Argumente privind imposibilitatea reîncarnării

Invierea Domnului 10

Binecuvantatele de Dumnezeu moaste se mentin fara sa se descompuna prin energia necreata a harului divin, fiind facatoare de minuni si raspandind buna mireasma. Rezistente de mii de ani (in unele cazuri), ele vorbesc in felul lor de adevarul Invierii si de legatura cu acelasi suflet. „De aici rezulta imposibilitatea sufletului de a mai fi avut si alte trupuri pe pamant, caci nenestricaciunea Sfintelor Moaste este lucrarea directa a harului impartasit de Mantuitorul Hristos, pentru Care sfantul s-a jertfit si a murit, si nu urmare a unor pretinse reincarnari” (Pr. Vasile Sorescu in cartea „Sfarsitul lumii in perspectiva profetiilor biblice”).

Referitor la aceasta teorie contrara dogmelor crestine, Parintele Conf. Univ. Dr. Vasile Sorescu isi exprima in mod sistematic punctul de vedere, considerand necesara combaterea reincarnarii pentru a intelege in deplinatate invatatura crestina despre sfarsitul vietii si al lumii.

Potrivit teoriei reincarnarii, dupa moarte sufletul nu este judecat, ci revine pe pamant si ocupa un corp nou, fie al unui animal, fie al unui alt om, pana ajunge la purificare. Aceasta idee este foarte veche, fiind raspandita din antichitate printre popoarele pagane. Astazi, propagarea ei s-a facut mai ales prin influenta hinduismului si a budismului. In mod esential, „diferentele fundamentale intre religiile orientale si crestinism pot fi reduse la doua:

-lipsa unui Dumnezeu personal;

-lipsa invierii trupului, ca posibilitate si urmare a Invierii lui Hristos.

Si, de aici, la toate religiile indiene exista invatatura despre transmigratia sufletelor, metempsihoza sau reincarnare” (Pr. Prof. Dr. Ion Popescu in cartea „Ortodoxia in fata ereziilor contemporane”). Adeptii teoriei spun ca prin ea s-ar explica atat nedreptatile, cat si suferinta oamenilor.

Ideea reincarnarii a patruns adanc in lumea occidentala unde, prin practica hipnozei regresive, se sugereaza celor hipnotizati tot felul de pretinse amintiri dintr-o viata anterioara. Dar hipnotizatorii de mare clasa, ca si unii psihologi, au aratat ca in cazul acestor regresii cei hipnotizati relateaza de fapt intamplari uitate din copilarie, citite in carti sau vazute in filme, precum si intamplari sugerate in transa. Relatarile facute de catre unele persoane despre locuri si intamplari din trecut, care se pot verifica, nu sunt neaparat amintiri dintr-o viata anterioara, ci sunt descoperiri demonice asemenea informatiilor spiritiste. Chiar ocultistii arata ca „majoritatea intamplarilor relatate ce par a oferi evidenta reincarnarii, ar putea fi cazuri de posedari demonice”.

Biserica a combatut de la inceput ideea reincarnarii care patrunsese in Orient prin ereticii manihei. Apoi, la Sinodul V Ecumenic din anul 553 de la Constantinopol, care a condamnat teoria preexistentei sufletelor (apropiata de teoria reincarnarii) sustinuta de Origen, s-a continuat demersul impotriva acestei idei cu bataie mai lunga, care urmarea desfiintarea Invierii.

In mod deosebit, trei sunt dogmele crestine care resping total posibilitatea reincarnarii:

1. Prima se refera la invatatura Bisericii despre Inviere. Mantuitorul a Inviat cu acelasi trup cu care a fost rastignit, caci chiar si dupa Inviere purta urmele pripoanelor si ale sulitei care L-a impuns in coasta. De aceea Domnul a zis lui Tomn: „Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios” (Ioan 20, 27). Deci si noi vom invia cu acelasi trup cu care am trait pe pamant. Ori daca ar fi reincarnare, sufletul cu care trup ar invia?

2. A doua dogma este cea a rascumpararii prin Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Intrupat. Ca sa fim mantuiti a trebuit sa vina Fiul lui Dumnezeu pe pamant. Sfantul Apostol Pavel spune: „Vrednic de credinta si de toata primirea e cuvantul ca Iisus Hristos a venit in lume ca sa mantuiasca pe cel pacatos, dintre care cel dintai sunt eu” (I Timotei 1, 15). Deci nu reincarnarea succesiva ne mantuieste, ci Iisus Hristoss prin Intruparea, Moartea, Invierea si Inaltarea Sa. Iar mantuirea subiectiva se realizeaza prin harul divin, credinta si fapte bune, in Biserica. Despre aceasta ne poate incredinta  si realitatea mantuirii talharului de pe crucea din dreapta Mantuitorului. Nu el s-a curatit de „karma rea” a pacatelor, ci a fost curatit de pacate de catre Mantuitorul prin harul divin.

