice grecești Hipocrate acum câteva mii de ani. Rodia este un exemplu veritabil în acest sens.

Cercetătorii au descoperit mai de mult faptul că antioxidanții alimentari au un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății neurologice. Un studiu preliminar dublu-clinic realizat de americani a demonstrat că polifenolii – regăsiți din abundență în sucul de rodii – au beneficii cognitive asupra persoanelor vârstnice cu probleme de memorie.

→ Studii

Participanții (32 la număr, dintre care 28 au finalizat studiul) au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit câte 237 ml de suc de rodii pe zi, iar celălalt grup a primit un placebo, timp de 4 săptămâni.

Aceștia au completat teste de memorie, au fost supuși la sarcini cognitive pentru a li se măsura activarea funcțională a creierului și le-au fost luate probe de sânge pentru stabilirea biomarkerilor periferici, înainte și după studiu.

După cele 4 săptămâni, doar persoanele din grupul care a primit suc de rodii au arătat o creștere a activității funcționale a creierului și o îmbunătățire a memoriei verbale și vizuale.


Un alt studiu a arătat că 2 grame de extract de rodii previn disfuncțiile legate de memorie care pot să apară după o operație pe inimă.

Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri: un grup a primit câte 2 g de extract de rodii pe zi, iar celălalt grup a primit un placebo, timp de 7 săptămâni. Tratamentul a început cu o săptămână înainte de operație și a durat încă 6 săptămâni după operație. Rezultatele au fost măsurate prin teste de memorie înainte și în timpul studiului.

Rezultatele au fost surprinzătoare: dacă grupul placebo a raportat deficite semnificative ale memoriei după operație, la grupul care a primit extract de rodie, memoria a fost nu doar protejată ci și îmbunătățită, comparativ cu performanța înregistrată înainte de operație.

Acest efect neuroprotector (și cardiovascular) post-operator împotriva disfuncțiilor cognitive se datorează faptului că rodiile conțin o varietate de substanțe polifenolice cu efecte antioxidante, cu beneficii asupra creierului.


Aceeași cercetători au arătat că șoarecii tratați cu suc de rodie au avut o acumulare redusă de depozite de amiloid la nivelul hipocampusului (cu 50% mai mică), comparativ cu grupul de control. Aceste rezultate sugerează că sucul de rodii poate ameliora boala Alzheimer.

Pentru a extrage toate aceste beneficii, se poate consuma câte 1 pahar de rodie pe zi. Atenție însă la contraindicațiile listate mai jos.

Contraindicații și precauții

Sucul de rodie poate interacționa cu unele medicamente sintetice, precum cele pentru subțierea sângelui, scăderea colesterolului sau a tensiunii arteriale (inhibitori ACE).

La persoanele alergice la rodie, consumul acestui fruct poate cauza unele reacții adverse: greață, vomă, mâncărimi, umflături, rinoree.

Se impun precauții la consumul sucul de rodie pentru persoanele cu astm. Consumat în doze mari, acest fruct poate cauza probleme gastrice.

Articol relatat de portalul lataifas.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.