„De ce femeie porţi pantaloni? De ce faci urâciune înainea lui Dumnezeu?”

Lumea se află într-o cădere permanentă… Păcatul îşi face loc în sufletele noastre din greu, dar, ceea ce doare cel mai mult, e că, astăzi se pierde chipul mamei, chipul femeii creştine ortodoxe! Ori anume mama, este cea care zideşte viitorul copiilor săi, prin învăţăturile sale, prin chipul şi portul său!

Mă gândesc că problema este mai actuală şi mai acută ca oricând! Mă gândesc că într-adevăr, se pierde chipul smerit al mamelor noastre! Vă spun sincer, nu îmi imaginez să o văd pe mămica mea în pantaloni, nu îmi imaginez, să văd în pantaloni (Doamne fereşte să nu zic vre-o blasfemie) pe cele care astăzi sunt Sfinte, înaintea lui Dumnezeu, pe ceea pe care o numim Maica Domnului – Împărăteasa Cerului şi a Pământului! Şi dacă conştiinţa mea îmi şopteşte că doar gândul la aşa ceva poate fi calificat drept blasfemie, cu cât mai mult, păcatul acesta – ca femeile să se vopsească şi să poarte haine bărbăteşti omoară sufletul? Eu zic, dacă în femeile noastre mai există frică de Dumnezeu, cât de puţină înţelepciune, să nu atragă atenţie la cuvintele mele! Şi eu sunt om pătimaş, care trăiesc aici în mijlocul ispitelor, iar cuvântul meu, nu neapărat trebuie calificat ca adevăr, fără cercetări adăugătoare! Dar totuşi, dacă mai cred în Dumnezeu, le rog, din tot sufletul, pe toate femeile şi mai ales pe cele care sunt preotese, să cerceteze cu atenţie şi să-şi facă concluziile de riguare, din Înţelepciunea Sfintei Scripturi!

Aşadar, dacă răsfoim Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, aflăm foarte clar următoarele cuvinte: „Femeia să nu poarte veşminte bărbăteşti, nici bărbatul să nu îmbrace haine femeieşti, că tot cel ce face aceasta, urâciune este înaintea Domnului Dumnezeului tău.” (Deuteronom cap. 22, vers.5). Aşadar, prima întrebare! De ce femeie porţi pantaloni? Ori această haină face totuşi parte din garderoba bărbătească? De ce faci urâciune înainea lui Dumnezeu?

În Noul Testament, Sfântul Apostol Pavel sfătuie şi el: Vreau deci ca bărbaţii să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie şi fără şovăire. Asemenea şi femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-şi lor podoabă din sfială şi din cuminţenie, nu din păr împletit şi din aur, sau din mărgăritare, sau din veşminte de mult preţ; ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu. Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă. Dar ea se va mântui prin naştere de fii, dacă va stărui, cu înţelepciune, în credinţă, în iubire şi în sfinţenie.” (I Timotei cap. II, vers. 8-15). Unde este dragă şi iubită femeie îmbrăcămintea cuviincioasă despre care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel? Chiar ai ajuns ca deja şi în Biserică, în Casa Dumnezeului celui viu, care categoric îţi interzice să te fardezi, să-ţi faci împletituri de păr şi să porţi haine necuviincioase, chiar ai ajuns ca şi înaintea Lui să îndrăzneşti să te arăţi aşa? Chiar doreşti să-L ispiteşti pe Dumnezeu? Nu te temi? Se vede totuşi că nu, pentru că dacă te-ai teme, nu ai îndrăzni într-atât de mult să-l superi prin ceea ce faci! Urâciune este înaintea lui Dumnezeu purtarea pantalonului, urâciune este înaintea lui Dumnezeu purtarea hainelor necuviincioase (chiar dacă sunt şi femeieşti)! Urâciune este înaintea lui Dumnezeu şi diferitele împletituri de păr, după cum Spune Sfântul Apostol, din aur şi mărgăritare sau şi mai mult, diferitele machiajuri, prin care omul nu face decât să pună la îndoială capacitatea de Creator a Bunului nostru Dumnezeu! Ori purtând machiaje, anume aceasta şi facem! Arătăm lui Dumnezeu că nu ne place modul în care acesta nea creat şi considerăm că prin machiaje, operaţii plastice s-au rujări ne putem face mai frumoşi decât ia reuşit lui Dumnezeu! Iartă-ne Doamne şi pe noi şi pe femeile noastre!