3. A treia dogma se refera la invatatura Bisericii despre Judecata. Sfanta Scriptura afirma: „E randuit oamenilor o data sa moara, iar dupa aceea sa vina judecata” (Evrei 9, 27); „Noi trebuie sa ne infatisam inaintea judecatii lui Hristos, ne invata tot Sfantul Apostol Pavel, ca sa ia fiecare dupa cele ce a facut in trup, ori bine, ori rau” (II Corinteni 5, 10).

 Dupa judecata particulara din ziua a patruzecea dupa moarte, sufletul este randuit ori in rai, ori in iad si nu se poate trece dintr-o parte intr-alta (potrivit Luca 16, 26). Faptul ca omnul este persoana, si deci nu se poate uita  niciodata pe sine, exclude de asemenea posibilitatea reincarnarilor succesive.

De aceea, in legatura cu Invierea, cu sens al existentei, Parintele Prof. Dr. Dumitru Staniloae marturisea urmatoarele: „Daca nu exista Inviere, nu mai putem vorbi despre un Dumnezeu personal, oamenii nu mai au niciun sens pe pamant, lucrurile chiar ar fi lipsite de sens. Totul ar fi plin de intuneric. Invierea a adus toate aceste sensuri. Stiinta nu da niciun sens, cunoscand lumea aceasta. Logica este numai credinta in Inviere. Numai cine admite Invierea gaseste o logica in toate. Asa ca suntem siliti de mintea insasi sa admitem faptul minunat al Invierii…

Ce pacat ca mai sunt astazi oameni care cred in pierderea in neant a existentei umane la moarte sau reincarnare! Ce sens ar putea fi in aceasta? N-ar fi niciun sens, s-ar pierde identitatea existentei. Mama mea nu ar mai fi mama mea. Unde mai este iubirea? Cand iubesti pe cineva, doresti ca el sa fie vesnic, dar acceptand reincarnarea, am anula iubirea. Iubirea intre oameni este sustinuta numai de valoarea pe care o are unul pentru celalalt si care este o valoare vesnica. Iar valoarea vesnica a oamenilor este pusa in lumina de Inviere. Cum m-as putea impaca cu gandul ca mama mea a fost pisica sau va fi pisica? Cum sa mai iubesc eu asa ceva? Mama lui Iisus Hristos nu ramane Maica Domnului pe veci? Fara Inviere nu mai este nicio siguranta. Toate se clatica. Reincarnarea este cea mai idioata dintre zapacelile aceste lumi.

Valoarea persoanei depinde de vesnicia ei, iar vesnicia depinde de Invierea Domnului. Prin reincarnare sunt toate lipsite de valoare. Nu mai este nimic fundamental. Trebuie sa existe un fundament superior al existentei, un fundament care nu este supus legilor.

Pr. Cornel Dragos – Dincolo de moarte

loading...

De asemenea, ai putea dori...

12 răspunsuri

 1. mihaela spune:

  nu credeam in reincarnare. intr-o zi mi s-a intamplat ceva , care m-a facut sa cred.

 2. mihaela spune:

  muncesc in italia de vreo 8 ani . am muncit in sud, in regiunea basilicata . intr-o zi am fost in orasul bari sa-mi conduc fata la aeroport , ca venise in vizita la mine . la intoarcerea in localitatea de unde munceam , am luat di bari un autobuz si in acel autobuz eram eu, soferul si doi prieteni ai soferului. la un moment dat, stand pe scaunul de langa sofer , am avut o ameteala si mi s-a parut ca am mai fost in bari , in ascel autobuz si cu acei oameni . o senzatie ciudata . parca mai vazusem acei oameni si orasul . era prima data cand ma aflam acolo , aiar pe acei oameni nu-i mai vazusem niciodata . mi se parea totul familiar. eu nu sufar de nici o boala mintala, nu beau, sant o persoana normala si pe deasupra am si o varsta , 54 de ani . am avut si o viziune , care s-a petrcut intr-o fractiune de secunda , dar pentru mine a durat mai mult . multe lucruri ciudate , mi s-au intamplat aici , cu persoane pe care le-am intalnit numai aici . ce nu inteleg este faptul ca mi s-au intamplat cidateniile astea , doar in italia si nici o data in romania , sau cu persoane din romania .

  • Donatella spune:

   pai daca ai fi trait intr-o alta viata prin bari ,crezi ca era tot aceeasi marca de autobuz,era relativ schimbat totul.Ia vezi poate iti joaca dracul vre-o festa nu prea ai de-a face cu credinta in Dumnezeu de asta si te ameteste de cap .

