Câte icoane trebuie să ţină un credincios în casa sa?

icoane pe perete

Am văzut în casele credincioşilor două variante: ori au icoane în toate camerele, şi este foarte bine să avem măcar o iconiţă în fiecare cameră, ori au un colţ al icoanelor.

La cineva am văzut o cămăruţă special rezervată, un adevărat altar, probabil că acolo îşi făcea rugăciunile, cu multe icoane, majoritatea dintre ele de valoare. Să împopoţonăm casa cu icoane nu are rost.

O icoană într-o cameră e suficient, cred eu, iar dacă vrem să ne facem un altăraş, sigur că putem, dar spaţiul respectiv să fie rezervat numai pentru aşa ceva. Altfel, ele tind să se banalizeze. Când te rogi în faţa icoanei Maicii Domnului şi a Mântuitorului, ţi-e concentrată mintea la aceştia. Când ai mai mulţi sfinţi, nu ştii cui să adresezi rugăciunea şi la care să te uiţi mai întâi. Rugăciunea este mai puternică atunci când este spusă în faţa icoanei. Icoanele ajută să ne reprezentăm persoana căreia ne închinăm. Stăm în faţa icoanei Maicii Domnului, dar nu credem că acea icoană este Maica Domnului. Este asemenea unei fotografii a mamei, pe care o privim şi avem impresia că stăm de vorbă cu ea, chiar dacă mama este departe. Aşa se întâmplă şi cu icoana. Nu cinstim materia, ci persoana reprezentată. Icoanele ne ajută ca să ne concentrăm mai uşor la persoana respectivă simbolizată acolo.

Sursa: ziarullumina.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

11 răspunsuri

 1. o femeie spune:

  sunt familii simple, sarace, ce nu isi permit financiar sau ca spatiu multe icoane. Dragostea si credinta nu trece prin numarul de icoane, ci prin suflet.

 2. Cristi spune:

  Pai atunciu cum se explica faptul ca in Sf. biserica sunt icoane cu toti sfintii ?
  Ar trebui doar 2-3 icoane si in rest varuita biserica? E absurd !!!!
  Ganditi-va inainte de a raspunde !!! Ar fi util sa fiti lipsiti de ipocrizie si fatarnicie!!!! Poate ca tocmai acesta este si motivul pentru care oamenii va catalogeaza ca atare….(vezi cazul Colectiv). Pacat !Chiar nu stiu pe cine mai reperezentati !!! Se pare ca pe cei care au urmat invataturile lui Iisus (sfintii sai ) nu !!!
  Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac (spun) !!!

 3. Rodica spune:

  tine doar de evlavia fiecaruia, o simpla rugaciune adresata fiecarui sfant ce ii arati evavlie avand icoana in casa, nu dureaza si nici nu-ti imprastie mintea

 4. Haiduc spune:

  Citez din articolul dumneavoastră : „O icoană într-o cameră e suficient, cred eu”. Afirmatia – „cred eu” face ca acest articol să fie nefondat. Una e ce credeţi dumneavoastră şi alta e cum trebuie să fie şi cum este. Eu spre exemplu CRED că trebuie sa ai atâtea icoane câte vrei şi câte simţi că trebuie să ai. Eu am peste 50 de icoane în casă, acestea incluzând toţi sfinţii români din închisori, Mântuitorul Hristos, Maica Domnului, mai multe variante ale lor. Maica Domnului Pantanassa, Maica Domnului Prodrmiţa, Maica Domnului Lacuschitios, Maica Domnului Floarea cea Vie, Maica Domnului Conducătoarea Muntelui Athos, Maica Domnului şi Sfinţii din temniţele comuniste, şi încă alte reprezentaţii ruseşti ale Maicii Domnului şi ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Dreptul şi Blândul Judecător, Pantokrator. Sfântul căruia nume îl port, şi alţi sfinţi, părinţi, martiri şi mărturisitor la care am evlavie: Gheron Iosif Isihastul, Gheron Iosif Vatopedinul, Cornelui Zelea Codreanu. Aţi putea reedita articolul şi adăuga exemple de la noi mirenii cu icoanele pe care le avem. Gândiţi-vă: Cu Măicuţa Domnului deţin 15 icoane DIFERITE! DOAMNE AJUTĂ!

 5. Cămpeanu Adela spune:

  DECI VREŢI SĂ INVENTAŢI NEO -ORTODOXISMUL !!!
  –––––––––––––––––––––––––––
  IMPLICIT ÎN BISERICĂ TOŢI SFINŢII şi TOATE ICOANELE
  tind să se banalizeze .
  FRAŢILOR CU CÂT MAI MULŢI SFINŢI – CU ATÂT NE APROPIEM CLAR DE AICI DE PE PĂMÂNT DE STAREA DIN RAI .
  ACEST ARTICOL este contrar
  ATENŢIE !!!
  ,,precum în ceruri aşa şi pe pământ” !!!

 6. damaris spune:

  Sunteți absurzi…cum adică mai multe icoane cu Sfinți nu ne ajută să ne rugăm,ca nu știm cărui SFant să ne adresăm!! ? Sfânta Alexandra sotia Sf.Nicolae al Doilea avea camera plină cu icoane.

 7. Petru spune:

  Am și eu mai multe icoane in casa pe care le-am cumpărat împreună cu soția în diferite momente. Fiecare icoana pe lângă valoarea ei religioasă, are și o însemnătate personală. Însă lucrurile sunt cu mult mai complexe. Cei care au mai multe icoane știu despre ce vorbesc.

 8. Viorel spune:

  Nu cred ca exita o regula sau un tipic ceva pentu care sa spuna cate icoane trebue sa avem in camera , mai ales in vremurile de astazi cand avem libertatea de a alege ,dar pentru Ortodoxi este bine macar sa aiba in casa icoana Maicii Domnului cu pruncul Amin

 1. 23 mai 2017

  […] respectiv să fie rezervat numai pentru aşa ceva. Altfel, ele tind să se banalizeze. Când te rogi în faţa icoanei Maicii Domnului şi a Mântuitorului, ţi-e concentrată mintea la aceştia. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.