De ce n-a spus Hristos „Cele zece porunci” în vechea ordine, ci le-a răsturnat?

Știi cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Ştii ordinea lor, cum vin la rând una după alta. Şi această ordine îţi este dragă. Pe tablele lui Moise erau înscrise aceste porunci în ordine, patru pe o tablă şi şase pe cealaltă. Primele patru rânduiesc legătura omului cu Dumnezeu, iar celelalte şase rânduiesc legătura omului cu omul. Pe vechile noastre iconostase vei vedea totdeauna aşa: patru porunci pe o tablă, şase pe cealaltă.

Dintr-o dată te-ai tulburat! Citind Evanghelia, ai descoperit că Domnul Hristos a înfăţişat aceste porunci într-o altă ordine decât în cea pe care ai învăţat-o din şcoala primară: şi anume, când a venit la El un tânăr bogat şi L-a întrebat ce să facă pentru a dobândi viaţa veşnică, Domnul i-a dat răspuns: să nu curveşti, să nu ucizi, să nu furi, să nu dai mărturie mincinoasă, să cinsteşti pe tatăl şi pe mama ta (Luca 18, 20). Acum tu te uimeşti şi te întrebi: „De ce n-a spus Hristos poruncile în vechea ordine, ci le-a răsturnat?”

O, frate dragă, nepovestită este înţelepciunea lui Dumnezeu! Cu înţelepciunea Sa cea cerească, Hristos a fost pe deplin practic între oameni. El adapta această înţelepciune la împrejurare, ca plasturele la rană. Nu uita: El vorbeşte unui om tânăr, ba pe deasupra şi bogat.

Şi care păcat se lipeşte mai mult de tinereţe şi de bogăţie dacă nu curvia? Ca polipul de un copac gros! Văzând adânc şi fără greş în trecutul tânărului, Domnul vrea să-i aducă aminte nu numai de poruncile lui Dumnezeu, ci şi de păcatul tinereţii lui de bogat.

Dacă înaintea Domnului ar fi stat un ucigaş şi L-ar fi întrebat de poruncile lui Dumnezeu, cred că El ar fi spus întâi: să nu ucizi!

Dacă înaintea Domnului ar fi stat un hoţ, cred că El ar fi spus întâi: să nu furi!

Dacă înaintea Domnului ar fi stat un martor mincinos, cred că El ar fi spus întâi: să nu dai mărturie mincinoasă!

Dacă înaintea Domnului ar fi ieşit un necinstitor de părinţi, cred că El ar fi spus întâi: să cinsteşti pe tatăl şi pe mama ta!

Deci, nu e îngăduit nici pentru o clipă să credem că Domnul a spus poruncile la întâmplare sau chiar că a uitat ordinea lor. El le-a şi dat, cum să le fi uitat! El a înscris cu degetul pe tablele de piatră, în întunericul Sinaiului, în zgomotul tunetelor şi strălucirea fulgerelor, cele zece porunci şi le-a dat slugii Sale Moise – dar atunci când S-a pogorât ca Doctor între oameni, a adaptat doctoria la boală.

Pace ţie şi binecuvântare de la Hristos!

Sfântul Nicolae Velimirovici

Extras din „Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi”, Vol. I, Ed. Sophia, Bucureşti, 2002, pag. 249-251

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.