Bani cash înseamnă libertate; o lume fără ei este o lume fără alegeri

Bani cash înseamnă libertate; o lume fără ei este o lume fără alegeri.

În era digitală, cash-ul ne amintește de puterea și importanța alegerii personale. Fără bani cash, suntem doar cifre într-un sistem, pierzându-ne autonomia financiară. Eliminarea lor este ca și cum am renunța la ultima noastră frontieră de confidențialitate.

Iată 15 motive care ne arată clar că eliminarea cash-ului devine un adevărat pericol pentru societate:

1. Situații de urgență: În cazul întreruperilor de curent, catastrofelor naturale sau al problemelor tehnice, banii cash rămân cea mai fiabilă metodă de plată.

2. Acces la economii în caz de crize financiare: În situații de criză bancară sau de restricții financiare, retragerile de la bancomat sau din conturi pot fi limitate.

3. Controlul centralizat: O societate fără cash ar putea permite băncilor și guvernelor un control centralizat asupra economiei, limitând autonomia financiară a individului.

4. Rezistența la schimbările de politică a băncilor: Modificările termenilor și condițiilor sau taxele impuse de bănci nu afectează utilizatorii de cash.

5. Protecție împotriva ratei negative ale dobânzii: În scenarii economice unde băncile aplică rate negative la depozite, deținerea de numerar ar putea proteja consumatorii de aceste pierderi.

6. Sprijin pentru afacerile mici: Multe afaceri mici se bazează pe tranzacții cash datorită costurilor mai scăzute și a simplității.

7. Rezistența la erori tehnice: Erorile tehnice pot duce la indisponibilitatea temporară a sistemelor de plată digitală, lăsând oamenii fără posibilitatea de a efectua tranzacții.

8. Accesibilitate: Nu toată lumea are acces la tehnologia necesară pentru plățile electronice, în special în zonele rurale sau printre populațiile defavorizate.

9. Confidențialitate și anonimat: Tranzacțiile cu bani cash permit un grad mai mare de confidențialitate, protejând cumpărătorul de monitorizarea și colectarea datelor.

10. Costuri suplimentare: Introducerea unui sistem integral electronic ar putea însemna taxe suplimentare pentru utilizatori, fie direct (ca taxe pentru tranzacții), fie indirect (ca taxe de întreținere a conturilor).

11. Educația financiară: Contarea și gestionarea banilor cash îi învață pe copii și pe adulți despre valoarea reală a banilor și îi ajută să dezvolte abilități financiare esențiale.

12. Emoție și cheltuieli: Studiile au arătat că oamenii tind să cheltuiască mai mult atunci când folosesc cardurile, deoarece nu „simt” pierderea fizică a banilor.

13. Cultural și tradițional: În multe culturi, darurile în bani cash sunt o tradiție (de exemplu, la nunti, botezuri sau alte ceremonii).

14. Flexibilitate în negocieri: Plata în numerar poate oferi o flexibilitate mai mare în situații de negociere directă sau în piață.

15. Independența de terțe părți: Tranzacțiile cu bani cash nu necesită intermediari, spre deosebire de plățile electronice.

Pentru evitarea unui asemenea pericol, câteva state europene au propus includerea în constituțiile proprii dreptul cetățenilor de a plăti cash. E cazul să urmăm și noi aceeași cale!

Ps. Fotografia din articol nu are rolul de a cere eliminarea tranzacțiilor cu cardul; nu dorește nimeni acest lucru. E foarte bine să rămână ambele variante, dar, în mod cert, nu doar una singură.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.