  • damaris spune:

   Doamne ajuta! roaga-te cum poti la Maica Domnului si alege-ti niste Sfinti dragi la care sa te rogi zilnic ei sigur te vor ajuta sa scapi de niste ispite pe care le paote avea oricine.Nu exista pacat care sa biruiasca mila lui Dumnezeu.Cauta si pe youtube despre ORTODOXIE la Parintele ARSENIE PAPACIOC,Parintele RAFAEL NOICA,Parintele SERAFIM BADILA,Parintele Iutin Parvu.Acesti preoti ne indeamna cu multa dragoste sa iubim Ortodoxia singura cale de mantuire.Iarta-ma ca am indraznit sa iti dau cateva sfaturi dar nu din rautate ci pur si simplu am simti nevoia sa te ajut pentru ca si eu am crezut in reincarnare si in diferite culte religioase care defapt sunt inventia diavolului.Exista un Domn,o credinta ,un botez(Efeseni.4,5)Domnul sa te binecuvinteze si sa iti daruiasca multe bucurii duhovnicesti!AMIN!

  • nicolae spune:

   Se numeste „deja vu”cuvinte provenind din limba franceza, in romaneste traducandu-se „deja vazut”, fiind un fenomen psihic acoperit in forme de alterare din amintiri(paramnesie),constand in senzatia gresita ca ai vazut o imagine sau de a fi trait imprealabil un evniment sau o situatie care se produce(vecu deja.Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, si cred ca de-a lungul unei vieti se poate intamla oricui.De aici pana la reancarnare sau a crede in lucruri sfinte e cale lunga.

   ,

   • tavi spune:

    Sunt ortodox si iubesc ortodoxia. Dumnezeu este de necuprins cu mintea marginita si lipsita de intelepciune a oamenilor.
    Eu consider teoria reincarnarii a Fericitului Origen ca fiind una viabila. Sa nu confundam Biserica cu clerul. Biserica Lui Hristos suntem noi toti si reprezentantii nostri sunt sufletul si faptele noastre. Oamenii mor in strazi de foame, de frig si de boala iar noi facem lui Hristos lacasuri de inchinare de dimensiuni lipsite nu numai de modestie ci si de ratiune. Oare asta vrea El de la noi? Stefan cel Mare este sfant deoarece a construit biserici si manastiri si a luptat ucigand pagani (alte fapte nu le comentez). FRATILOR…, SA NE TREZIM…, AM FACUT SUFLETUL ROB AL TRUPULUI.

  • viorel spune:

   Da sunteti o persoana perfect normal si nu suferiti de nici o tulburare psihica.Fenomenele acestea de „deja vu”au o explicatie logica neasteptat de simpla.Noi putem cunaste lumea si mediul inconjurator pe 2 cai: 1- calea simturilor naturale: lumina,imaginea patrunde in ochi,se formeaza pe retina,se transforma in semnal electric codat si ajunge pe calea nervului optic la creier unde semnalul este decodat si inteles ca imagine.Toata treaba asta dureaza cateva milisecunde.
   2- Fiindca suntem fiinte complexe cu suflet viu,avem si un corp subtil care functioneaza dupa legile fizicii cuantice: in unele cazuri,percepem informatia instantaneu pe cai de comunicare de la nivelul campurilor subtile.Atunci,creierul va crede ca a mai vazut acel loc,candva,cand,in realitate, cele doua tipuri de perceptii au fost doar cu cateva milisecunde defazate.

 3. viorel spune:

  Sunt explicatii pertinente dar,intelegerea lor presupune o minima cultura teologica.Eu va propun o explicatie simpla,logica: ideea de reincarnare contine in sine factorul timp si spatiu.Ori,stim din fizica cuantica;aceste elemente tin doar de universul material si,atunci cand murim,timpul si spatiul dispare.Este,daca vreti o stare de a fi,complet lipsita de calitati spatio-temporale.Atunci,ideea de reincarnare nu devine nonsens? Cum,saracia,putem gandi ,intr-un univers fara spatiu -timp, ca ne vom intoarce,undeva -candva?!
  Este o perversitate intelectiva sa introduci „pe usa din dos” conceptele de spatiu timp,in universul spiritual,unde acestea nu exista?Nu exista nici relatii de cauzalitate temporala,ci numai o anumita ordine si semnificatie.Ideea de a te re-intoarce, de a merge,undeva ,presupune timp si spatiu ceea ce este absolut nonsens (Eternitatea insemna lipsa timpului nu un timp luuuuuung.Ori,repetitia,ciclurile,nu pot exista decat in timp.)
  Acuma,cine vrea ca noi sa inghitim pe nemestecate,teoria reincarnarii,stie ca aceasta face sa devina superflua credinta in Rascumpararea sufletului de catre Domnul Iisus Hristos (ce rost ar avea jertfa de la Golgota,dac eu ma pot purifica prin reincarnari succesive?!).Dar ,nu toti suntem retardati si crestinii au intuitia falsului si inselatoriei. .Sau,cel putin asa ar trebui.

 4. dragos spune:

  Sunt ortodox si ma inchin Lui Iisus Hristos. Oricum am vazut semne ca exista ceva mai mult .Nu stiu daca e reancarnare, dar cand vezi un copil ca stie ce a fost inainte sa fie…te gandesti ca poate fii ceva mai mult.Si apoi vindecatorii pe care Biserica ii reneaga…pe iubita mea a facut-o bine de cancer, binenteles ca Dumnezeu,dar cu ajutorul lor…s-a facut bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.