Soţiei nu trebuie să-i ascundeţi nimic, pentru că va veni vremea când veţi fi descoperiţi

Zece recomandări pentru bărbați

1. Într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină, îndeosebi dinspre bărbat spre femeie. Acest lucru l-a făcut şi Hristos faţă de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Însuşi ca să o facă slăvită.

2. Bărbatul să nu înceteze să-i arate soţiei dragostea sa, precum şi faptul că toata truda şi toată strădania lui au un singur scop: ca ea să fie fericită.

3. Soţul ar trebui să fie pentru soţie – în funcţie de împrejurări – uneori tată, alteori frate, altădată prieten şi întotdeauna bărbat al ei. Dacă va face asta, va avea parte de o atitudine netulburată şi armonioasă din partea soţiei, care, de multe ori este mai binevoitoare şi mai jertfelnică, dar alteori, în faţa unor evenimente neînsemnate, se descurajează şi se teme.

4. Bărbatul, care este cap familiei, să nu trădeze dragostea şi legătura cu soţia, deoarece diavolul şi slujitorii lui nu vor înceta niciodată să-i războiască, pentru a lovi însăşi rădăcina vieţii.

5. Bărbatul „Să trăiască în înţelepciune cu femeia sa, ca fiind făptură mai slabă”, (1Pt. 3,7). Asta înseamnă că înstrăinarea femeii se vindecă prin iubire şi prin delicateţe, nu prin dojană şi mânie.

6. Firea femeii este atât de slabă, încât îndată ce vede că soţul arată o oarecare amabilitate unei alte femei, fie colegă de serviciu, fie prietenă, în sufletul femeiii se aprinde invidia. Nu pentru că ar fi o pornire pătimaşă ci, din pricina dragostei ce i-o poartă soţului. De aceea soţul trebuie, prin tandreţe, să găsească „butonul” de îmblânzire a soţiei.

7. Femeia, după naşterea primului copil, nu mai doreşte atât rolul sexual al soţului, cât tandreţea şi afectivitatea acestuia. De aceea soţul trebuie să cunoască acest lucru şi să fie tandru cu soţia sa.

8. Niciodată nu trebuie ca soţul să-i facă observaţie soţiei în prezenţa altora, pentru că de multe ori, din egoism, soţii îşi mustră soţiile mai ales în prezenţa propriilor rude.

9. Sau, dacă soţia dă telefon soţului la serviciu, acesta să nu-i răspundă răstit: „Lasă-mă, n-am timp acum!”, vorbindu-i cu asprime. Ci să-i spună: „Iubito, am treabă acum, însă te voi suna eu puţin mai târziu”. Când soţia va înţelege şi se va convinge că soţul o iubeşte, atunci devine de bunăvoie aşternut picioarelor lui, gata de orice jertfă.

10. Soţiei nu trebuie să-i ascundeţi nimic, pentru că va veni vremea când veţi fi descoperiţi. Să-i spuneţi totul şi să vă consultaţi cu ea în toate. Nu e bine ca soţia să afle cele ascunse ale voastre de la rude, de la colegi, ori de la prieteni. Dacă femeia nu simte tandreţea soţului, golul din inima ei nu va fi umplut nici de dragostea părinţilor, nici a propriilor copii. Atât de mare e taina căsătoriei, încât golul creat în inima femeii de lipsa afectivităţii soţului nu poate fi umplut nici măcar de dragostea propriilor copii! Așadar, cea mai mare responsabilitate pentru orice rău care intervine în căsătorie o au bărbaţii, deoarece nu îşi manifestă dragostea faţă de soţiile lor. Iubesc femeile, dar, din nefericire, nu pe ale lor. Aceasta este rădăcina răutăţii. Atunci apar gelozia şi bănuiala.

Parintele Iosif Vatopedinul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

 1. I. S. C. spune:

  Cat de minunat este sa stie un călugăr toate aceste realități. Si totusi dacă dupa toate cele atat de cerute soțului si implinite de acesta, sotia raspunde cu indiferenta, cu superioritate, uneori cu … indolenta, fara indoiala cinstite parinte, barbatul trebuie sa… continue.
  Sotia, la randul ei … trebuie sa si umole golurile. Elegant
  Da bravo.

 2. mirela croitoru spune:

  Ortodoxismul este singura religie pe care o recunosc. Ce a mai adevarata ,puternica si Indeparteaza. Raul

 3. mirela croitoru spune:

  Iubesc si respect religia crestin ortodox

 4. iulia spune:

  Foarte frumos spus ,bravo

 5. TOMA DOREL spune:

  Foarte adevarat dar pentru femeile sotii care-si folosesc drept arma impotriva propriilor soti ,pe proprii copii ,inveninandule mintea lor cea in formare inca de mici copii,prin informatii false despre tatal lor pe care acestea il caracterizeaza mereu numai si numai negativ,aveti niste sfaturi utile si pentru ele? Mi-ar placea sa postati si pentru ele niste invataturi de comportament in societate dar mai ales in familie unde este mare nevoie de intelegere si de o atmosfera de calm si bunastare.Acest gen de femei se cred atotstiutoare,vor sa detina suprematia in toate, vor ca sotii lor sa fie mereu supusi lor,sunt impotriva ca sotii lor sa socializeze cu lumea din jur chiar daca ei sunt in masura sa discearna binele de rau,nu apreciaza nimic din ceea ce fac ei pentru familie,isi folosesc sotii pentru a profita si de banii pe care ii aduc acasa rezultati din sudoarea fetelor lor in care isi castiga propria paine,nu apreciaza nimic din ceea ce ei sa straduiesc sa faca pentru familie,mereu gasesc din orice lucru minor ,motiv de cearta in care se complac sa o faca mai ales in prezenta copiilor si exemplele ar putea continua.

 6. pricop maria spune:

  Eu nu am nimic din tot cei scri s aici.Nu am simtit nici-o -data dragoste din partea sotului meu .Din cauza asta sufar foarte milt sufleteste si trupeste.La el pe primul loc sunt bani .Poate sa aiba foarte multi tot nu este multumit.Cred ca daca ar fi fost vreo-data bolnav ar fi pretuit mai mult sanatatea.Din cauza asta nici nu crede pe altul ca e bolnav.Lui trebuie sa-i fi sluga sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.