Oare mai există astăzi adevărați creștini? – Sfântul Nicolae Velimirovici

batran-bulgar

La intrebarea ”Daca mai exista adevarati crestini astazi?” pusa de un tanar invatator, Sfantul Nicolae Velimirovici raspunde:

”Sunt, sunt destui. Daca n-ar fi, s-ar stinge mandrul soare: fiindca la ce sa mai lumineze o candela asa de scumpa unei simple menajerii?

Mi-ar trebui multa hartie ca sa astern in scris pildele minunate de adevarati crestini pe care i-am intalnit eu insumi in viata mea – iar tie, multa vreme ca sa le citesti si sa-ti indulcesti sufletul. Deocamdata, cereceteaza-te pe tine insuti in oglinda acestei singure pilde:

Eram anul trecut in Maciva. Asteptam trenul intr-o statie mica, cand am vazut o taranca batrana langa sine. Fata batraneasca ofilita, dar luminata cu acea minunata stalucire de taina ce se vede adeseori pe fetele oamenilor duhovnicesti. Am intrebat:

Pe cine astepti, soro?

Paaai, pe cine mi-a trimite Domnul, zise ea.

Continuand discutia, am aflat urmatorul lucru: ea vine zilnic in statie sa vada de nu se afla vreun calator sarac, care sa aiba trebuinta de hrana si de gazda- si cand se afla vreunul in acest fel, il primeste cu bucurie ca pe un trimis al Domnului si il duce la casa ei, ce se afla un kilometru mai incolo.

Am inteles din discutie ca citeste Sfanta Scriptura si merge la biserica la slujbe, si posteste, si tine toata legea lui Dumnezeu. Mai apoi, vecinii ei ne-au spus ca femeia este o adevarata sfanta.

In cele din urma, am incercat sa laud evanghelica ei dragoste de straini- insa mai inainte de a-mi termina cuvantul, a suspinat zicand:

Oare nu suntem noi oaspetii Lui in fiecare zi, intreaga viata?

Si lacrimi prinsera a-i straluci in ochi.

O, milostiv si dulce suflet al poporului! Tanarul meu prieten, daca te numesti invatator al poporului, poti ramane deseori de rusine; dar de te vei numi ucenic al poporului, nu vei ramane de rusine niciodata.
Sfanta mila Dumnezeiasca sa te lumineze!”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.