40 de Sfinte Liturghii pentru odihna sufletului (citiți și vă minunați!)

sfanta-liturghie-in-perioada-postului-sfintelor

Batranul Daniel Atonitul (1929), iluminatul isihast din Catunachea, are noatat in manuscrisele lui si urmatoarea intamplare care a avut loc in Smirni si patria lui (1896).

Un oarecare crestin evlavios a chemat in ultimele zile ale vietii lui pe parintele Dimitrie, duhovnicul lui, si i-a spus:

– Eu astazi mor! Spune-mi , te rog, ce trebuie sa fac in acest timp.

Preotul, cunoscandu-i viata si pregatirea lui tainica i-a propus aceasta: Da porunca sa-ti faca dupa moarte, in fiecare zi, 40 de liturghii intr-un paraclis.

Asa s-a si intamplat. Domnul Dimitrie – acesta era numele lui – a lasat porunca fiului sau sa faca dupa adormirea sa 40 liturghii. Si acela, ascultand ultima dorinta a tatalui sau, a rugat pe parintele Dimitrie sa faca aceste liturghii.

Smeritul levit a primit sa faca cele 40 liturghii, pe care el insusi sfatuise pe raposat si s-a retras pentru tot acest timp la Paraclisul Sfintilor Apostoli.

Cele 39 de Liturghii s-au savarsit fara intrerupere. Ultima trebuia sa se faca intr-o duminica, insa sambata seara, avand o puternica durere de dinti, a fost nevoit sa se intoarca acasa. Preoteasa lui l-a sfatuit sa scoata dintele, dar acesta a refuzat deoarece in ziua urmatoare trebuia sa faca ultima liturghie. La miezul noptii, durerea a devenit insuportabila si pana la urma a fost nevoit sa scoata dintele. Dar pentru ca sangele nu se oprea, a amanat ultima liturghie pentru luni.

Intre timp, in dupa-amiaza sambetei, Gheorghe, fiul raposatului Dimitrie, a pregatit cativa bani pentru efortul preotului, cu scopul de a-i oferi in ziua urmatoare.

La miezul noptii s-a trezit sa se roage. S-a ridicat din pat si a inceput a-si aminti de bunatatea, calitatile si cuvintele pline de intelepciune ale tatalui sau. La un moment dat i-a trecut prin minte urmatorul gand: „Asadar sunt folositoare cele 40 Liturghii care se fac pentru sufletul unui adormit sau le-a impus biserica pentru mangaierea celor vii?”

Exact atunci l-a cuprins un somn adanc si a vazut cum ca se gasea intr-o campie de o frumusete nedescrisa. S-a gasit nedemn de a se gasi intr-un loc sfant si minunat. In fata lui se intindea un umbrar care inmiresma intr-un chip nedescris toata campia.

„Acesta e cu siguranta raiul!”, a gandit in sinea lui.

„O, cata splendoare ii asteapta pe cei care vietuiesc in buna cuviinta pe pamant”.

Urmand cu uimire frumusetile nepamantesti, a vazut un pridvor cu o arhitectura minunata pe cand peretii straluceau de diamante si aur. Frumusetea lui era de nedescris. S-a apropiat si atunci ce bucurie…! – vede la intrare in palat pe tatal sau stralucind si fiind inconjurat de lumina.

– Cum ai ajuns aici, copilul meu?, il intreaba cu bunatate.

– Nici eu nu stiu, tata. Inteleg ca nu sunt demn de acest loc, dar, spune-mi, te rog, cum o duci aici? Cum ai ajuns? Al cui este acest palat?

– Iubirea de oameni a Domnului Hristos cu rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu la care am avut evlavie, m-au invrednicit sa vin in acest loc. Chiar astazi trebuia sa ma mut in palat. Constructorul insa care ridica acest palat a avut o greutate, scotandu-si dintele si asa nu s-a terminat cele 40 de zile care erau prevazute pentru construirea lui. Pentru acest motiv o sa intru maine.

Dupa acestea Gheorghe s-a trezit in lacrimi si uimire dar si cu multe nelamuriri. A petrecut restul noptii slavindu-L pe Dumnezeu. Dupa Sfanta Liturghie a luat prescuri, tamaie si ceara curata, pornind spre paraclisul Sfintilor Apostoli. Parintele Dimitrie l-a primit cu bucurie.

– Tocmai acum am terminat si eu Sfanta Liturghie! S-au implinit cele 40 de Liturghii.

Acesta i-a spus-o ca sa nu-l intristeze. Pelerinul atunci i-a povestit de intamplarea cu vedenia. In momentul in care a ajuns sa relateze ca tatal sau nu a intrat in palat, pentru ca acel constructor si-a scos dintele, parintele Dimitrie s-a ingrozit minunandu-se.

– Eu sunt, iubite, constructorul care a lucrat la palatul tatalui tau, a spus cu bucurie. Astazi nu am savarsit Sfanta Liturghie pentru ca mi-am scos dintele, insa o voi face luni, astfel voi termina palatul duhovnicesc al tatalui tau.

Extras din Minuni si descoperiri din timpul Sfintei Liturghii

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.