Învățăturile Părintelui Proclu Nicău, redate în extrasul din lucrarea sa ”Lupta pentru smerenie și pocăință”, aduc lumină asupra modului în care credinciosul este chemat să se raporteze la vrăjmași și la provocările din viața de zi cu zi.
Citește și: Minune la botezul ortodox al unei catolice. Dovadă că nu există Sfinte Taine înafara Ortodoxiei
„Să știți de la mine, nu cu oamenii trebuie să ne luptăm, cu duhurile din ei. Pe dușman îl dezarmezi cu dragoste și cu un cuvânt bun. Omul acela care-ți este vrăjmaș, dacă vede că vii la el cu daruri și cu un cuvânt bun, Îl va lăsa pe Duhul Sfânt să izgonească din sufletul lui duhurile rele de care este cuprins și va scăpa de ele.”
Această perspectivă îndeamnă la abordarea răului nu prin confruntare directă, ci printr-o schimbare de atitudine, bazată pe iubire și iertare.
Părintele subliniază importanța rugăciunii și a milei față de aproapele, chiar și în momentele de ostilitate:
„Așa că, atunci când vedem pe cineva că se uită urât la noi sau ne vorbește urât, ne bârfește, trebuie să spunem în gând o rugăciune prin care să cerem Bunului Dumnezeu să liniștească acea persoană și, în același timp, să ne arătăm mila față de acel om. Căci ajută foarte mult să ai milă față de aproapele, doar așa câștigi un dușman de partea ta.”
În plus, Părintele reiterează cât de esențială este iertarea în viața de credință, apelând la înțelepciunea din rugăciunea Tatăl nostru:
„Trebuie să avem puterea de a ne ruga pentru omul care ne face rău. La rugăciunea Tatăl nostru se spune așa: ‘Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri’! De aceea, de pildă, nu avem voie să dăm pe nimeni în judecată. Că, dacă dăm pe cineva în judecată, nu mai putem spune Tatăl nostru.”
Cheia pentru a depăși ura și conflictul este, conform Părintelui, smerenia autentică:
„Apoi, ca să te rogi pentru dușmanul tău, îți trebuie smerenie, ca să poți zice: ‘Eu sunt mic, Doamne, iartă-mă și iartă-l și pe cel ce mă lovește!’ Asta trebuie: smerenie, smerenie în fața oricui.”
Citește și: La miezul nopții, încearcă să te scoli, fă măcar trei cruci, spune „Împărate ceresc”, „Tatăl nostru” si ce mai știi tu, fă 24 de metanii
Învățăturile Părintelui Proclu Nicău sunt o invitație profundă la introspecție și la practicarea smereniei și iubirii necondiționate, principii esențiale în viața creștină.
1 răspuns
[…] https://www.ganduridinierusalim.com […]