Atunci când faci rugăciunea şi iţi aduci aminte de un duşman pe care nu l-ai iertat, te opreşti o clipă şi spui: „Doamne, ajută-mă să-i iert pe toţi care mi-au greşit!”

Când ajungi liniştit în casa ta şi în camera ta şi ai stins becul, şi arde doar candela şi lumânarea, şi iese un miros de tămâie.. şi aţi văzut lumânarea pâlpie când arde şi lumina aceea crează un joc pe pereţi, este ceva magnific care te rascoleşte interior.

Acolo se petrece o mare taină! Stau doi îngeri de vorbă, unul e îngerul tău păzitor care a intrat după tine în casă şi unul e îngerul păzitor al casei. Şi în momentul în care ai început rugăciunea, urmatorul tău musafir, în casa ta este Dumnezeu! Şi atunci când faci rugăciunea şi iţi aduci aminte de un duşman pe care nu l-ai iertat, te opreşti o clipă şi spui: „Doamne, ajută-mă să-i iert pe toţi care mi-au greşit!” Pentru că rugăciunea ta să nu fie facută cu păcat! Şi răsfoieşti blând paginile ceaslovului şi te gândesti cum să-ti aduni mintea ta, ca Dumnezeu să primescă acea rugăciune, şi chiar să o trimită în jertfelnicul mai presus de ceruri! Psalmistul David ne dă răspuns la o întrebare pe care omul şi-o pune: „Dar eu ştiu…? Oare mă ascultă Dumnezeu?”, „Când te-am chemat Dumnezeul mântuirii mele m-ai auzit!”

Ce este rugăciunea? Rugăciunea este o conversaţie cu Dumnezeu prin care omul îi smulge sau îi trage lui Dumnezeu prin bunăvoinţa Lui, o picătură de har, de Duh Sfânt sau poate o picătură de milă! Nu ştim prin ce formă se răsplăteşte rugăciunea. În cazul de faţă, s-a răsplătit printr-o vindecare, o minune. Când o femeie s-a atins de Iisus în mulţime, el a spus: „Am simţit o putere ieşind din Mine.”

Această expresie, exprimă vasta activitate şi zbatere a unui om de a se întâlni cu Dumnezeu. Şi în ce constă, în această zbatere a unui om de a se întâlni cu Dumnezeu? „Doamne, întreaga avere a mea am cheltuit-o prin doctori!” şi ce spun toţi doctorii? „Ce-o vrea Dumnezeu!” Şi supărat, disperat, te duci la biserică. Unde ai să te duci în altă parte? Şi aştepţi acea picatură de milă de la Dumnezeu. Deci: O boală îndelungă, curată o minte bolnavă îndelungă. Dă zgură dupa zgură jos până o lasă luminată şi găseşte calea de unire cu Dumnezeu! Şi ce este biserica?

Biserica este mediul care te transpune spre starea de rugăciune. Şi ce este casa creştinului? În casa creştinului trebuie să fie şi mai mare biserica. De ce? Acolo intră numai el, îşi aprinde candela, tămâia, şi îşi pregateşte altarul spre a se ruga. Acea pravilă este o hrană şi trebuie să i-o dai lui Dumnezeu ca o prescură.

Părintele Calistrat Chifan – Predica video AICI

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.