Descoperire minunata, cu ocazia reinhumarii Episcopului Constantin (Essensky)

Reinhumarea Episcopului Constantin (Essensky)

Luni, 1 decembrie,  in Mănăstirea Sfânta Treime din Jordanville, New York, SUA, a avut loc reînhumarea Episcopului Constantin (Essensky), fost vicar al Episcopiei Americane de Est.

Episcopul Constantin a adormit întru Domnul pe 31 mai 1996, in Manastirea “Christ of the Hills” din Blanco, Texas, SUA.

Exhumarea și transferul ramasitelor pamantesti ale fostului ierarh catre Mănăstirea Sfânta Treime, au fost coordonate de catre starețul mănăstirii, Arhimandritul Luca (Murianka), împreună cu frații din obste.

Sicriul a sosit la ora 13:00 la catedrala, și a fost dus în interiorul bisericii, in bataia clopotelor. La deschiderea sicriului, clericii, frații mănăstirii, seminariștii și laicii credincioși aflati de fata au putut vedea corpul neputrezit al ierarhului – un fapt remarcabil, conform Pr. Luca, având în vedere că fostul loc de odihna al Episcopului Constantin fusese in totalitate inundat, ceea ce a facut ca sicriul si veșmintele sale sa fie putrezite in totalitate.

Slujba Parastasului, pentru episcopul mutat la Domnul, a fost condusa de IPS Ilarion, Mitropolit al Americii de Est și de New York, Întâistătător al Bisericii Ruse din Afara Granițelor (ROCOR), caruia i-au stat alaturi alti preoti prezenti.

Înainte de începerea Parastasului, Mitropolitul Ilarion, care l-a cunoscut personal pe Episcopul Constantin, s-a adresat celor adunați cu aceasta ocazie. Acesta a amintit înclinatia ierarhului catre lupta duhovnicească, atitudinea sa in rugăciune și dragostea pentru postire. Dar, amintirile despre ierarh nu se rezuma doar la atat, ci fac referire si la modul in care acesta a împodobit bisericile din diaspora rusă. La Biserica Preasfintei Fecioare, din Glen Cove, Pr. Emmanuel Essensky, făcând uz de darurile sale, ca iconograf și sculptor, a transformat un fost garaj, într-o biserică minunată. Ca episcop, el a lucrat mult în Australia, America și Anglia. Desi era predispus la o sănătate precară, Episcopul Constantin, totuși, a indeplinit multe indatoriri spirituale, de-a lungul intregii sale vieti. Mitropolitul Ilarion l-a înmormantat pe Episcopul Constantin, în anul 1996, când acesta era Episcop de Manhattan, și a subliniat că rămasitele pamantesti ale acestuia se arata in fata celor prezenti, in aceleasi condiții, astazi, precum s-au aratat la data înmormântarii ierarhului, în 1996.

De când mănăstirea din Texas a fost închisă, Sinodul Episcopilor a discutat de mai multe ori problema reintoarcerii ramasitelor pamantesti ale Episcopului Constantin, intr-un loc „mai viu”, unde sa fie facute regulat rugaciuni.

La incheierea Parastasului, Pr. Victor Potapov, Paroh al Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul, din Washington, DC, s-a adresat închinătorilor, numind evenimentul „unul istoric, despre care le vom vorbi nepotilor nostri si generatiilor viitoare”. Acesta a amintit ca cel de-al doilea paroh care a slujit în comunitatea fondata in Washington de catre Sfantul Ioan de Shanghai, după sfantul ierarh insusi, a fost Pr. Emmanuel Essensky. Pr. Victor a menționat că, din păcate, s-au pastrat foarte puține înregistrări scrise din timpul vietii Episcopului Constantin, și le-a cerut celor care i-au fost aproape sa-si scrie impresiile legate de episcop. Acesta a lansat o invitatie la rugaciune, pentru sufletul ierarhului, incheind: „sper ca Episcopul Constantin sa ne răspunda cu un ajutor activ și, în viitor, cu voia lui Dumnezeu, sa devina un sfânt vizibil al Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Diaconul George Temidis (membru al Consiliului Eparhial, cleric al Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Schitul New Kursk din Mahopac, NY) și-a amintit despre ierarh, pe cand era încă preot paroh în Glen Cove: el l-a botezat pe George cand era copil, și a fost primul său duhovnic. Pr. George era de patru ani, cand a slujit pentru prima dată în altar cu Pr. Emmanuel, in timpul Vecerniei Pascale, iar de atunci el si-l aminteste ca pe un om „emotiv, foarte sensibil, un ascet care nu mânca mai aproape nimic; se concentra pe rugăciune, iar la spovedanie te simțeai ca și cand el se impovara cu propriile tale pacate, nu numai duhovniceste, ci si fizic”.

Timp de patru ani, Pr. Michael Taratuchin a servit ca diacon al Episcopului Constantin, în Londra. Pr. Michael si-l aminteste pe Episcopul Constantin ca pe un ierarh umil, un om al rugăciunii, care a avut parte de darul lacrimilor și plângea de multe ori în timp ce savarsea Canonul Euharistic.  (Anaforaua este rugăciunea euharistică centrală, în timpul căreia se sfinţesc şi se prefac darurile de pâine şi vin (amestecat cu apă) în Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. În tradiţia liturgică rusă, anaforaua a mai fost numită şi „canon euharistic”.)

Episcopul Constantin a fost înmormântat, luni, alături de Episcopul Alexandru (Mileant) din Buenos-Aires și America de Sud, în cimitirul mănăstirii, aflat in spatele altarului Catedralei Sfânta Treime, unde mulți ierarhi ai Bisericii Ruse din Afara Granițelor sunt îngropati.

– informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Redactia Stiri

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. FANICA spune:

    CE DA CREDERE …..

  2. FANICA spune:

    E UN MIRACOLO ….E ANCHE VERO ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.