Cum să aleg corect tovarașul de viață? Îmi doresc foarte mult să întemeiez o familie ortodoxă

spovedania-rugaciune-femeie-lumanari

Se crede ca astazi alegerea mirelui este foarte li­mitata. Multi spun ca nu gasesti tineri normali. Ce trebuie sa faca tanara ortodoxa in aceasta situatie?

– Greu nu inseamna imposibil. Trebuie sa alegi mirele din familie credincioasa si in special din acele familii care merg la biserica; insa, din paca­te, si aici se poate gresi. De aceea, sunt importan­te sfatul si binecuvantarea parintelui duhovnic. Tanara ortodoxa poate, intr-o oarecare masura, sa aprecieze viitorul sot, prin relatia acestuia cu rugaciunea. De exemplu, atunci cand el ii propu­ne acesteia sa mearga la o plimbare, ea sa spuna pe neasteptate: Hai sa ne rugam! – si sa se uite la chipul sau: daca este credincios, atunci va accep­ta cu bucurie, iar daca nu este, atunci pe fata sa va aparea umbra nemultumirii. Desigur, acesta este doar un exemplu. Tanara ortodoxa trebuie sa se roage pentru ca Domnul sa ii descopere pe viitorul mire prin intermediul imprejurarilor de viata.

Am 35 de ani. Imi doresc foarte mult sa imi in­temeiez o familie, dar nu reusesc. Ştiu ca Domnul le aranjeaza pe toate in modul cel mai benefic pentru mantuirea mea, insa vreau sa inteleg: poate ca nu fac ce trebuie? Poate ca trebuie sa schimb ceva in viata mea?

– Raspundeti-va singura: de ce doriti sa inte­meiati o familie? Daca pentru fericirea dumnea­voastra, atunci inseamna ca veti cere de la sot si de la copii ca ei sa duca o viata dupa bunul dumneavoastra plac, iar in loc de o presupusa fericire, va veti confrunta cu necazuri. Insa, daca veti avea intentia sa aduceti bucurie celor apropiati, prin slujirea acestora, prin jertfa si rabda­re, atunci inseamna ca sunteti pregatita pentru viata de familie, iar Domnul va va trimite un sot. Cand crestinul nu se gandeste la el insusi, ci slu­jeste celorlalti, smerindu-se pe sine, atunci ferici­rea insasi il va cauta pe unul ca acesta.

Incerc sa intemeiez o familie de multa vreme, insa am parte numai de esecuri. Am deja 29 de ani si nu se intampla nimic. Imi doresc atat de mult copii, un sot ortodox…

– Dumnezeu ni Se descopera in Evanghelie ca Iubire desavarsita si Atotputernicie. Noi ne aflam in Pronia cea buna si preainteleapta a Sa. De ce nu indeplineste dorinta dumneavoastra cea buna? Oare nu are El putere, nu va vrea binele? Eu cred ca problema se afla la dumneavoastra: nu sunteti pregatita pentru casatorie din punct de vedere psihologic, iar in casnicie este nevoie de jertfa si de rabdare. Sunteti dezamagita de multi, insa, din pacate, nu sunteti dezamagita de propria persoa­na. Sunteti sigura ca veti aprecia binemeritatul sot si nu il veti face nefericit? Aceasta este randuiala lui Dumnezeu, care il fereste de dumneavoastra pe potentialul sot. Sunteti sigura ca veti suporta un sot cu un caracter dificil? Poate ca nu. Randuiala lui Dumnezeu va fereste de acela. In familie trebuie mai mult sa cedezi decat sa ceri.

De aceea, inainte de a cauta un sot bun, do­banditi calitatile unei sotii exemplare pentru vi­itoarea casatorie: sa puteti sa il respectati pe sot drept cap al familiei, sa nu il dojeniti cand sunt situatii grele in viata sau pentru cusururile caracterului, pe care le avem cu totii, sa puteti sa taceti si sa ascultati mai mult decat sa vorbiti. Ganditi-va cum trebuie sa fie sotia crestina, apropiati-va de acest ideal si atunci va aparea acel om, care va fi jumatatea dumneavoastra in viata.

Cum sa aleg corect tovarasul de viata? Imi doresc foarte mult sa intemeiez o familie ortodoxa.

– Trebuie sa va alegeti tovarasul de viata din­tre enoriasii de la biserica. Este foarte problematic sa faci din omul necredincios unul credincios sau din unul nebisericos, unul bisericos. Trebuie sa va rugati Domnului pentru intemeierea unei familii crestine.