Tot Sfântul Apostol Pavel, îşi continuă învăţăturile sale cu referire la chipul femeii şi în Epistola sa către Corinteni: „Orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă. Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl. Căci bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea şi femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri. Totuşi, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul. Căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu. Judecaţi în voi înşivă: Este, oare, cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit? Nu vă învaţă oare însăşi firea că necinste este pentru un bărbat să-şi lase părul lung? Şi că pentru o femeie, dacă îşi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost dat ca acoperământ. Iar dacă se pare cuiva că aici poate să ne găsească pricină, un astfel de obicei (ca femeile să se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu. (I Corinteni, cap. XI, vers. 5-16).

„Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl.” Care ruşine Sfinte Apostole? Aceasta nu mai e ruşine astăzi! Acest păcat Sfinte Apostole la femeile noastre a devenit normă… Roagă-te Sfinte Apostole ca Dumenzeul nostru să ne ierte şi să ne miluiască şi să ne întărească! Iar pe femeile noastre să le întoarcă de la păcat!

Astăzi, mergem şi mai departe! Mergem la legiferarea prostituţiei! Mergem la avorturi! Mergem la aceea că, corpul femeii, corpul celor care mâine trebuie să fie mame, a devenit marfă, carne vie care se vinde şi se cumpără! Totdeauna mi-am pus întrebarea: Cum aceste femei se vor uita în ochişorii copilaşilor săi? Ce o să le spună, atunci când copilaşii să-i vor privi filme, în care mamele lor se dedau desfrâului, se dedau plăcerilor trupeşti, batjocorind creaţia lui Dumnezeu! De fapt, mă tem tare mult că şi copilaşii născuţi de astfel de femei vor fi copii ai păcatului, care nu vor şti nimic decât de desfrâu şi de industria plăcerii! Sărmanii! Nişte copilaşi ai morţii…

Fetelor, mamelor, femeilor, bunicelor! Poate e timpul să ne trezim, ce ziceţi? Poate e timpul să ne gândim la Hristos? Sfârşitul se apropie! Nu vă distrugeţi pe Dvs. Nu vă distrugeţi soţii, copilaşii, familiile! Fiţi vă rog mult – lumină, de care atât de mult are nevoie astăzi pământul nostru!

Preot Iulian Raţă

Articol relatat de portalul ortodoxia.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

 1. Sara spune:

  Dacă ar fi femeia din bărbat cum spuneți de ce nu dați voi naștere copiilor, ca bărbați, și dau femeile naștere. Femeia nu aparține bărbatului își aparține ei/propriei persoane.

  În Biblie nu am văzut niciodată ca vestimentația bărbătească să fie compusă din pantaloni ci din ce numiți voi azi fuste și rochii. De ce veniți și susțineți sus și tare că în VT si NT era x si nu y.
  Voi popii de ce purtați astazi rochii?
  Nu e păcat?
  Sau ce veți spune că nu e rochie ceea ce denumiți voi sutană? Să fim serioși sunteți mai păcătoși decât prevede legea stând să comentați ținutele femeilor și făcând critici vestimentare la adresa femeilor.

  De mers să puneți umărul la muncă nu sunteți în stare ci preferati să stați cu mâna întinsă la cerșit. Nici măcar o slujba în Biserică nu sunteți în stare să faceți fără a avea cartea în față…

  Așadar vedeți-vă de mizeria din gradina voastră și lăsați criticile aduse oricui de pe pământul ăsta căci e mare păcat să critici.

 2. Samfirescu Mirela spune:

  Iertaciune, nu doresc sa aduc sminteala nimanui, totusi o intrebare, cine a decretat ca pantalonii sunt vesminte barbatesti, de unde aceasta definitie? Adam si Eva erau imbracati cvasi la fel. pe vremea lui Hristos si femeile si barbatii purtau acelasi tip de vesminte lungi, largi, legate la brau, cel putin asa sunt desenati prin cartile de istorie. De unde pana unde pantalonii, vesminte barbatesti?
  Gresit, Parinte, daca barbatul este slava lui Dumnezeu si femeia tot slava lui Dumnezeu este si nu slava barbatului, caci nu barbatul a creat femeia din propria coasta, ci tot Dumnezeu a facut-o si pe femeie. Deci si femeia este slava lui Dumnezeu ca si barbatul. Si mai terminati cu misoginismul, ca de asta sunt batute la sange femeile romance in propriile casnicii, caci dumneavoastra dati nas barbatilor ca ar fi superiori femeilor si ar dispune de viata si de moarte asupra lor…Sa va ierte Bunul Dumnezeu pentru ingustimea mintii si pentru strambatatea cu care intelegeti Sfintele Scripturi…mergeti mai intai sa vedeti ce spune Parintele Cleopa despre femei… multumesc…
  Poate stergeti totusi mizeria asta de articol sau il reconsiderati.

