Confesiunile unui fost spion al Statului Islamic: Ei te învaţă cum să urăşti oameni

isis-militant-fbi-full-465x390

Fără nicio îndoială, organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a devenit inamicul public numărul unu pentru multe ţări din lume, mai ales pentru cele implicate în coaliţia anti-SI coordonată de SUA în Irak şi în Siria, scrie aparatorul.md.

Cu toate acestea, organizarea internă şi modul de funcţionare a Statului Islamic, fără de care atentatele şi execuţiile atroce nu ar fi posibile, reprezintă în continuare un mister. Un fost membru al serviciului de securitate a Statului Islamic a acceptat, după lungi discuţii de convingere, să mai risipească puţin din acest mister, relatează adevarul.ro.

„Abu Khaled”, un sirian din Alep, în nordul Siriei, s-a alăturat Statului Islamic acum un an, s-a antrenat alături de jihadişti, s-a remarcat ca un bun traducător printre ei şi a acceptat în cele din urmă să dea detalii despre cum îşi fidelizează SI tinerii, în special pe cei străini, şi cum reuşeşte să producă oroare în lume, relatează Daily Best.

„Abu Khaled”

„Sunt musulman, dar nu sunt adept al sharia şi nici nu sunt foarte religios“, se autodescrie Abu Khaled, la începutul conversaţiei cu jurnalistul Michael Weiss. Cu toate acestea, el s-a alăturat Statului Islamic şi a stat alături de jihadişti până când s-a uitat într-o zi în oglindă şi a conştientizat că un alt om se ascunsese sub chipul său. „Aveam o barbă lungă. Nu m-am recunoscut. Simţeam că nu mai sunt eu, ci altcineva gândea cu capul meu”, spune el.

Decizia de a se alătura Statului Islamic

Abu Khaled s-a alăturat Statului Islamic pe 19 octombrie 2014, la aproximativ o lună după extinderea campaniei de atacuri aeriene a coaliţiei anti-SI la Rakka, un oraş din nordul Siriei revendicat de jihadişti drept capitală a „califatului islamic”.

Potrivit lui Abu, două motive l-au determinat să se alăture Statului Islamic. În primul rând, el s-a simţit obligat să adere la SI deoarece considera că Statele Unite sunt complice la o conspiraţie mondială condusă de Rusia şi Iran în vederea menţinerii la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. El încerca să-şi explice de ce Statele Unite s-au angajat în operaţiuni militare doar împotriva sunniţilor şi nu viza regimul alawit de la Damasc sprijinit de şiiţi şi nu găsea niciun element care să-l lămurească.

În al doilea rând, Abu Khaled era curios. „De fapt, am plecat într-o aventură”, mai spune el. „Voiam să văd ce fel de oameni erau acolo. Am vrut să-i cunosc. Sincer, nu regret acest fapt. Acum îmi sunt inamici şi ştiu foarte bine cu cine aş putea avea de-a face”, recunoaşte fostul spion al SI.

Recrutarea

Procesul de recrutare a fost bine organizat, explică Abu Khaled. După ce a luat decizia de a se alătura jihadiştilor, el s-a dus la un punct de control de la Tell Abyad, la graniţa siriano-turcă, controlat de SI. Odată ajuns acolo, a fost întrebat unde se duce. El a răspuns că intenţiona să ajungă „la Rakka“. Întrebat în legătură cu intenţiile sale, Abu şi-a manifestat dorinţa de a se alătura SI. Atunci i-au fost verificate bagajele şi dus la Rakka, detaliază el.

Primul lucru pe care l-a făcut la Rakka a fost să meargă la „ambasada Homs“, o clădire destinată sirienilor care vor să adere la SI. El a stat acolo două zile, după care a fost transferat la „Departamentul de Administrare a Frontierelor“.

„M-au inclus la categoria imigranţi fiindcă proveneam din afara califatului“, afirmă Abu. Prin urmare, el a trebuit „naturalizat“, ceea ce presupunea parcurgerea unui interviu.

„De ce vrei să devii un jihadist?“, dezvăluie Abu Khaled că a fost întrebat de un irakian, Abu Jaber. „I-am spus ceva despre lupta superficială a cruciaţilor infideli şi am trecut testul, se pare“, adaugă el.

Îndoctrinarea

Următoarea etapă a fost îndoctrinarea, ceea ce presupune frecventarea unor cursuri, potrivit lui Abu. „Mă duceam la un tribunal sharia de două ori pe săptămână. Ei te învaţă cum să urăşti oameni. Mi s-a predat o versiune a islamului specifică SI, potrivit căreia cei care nu sunt musulmani trebuie ucişi deoarece sunt inamicii comunităţii islamice. Este vorba de un proces de spălare a creierului“, mărturiseşte el. Potrivit lui, clericii responsabili de îndoctrinare erau tineri străini mai puţin luminaţi. El îşi aminteşte că unul dintre clericii care i-au predat era un tânăr din Libia de nici 20 de ani.

Angajat în aripa de scuritate a SI

În primele săptămâni petrecute alături de jihadişti, Abu Khaled spune că a întâlnit germani, olandezi, francezi, venezueleni, americani şi ruşi, cu toţii recent sosiţi pentru a „rămâne şi a extinde califatul islamic“. Cunoscând araba, engleza şi franceza, Abu Khaled a fost luat în vizor imediat şi numit traducător în cadrul Amn al-Dawla (serviciul de securitate). „Aveam două grupuri: unul de francezi, în stânga, şi altul de americani, în dreapta. Traduceam din arabă în franceză pentru unii şi din arabă în engleză pentru alţii“ în timpul antrenamentelor şi în cadrul operaţiunilor externe, îşi aminteşte el.

Arderea paşapoartelor

O practică a Statului Islamic este arderea paşapoartelor străinilor, dezvăluie Abu Khaled. Prin acest act, străinii sunt înştiinţaţi că nu mai există nicio cale de întoarcere. Fie că eşti din Bruges, fie că eşti din Baton Rouge, trebuie să-ţi repudiezi cetăţenia pentru a renunţa la Dar al-Harb, ţara războiului şi a depravării, şi a te alătura la Dar al-Islam, ţara credinţei şi a păcii (după încheierea luptei). „Totul face parte dintr-un spectacol“, consideră Khaled.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.