Inteleg ca in toate se afla voia lui Dumnezeu si ca toate se petrec la timpul lor, insa imi doresc foarte mult ca alaturi de mine sa fie un sot iubit si iubitor, vreau sa fiu o femeie si o mama fericita. Imi doresc foarte mult sa ma casatoresc.

– Va doresc din inima sa gasiti drumul in viata, insa va sfatuiesc sa va lasati cu totul in voia lui Dumnezeu. Casatoria se aseamana cu o ca­sa, care din departare pare frumoasa, dar nu se stie ce se afla inauntrul ei. Cu cat va doriti mai mult sa va casatoriti, cu atat mai mare este posi­bilitatea ca mai tarziu sa traiti o dezamagire. Rugati-va ca Domnul sa va conduca viata si sa va dea ceea ce va este de folos!

– Deznadajduiesc foarte mult din cauza faptului ca nu ma casatoresc. Incerc sa ma rog si sa imi fac pri­eteni, insa nu reusesc nimic bun si am deja 36 de ani. Ma amagesc singura, sper in zadar ca mai este posibil sa intemeiez o familie, sa am copii?

– Trebuie ca in toate sa ne lasam in voia lui Dumnezeu. Un poet occidental scria: Mai bine sa fii singur decat sa cazi impreuna cu cineva. Daca nu ati intalnit omul binemeritat, asta inseamna ca nu puteati avea nici o casatorie pe masura. Tragedia vremurilor de astazi este fragilitatea familiei. Ca­te casatorii se destrama, lasand in suflet rani care se vindeca foarte greu; cati oameni isi blestema zi­ua in care s-au nascut! Se subintelege faptul ca si astazi exista familii crestine fericite; mai mult, ca­satoria crestina si familia cu multi copii reprezin­ta un act de curaj in zilele noastre. Cred ca trebuie sa va rugati si sa va lasati cu totul in voia lui Dum­nezeu. Tot ceea ce ne da El este bun, chiar daca nu ne dam seama imediat de acest lucru. Crestinul in nici un caz nu trebuie sa cada in deznadejde.

Am divortat de sot acum 5 ani, avem doi copii. Pana acum nu m-am recasatorit: sunt nelinistita -merita sa ma recasatoresc sau nu? Copiii isi doresc o familie si chiar alti frati si surori.

-Trebuie sa puneti altfel problema: cu cine va casatoriti. Caci casatoria singura nu rezolva pro­blema fericirii. In sot trebuie sa cautati, mai ina­inte de toate, un prieten.

Extras din ”Învățături despre Taina Căsătoriei” – Arhim. Rafail Karelin, Ed. Sophia, 2013

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

 1. Metatron spune:

  Eu personal am simtit in inima mea care e aleasa, acum simt la fel pentru o alta fata pentru care la fel simt aceeasi caldura si liniste cand o vad, problema e ca nu am curaj sa i spun.

 2. Alexandru spune:

  Un sfat ortodox.

  2 lucruri tinerii ce vor căsătoria , să facă:

  * Căință sinceră de păcate , spovedanie ( malahie , curvie , furt , ucidere , nedreptate , vrăjitorie , yoga și altele )

  * Sfânta Împărtășanie cât de des

  Apoi , răbdare , 1 săpt , 1 lună , 6 luni.

  Apoi , vor întâlni sigur soțul / soția.

  Fetele să aștepte băiatul să vină la ele.

  După căsătorie , soții să iubească întâi pe Hristos , iar apoi pe soții..

  Soțiile mai întâi pe Hristos , iar apoi pe soți.

  NU CURVIȚI ÎN CĂSĂTORIE !!!!

  CURVIA = MALAHIE , SEX ORAL , SEX ANAL , DOGGY STYLE

  TINERII SĂ FACĂ RUGĂCIUNE ÎN FIECARE ZI , CÂT DE PUȚINĂ

  RUGĂCIUNE: CREZUL , TATĂL NOSTRU , ÎNGER ÎNGERAȘUL MEU ( PENTRU COPII ) , ACATISTE , PARACLISE

  SOȚII SĂ-ȘI AMINTEASCĂ DE HRISTOS ÎN FIECARE ZI.

  ÎNVĂȚAȚI SĂ FACEȚI SEMNUL CRUCII DREPT !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.