 3. Samfirescu Mirela spune:

  ” Vreau deci ca bărbaţii să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie şi fără şovăire.” Ce ar fi ca inainte sa va ocupati de ce imbraca femeile sa va preocupati de prima parte a citatului si anume cel referitor la barbati. Ce ar fi daca ati observa ca legiuitorii care legalizeaza prostitutia nu sunt femei ci preponderent barbati, a se vedea statisticile despre compozitia guvernelor, senatelor si camerelor reprezentantilor in lume. Ce ar fi daca ati recunoaste o data pentru totdeauna ca femeile de fapt isi doresc copii daca ar avea cum sa ii creasca si ca de fapt barbatii le imping la a face avort sub amenintarea de a le parasi pentru alte fenei, de a divorta etc. Ce ar fi daca inainte sa va preocupati de cat de supusa trebuie sa fie femeia barbatului, sa va preocupe de cat este de supus barbatul lui Hristos. Caci daca barbatul s-ar supune cu adevarat lui Hristos si ar fi intelept si bun sot, si bun tata copiilor, femeia nu este nebuna sa manifeste orgolii prostesti. Ar fi supusa fara a observa ca este si fara sa i-o ceara nimeni. Dar nu, in acest secol doar femeia trebuie sa fie supusa barbatului, conditia primordiala a barbatului supus lui Hristos, s-a pierdut in negurile vremii. Domnule Parinte, sunteti misogin si orgolios si … ati face bine sa cereti sfat de la propriul duhovnic, ca multa sminteala si strambatate raspanditi prin acest articol. Cred ca ar fi mai bine sa scrieti doar despre ceea ce INTELEGETI cu adevarat. Rugati-va mai mult, poate Dumnezeu prin mila Lui divina va va lumina, sa vorbiti oamenilor asa cum trebuie spre Slava Lui, nu cum este scris acest articol.

 4. Samfirescu Mirela spune:

  Si in al treilea rand cum indrazniti sa afirmati ca Dumnezeu Insusi ar fi „tentat” daca o femeie ar intra in Biserica imbracata indecent sa zicem. Caci exact asa ati scris in articol. Daca dumneavoastra considerati ca Dumnezeu poate fi „tentat”, El care este mai presus de orice pacat, gand pacatos, si tentatie, mi-e mila pentru dumneavoastra de cum veti fi Judecat la Judecata finala. Cred ca tentat nu puteti fi decat dumneavoastra vazand o astfel de femeie si tin sa va amintesc ca dumneavoastra nu sunteti Dumnezeu. Ati savarsit o blasfemie dupa parerea mea prin cele scrise. In loc sa va chinuiti atat sa rusinati femeile pentru cum sa imbraca, cred ca mai bine v-at rusina dumneavoastra pentru tentatia pe care evident o simtiti la vederea acestor femei.
  Presupunand ca un grup de femei este prigonit de soldati, violatori sau criminali si nu au decat lenjeria pe ele, daca ele cauta sanctuar in biserica, sanctuar oferit de milenii refugiatilor fara nici un fel de discriminare, femeile respective nu au dreptul sa intre in biserica doar pentru ca sunt imbracate sumar? Va doare atat de imbracaminte si nu intelegeti mila crestina… am obosit sa va explic cat ati gresit cu acest articol. Sa va ierte Dumnezeu, Cel care nu poate fi tentat ci ar imbraca pe sarmanele femei in Lumina Milei Lui!

 5. Smaranda Cosmin spune:

  Dragă autorule, dar acum 100 de ani ți-ai fi imaginat o femeie de 30 de ani din Suceava pe post de pilot comandat al unu C-17 Globemaster?
  Asta e marea problemă a creștinismului de azi, nu, femeia în pantaloni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.