”Da! Trebuie să stai trei ani îndreptat spre răsărit și să te rogi: Doamne, iartă-mi prea multa mea viclenie!”

Staretul Tadei de la Manastirea Vitovnita, spunea despre pocainta ca ” inseamna schimbarea vietii. Omul trebuie sa se duca la un preot sau la aproapele sau si sa ii spuna ce ii tulbura pacea. De indata ce aproapele nostru ne impartaseste suferinta, dobandim mangaiere si putere.

Trebuie sa iertam din inima totul. Pacea launtrica nu poate fi pastrata atata vreme cat constiinta noastra este mustrata de ceva. Trebuie sa impacam constiinta. Trebuie sa ii iertam pe totit din inma. Fiindca fara acestea nu exista pace launtrica.

Nu avem pace daca ne razboim in cuget cu parintii nostri. Duhurile viclene cauta sa ne faca a gresi cu orice pret fata de parintii nostri. Atunci ele capata putere asupra noastra, iar noi credem ca altcineva este vinovat. Multi inteleg asta si isi indreapta gandurile. Eu spun neincetat – unii inteleg, iar altii ajung inca si mai mandrii. Primim ceea ce dam.

Sfintii Parinti spun: ”Seamana dragoste și dragoste vei secera. Seamana pace si pace vei culege.” Este cu neputinta sa dobandim pacea daca suntem plini de pizma si rautate.Daca nu te vei slobozi de aceste insusiri diavolesti, atunci cum vei intra in vesnicie? Numai Domnul ne poate schimba. Duhul se contopeste cu gandurile. Dupa cum ne este trasatura caracteristica aici, asa vom trece si in vesnicie.

Trebuie sa fim pasnici. Este mai bine sa induri vatamare, decat sa aduci.Daca vom rabda ocara, Domnul ne va da putere si pace. Constiinta este judecata dumnezeiasca.

Puterea lui Dumnezeu lucreaza pretutindenea, mai cu seama in acei oameni care s-au intors la Domnul. Dumnezeu este pacea, magaierea si bucuria tuturor. De aceea, va doresc pace si bucurie de la Domnul!

Parintii au o mare putere asupra copiilor lor. Daca sunt buni sau rai, este problema lor si ei vor raspunde pentru aceasta. Multa suferinta este in lume din cauza necinstirii parintilor.

Domnul se intristeaza pentru faptura Sa care sufera atata, dar in zadar daca nu vrea sa se pocaiasca. La Sfantul Antonie a venit un batran, spunandu-i ca este un mare pacatos, ca a gresit mult.

”Voiesc a-mi spune daca este pocainta pentru mine?”

”Ma voi ruga Domnului sa-mi descopere, iar tu vino saptamana urmatoare.”

Domnul i-a descoperit:

”Stii cine este batranul acela?”

”Nu stiu!”

”Este satana.”

”Vrea sa auda de la mine daca este pocainta pentru el.”

”Este pocainta. El duh este si neincetat se misca. Trebuie sa stea intr-un loc trei ani indreptat spre rasarit si sa se roage astfel: Iarta-mi , Doamne, prea multa mea viclenie!”

Batranul s-a intors dupa o saptamana.

”Ai intrabat despre mine?”

”Da! Trebuie sa stai trei ani indreptat spre rasarit si sa te rogi: Doamne, iarta-mi prea multa mea viclenie!”

A topait intr-un picior pentru ca stia asta, dar nu vrea sa se pocaiasca. Nu exista pacat care sa nu poata fi iertat. Nu exista pacat care sa covarseasca mila Domnului.”

Staretul Tadei de la Manastirea Vitovnita

Extras din ”Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.