Bisericile ortodoxe reunite la sinodul din Creta, MESAJ ISTORIC pentru lumea „măcinată de conflicte”

sinod-ortodox3_23487400

Lucrările marelui Sinod al bisericilor ortodoxe încep luni 20 iunie, la ora 10 dimineaţa, şi se vor desfăşura pe tot parcursul săptămânii viitoare. Ședința de încheiere a Sfântului și Marelui Sinod e programată pentru sâmbătă, 25 iunie, ora 17.00.

Delegația Patriarhiei Române a ajuns încă de joi în Creta. Ierarhii românii au fost întâmpinați de Irineu, Arhiepiscopul Cretei, şi de o delegație a Bisericii Cretei. Patriarhul Daniel a declarat că participarea Bisericii Ortodoxe Române are ca scop aducerea unei contribuții pentru unitatea Bisericii Ortodoxe universale.

Tema sinodului: misiunea Ortodoxiei în lumea contemporană

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a exprimat bucuria personală și a tuturor Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe pentru primirea călduroasă de care au avut parte din partea poporului cretan.

Patriarhul Ecumenic a adăugat că „Sfântul și Marele Sinod care urmează să înceapă este chemat să ofere soluții unor probleme interne ale Ortodoxiei și să transmită un mesaj al adevărului ei către lumea contemporană care se află în conflict. Noi, liderii religioși, ne rugăm cu fervoare ca vocea Sinodului să fie vocea lui Dumnezeu celui nevăzut. Numai atunci Sinodul va oferi un sprijin poporului”.

La rândul său, primarul Vassilios Lambrinos a afirmat că Sfântul și Marele Sinod, care se ține în Creta, reprezintă culminarea a multor decenii de pregătire și se așteaptă ca acesta „va oferi oportunitatea manifestării valorilor perene ale credinței, întâlnind obligația de a dezvolta misiunea Ortodoxiei în lumea contemporană„.

În continuare, Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au intrat în Catedrala Sfântul Tit pentru a participa la slujba Vecerniei oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

„Trebuie să vorbim o altă limbă, să abordăm problemele care există astăzi în lume”

Capii Bisericilor Ortodoxe au ajuns la Mănăstirea Maicii Domnului Povăţuitoarea – Gonia, din Kolymbari, Creta, unde a fost oficiată o rugăciune în deschiderea lucrările Sinaxei, ultima sinaxă a Întâistătătorilor înaintea Sfântului şi marelui Sinod.

La această Sinaxă participă Întâistătătorii şi doi ierarhi din partea fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale. Lucrările Sinaxei se vor desfăşura pe toată perioada zilei de astăzi şi au ca scop analiza Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod, comunicatul final care va fi publicat la sfârşitul lucrărilor Sinodului, transmite Patriarhia română.

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a declarat că la Sinaxă se va analiza pe lângă Mesaj şi situaţia absenţei unor Întâistătători de la lucrările Sinodului.

„Mesajul Sinodului este unul foarte bogat, atinge oarecum temele puse în atenţia Sfântului şi Marelui Sinod şi dă un mesaj de speranţă şi mai ales dorinţa de unitate, în jurul Bisericii lui Hristos, a tuturor creştinilor ortodocşi, în frunte cu ierarhii lor, bineînţeles”, a spus Părintele Iosif,.

Într-un interviu oferit televiziunii Kriti TV, Înaltpreasfinţitul Părinte Emmanuel, Mitropolitul Franţei, a oferit explicaţii cu privire la lucrările Sinaxei şi conţinutul Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod:

„Mesajul îl va prezenta astăzi Sanctitatea Sa (Patriarhul Ecumenic) Întâistătătorilor, care cu autoritatea lor, îl vor aproba şi îi vor aduce îmbunătăţiri, pentru a-l transmite ulterior, adică de luni, la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod”.

„Mesajul este unul către lume, dar este un mesaj care va rămâne. Adică poate fi un text care va fi istoric. Pe lângă celelalte documente care vor fi aprobate de Sfântul şi Marele Sinod, acesta va fi un mesaj care se adresează în principal lumii. Noi trebuie să oferim lumii, întâi de toate, o speranţă către omul secolului 21, ceva diferit, ceea ce aşteaptă să asculte, nu ceea ce ne dorim noi să transmitem. Consider că este un prilej să vorbim o altă limbă, să abordăm problemele care există astăzi în lume şi acest lucru va fi descris întocmai de mesaj. Aşadar, nu va repeta temele care sunt deja pe ordinea de zi a Sfântului şi Marelui Sinod”, a spus Mitropolitul Franţei.

Cu privire la absenţa celor patru Întâistătători de Biserici Autocefale care au decis să nu participe la lucrările Sinodului din Creta, Mitropolitul Emmanuel a afirmat:

„Noi sperăm întotdeauna. Speranţa dispare ultima. Sperăm că Bisericile care sunt absente să ajungă, în cele din urmă. Și de ce să nu vină? Ortodoxia după cum am spus şi ieri este aici şi îi cheamă pe toţi. Nu stabilim norme. Noi trebuie să arătăm unitatea Bisericii Ortodoxe. Acesta este şi scopul Sfântului şi Marelui Sinod”.

În final, Mitropolitul Franţei a spus căşi Bisericile absente sunt prezente şi sunt membre ale Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Articol relatat de portalul realitatea.net

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.