De ce fetele bune pică întotdeauna, pe mâna proştilor?!

Îi putem trece pe pomelnic pe cei care ştim că au păcate trupeşti?

Pe cei care au păcate trupeşti, nu. Pe cei care nu-i simpatizaţi, nu. Eu zic să-i daţi o foaie albă lui Hristos şi să-i ziceţi: „Scrie Tu, că noi suntem ocupaţi să triem lumea.”

Dacă, cineva v-a spus că pentru păcate trupeşti, nu trebuie să vă rugaţi pentru cineva, acela e în rătăcire! Pentru că rugăciunea poate fi făcută pentru oricine. Liturghia nu este pentru puri. Nicăieri nu spunem: „pomeneşte Doamne purii aceştia ce îţi sund aduşi la rugăciune în faţa Sfântului Altar. ”

(…) Eu am un caz care m-a cutremurat foarte tare. O fată care picase pe mâna unuia. – Oare de ce fetele bune pică întotdeauna, pe mâna proştilor?! Sunt şi excepţii, slavă Domnului! Dar, în general, nu prea. – Şi fata asta avea o problemă majoră. Era într-un moment la limita în care stătea să facă avort / să nu facă avort. Nu-i putea vorbi mamei ei. Îi era ruşine să vină la preot. Cu „minunatul” său soţ nu putea să discute nimic şi nu avea nicio prietenă de încredere. Sigur, ca duhovnic, te prinzi imediat când un ucenic de-al tău este într-o altă grilă de energie sufletească decât era în urmă cu câtva vreme. Când a venit la Liturghie, se vedea că-i tulburată. În timpul rugăciunii, am inventat aşa – că mai inventez, spre disperarea multora – şi am zis: „Doamne, pomeneşti-o pe roaba ta aceasta, pe care lumineaz-o şi o întăreşte”. Am zis tare. A plâns jumătate de Liturghie şi, la 9 luni şi jumătate, i-am botezat ficiorul. Ştiţi cum zic? Pomenirea unui astfel de om la Liturghie – el însuşi auzindu-se câteodată – poate să determine un asemenea proces derealocare a încrederii în persoana proprie, încât să aibă curaj să să vină să vorbească, să se mărturisească şi altele de genul acesta.

(…) De aceea, ca să scurtăm, pomeniţi-i şi rugaţi-vă la Dumnezeu să mă ierte dacă v-am îndemnat greşit. Toţi suntem în păcate trupeşti, pănă la urmă.

Părintele Constantin Necula

Extras din „Iubirea care ne urneşte”, Ed. Agnos, Sibiu, 2015, pag. 60-61

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. PRELUCA FLOAREA spune:

    FETELE AR TREBUI SA POSTEASCA SI SA SE ROAGE MULT PTR CASATORIE CA NU-I UN LUCRU USOR SI EU AM DAT UN RATEU DAR A DOUA OARA MI-AM BAGAT MINTILE IN CAP SI CU POST MULT SI RUGACIUNE AM CERUT DE LA DUMNEZEU SA MA CALAUZEASCA SA ALEG BINE PTR TOATA VIATA SI MULTUMESC LUI DUMNEZEU CA DOAR EL M-A LUMINAT SI MI-A PURTAT DE GRIJA!

  2. Gabriel spune:

    Nu poți pomeni pe cei nepocăiți, care trăiesc în orice patimi și nu renunță la ele! Preotul care îi încalcă asta, se face hulitor al Trupului și Sângelui lui Hristos. Însă se poate ruga în rugăciunea particulară și pentru atei… pentru sataniști, pentru orice om, oricât de păcătos… se mai poate pomeni la Psaltire, pentru întoarcere la Dumnezeu și luminararea minții! Să nu confundăm dragostea de creaturi/ de oameni sau animale, cu iubirea de Creator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.