Eşti legat de o nevastă? Nu căuta să fii dezlegat. Nu eşti legat de o nevastă? Nu căuta nevastă

Parintele-Calistrat-Chifan

Sfântului Apostol Pavel – învăţăturii sănătoase: În căsnicie, dragostea este necesară, motivul este însăşi firea femeii, rod al dragostei (a fost făcută din coasta lui Adam, iar coasta e lângă inimă), nu este întreagă dacă îi lipseşte dragostea. Femeia însăşi izvorăşte iubire din maternitatea ei, pe bună dreptate cerând, la rândul ei, să fie iubită, de vreme ce, din fire şi prin însăşi poziţia sa (de soţie şi de mamă), iubeşte. Reamintesc bărbaţilor, „trăiţi înţelepţeşte cu femeile voastre, ca fiind făpturi mai slabe”, (1Pt. 3,7).

Dragostea faţă de soţie este cu totul îndreptăţită, deoarece singura persoană care fără îndoială va rămâne de partea sa, a bărbatului, este soţia, toate celelalte persoane din jur vor dispărea încet-încet, dar căsătoria soţilor evlavioşi va continua în veşnicie. De ce Apostolul Pavel spune că este mai bine să nu te căsătorești?

Este adevărat că în Biblie scrie că este mai bine să nu te căsătorești? Care este acest bine? Da, este adevărat. În capitolul 7 al Epistolei 1 către Corinteni, Apostolul Pavel a scris că este mai bine să nu te căsătorești, dacă te poți înfrâna ca să nu fii sub presiunea dorinței de a întreține relații intime. Apostolul Pavel nu era căsătorit. El a scris astfel cu privire la căsătorie: „Eu aș vrea ca toți oamenii să fie ca mine, dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui; unul într-un fel, altul într-altul.” (1 Corinteni 7:7) Deci, Apostolul Pavel spune că că este mai bine să te căsătorești și tot odată spune că fiecare om are de la Dumnezeu darul lui în privința căsătoriei. Pentru unul este un dar de la Dumnezeu să se căsătorească și tot un dar de la Dumnezeu este pentru alții să nu se căsătorească. Același lucru (că este mai bine să nu te căsătorești) îl repetă și în următorul verset și apoi explică și în ce împrejurări când zice:

Celor neînsuraţi și văduvelor, le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine. Dar dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă. (1 Corinteni 7:8-9) Strâmtorare și necazuri: „Iată, dar, ce cred eu că este bine, având în vedere strâmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămână aşa cum este. Eşti legat de o nevastă? Nu căuta să fii dezlegat. Nu eşti legat de o nevastă? Nu căuta nevastă. Însă, dacă te însori, nu păcătuieşti. Dacă fecioara se mărită, nu păcătuieşte. Dar fiinţele acestea vor avea necazuri pământeşti, şi eu aş vrea să vi le cruţ.” (1 Corinteni 7:26-28). Acesta este următorul motiv pentru a rămâne cineva necăsătorit și Apostolul Pavel îl prezintă astfel: „Dar eu aş vrea ca voi să fiţi fără griji. Cine nu este însurat se îngrijeşte de lucrurile Domnului, cum ar putea să placă Domnului. Dar cine este însurat se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei. Tot aşa, între femeia măritată şi fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijeşte de lucrurile Domnului, ca să fie sfântă, şi cu trupul, şi cu duhul; iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei. Vă spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca să vă prind într-un laţ, ci pentru ceea ce este frumos şi ca să puteţi sluji Domnului fără piedici.” (1 Corinteni 7:32-35) Aceasta spune Apostolul Pavel la încheierea acestui capitol șapte când abordează situația văduvelor creștine care au posibilitate să se căsătorească și zice: „O femeie măritată este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar, dacă-i moare bărbatul, este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul. Dar, după părerea mea, va fi mai fericită dacă rămâne aşa cum este. Şi cred că şi eu am Duhul lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 7:39-40)

Parintele Calistrat Chifan – Predica video AICI

loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Metatron spune:

    Foarte frumos articolul si ziditor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.