CARAGENANUL, cel mai ÎNSPĂIMÂNTĂTOR aditiv din mâncare. În ce produse se găsește

Carrageenan

Dacă citeşti etichetele produselor alimentare, ai să observi cuvântul €œcaragenan. Este vorba despre un  aditiv alimentar cu rol de îngroșare, gelifiant, emulgator și umectant.

Caragenanul se folosește în fel de fel de produse, de la înghețată la carne procesată, dar și în produsele special destinate vegetarienilor. Un regulament al Comisiei Europene arată că substanța poate fi folosit ca aditiv alimentar. Chiar şi aşa, compania producătoare de iaurturi Stonyfield Organic a decis să renunțe la folosirea caragenanului. Motivul? Tot mai multe voci, atât din rândul experților, cât și din rândul populației consumatoare, au atras atenția că acest aditiv alimentar favorizează inflamarea tractului digestiv.

Această substanță este extrasă din alge marine și chiar dacă este naturală nu are un efect tocmai benefic organismului uman.

  • Caragenanul este folosit în: sosuri pentru salate, lapte cu arome (cacao, vanilie), carne procesată, brânză, îngheţată, smântână, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budincă, şerbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate etc. E407 este un aditiv foarte des folosit în produsele bio. Caragenanul este folosit ca stabilizator şi în pasta de dinţi, medicamente şi produse pentru slăbit.

Totodată, mai multe studii au demonstrat că substanța caragenan favorizează apariția toleranței la insulină și, ulterior, a diabetului zaharat. Acest efect advers se manifestă în timp, reacțiile adverse apărute la scurt timp după consumul de caragenan fiind reacțiile alergice, problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare și flatulență, dar și toxicitate la nivelul organelor. Deși sunt necesare studii succesive, pe animalele de laborator s-a demonstrat că această substanţă acționează ca imunosupresor, generând chiar cancer de colon!

Cum îl eviți din alimentație? Citind cu atenție etichetele produselor alimentare cumpărate, veți constata că acest aditiv alimentar se găsește în foarte multe produse. Totuși, puteți alege cu atenție și alte produse lipsite de caragenan sau E407.

Articol relatat de portalul ActiveNews

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.