Imaginea lui Iisus l-a urmărit de atunci încontinuu – Robert Powell, actorul din filmul „Iisus din Nazareth”

Robert Powell-iisus-hristos-din-nazaret

Inițial a fost ales pentru a interpreta rolul lui Iuda în super premiatul film „Iisus din Nazareth”, regizat de italianul Franco Zeffirelli. Dar, în zilele de dinaintea primei duble, în timp ce se făceau probe pentru lumini, a apărut pe platou cu hainele lungi și părul lăsat pe spate, iar unul dintre figuranți a căzut în genunchi strigând: „Doamne!”. Acesta a fost momentul care a schimbat pentru totdeauna istoria unui film de referință. Și destinul actorului Robert Powell, care până atunci fusese ateu.

Cea mai populară dintre adaptările biblice, „Iisus din Nazareth”, drama regizată de Franco Zeffirelli, de cinci ori nominalizată la Premiile Bafta și de două ori la Premiile Emmy, cu greu poate fi uitată de cei care în anii comunismului reușiseră să o vadă pe casetă video. Producția care reunește nume mari ale cinematografiei internaționale, de la Laurence Olivier, Anthony Quinn, Claudia Cardinale, Ian Holm, Anne Bancroft, Peter Ustinov îl are în rolul principal pe Robert Powell , actor britanic care l-a întruchipat pe Iisus în această evocare zguduitor de realistă a vieții Mântuitorului de la naștere până la răstignire. Interpretarea sa unică l-a recreat pe Iisus în cultura modernă și i-a adus actorului britanic faima internațională, dar și un „stigmat” pe viață.

De la avocatură la actorie

Robert Powell s-a născut la 1 iunie 1944, în Salford, un orășel din nordul Angliei. Prima lui opțiune în ceea ce privește profesia a fost Facultatea de Drept, însă în scurt timp viața a luat o altă întorsătură. În anii studenției, jucând într-o piesă de teatru, l-a uimit pe regizor cu talentul său actoricesc, iar acesta nu s-a lăsat până ce nu l-a convins pe Robert să urmeze o carieră în actorie. A debutat cu roluri secundare în producțiile „Walk a crooked path” și „The italian job” („Jaf în stil italian”), în anul 1969. Începutul anilor ’70 i-au adus un rol important în primul sezon al celebrului serial britanic „Doomwatch”. A continuat cu două filme de groază, considerate astăzi producții de referință în domeniu: „Asylum” și „The Asphyx”. În 1974 a primit rolul principal în filmul „Mahler” și apoi în piesa de teatru „Travestiți” a lui Tom Shepard, un mare succes al vremii. Cu o carieră în plină ascensiune în cinematografia și în televiziunea britanică, Robert Powell părea că a găsit drumul pe care trebuia să meargă. În scurt timp avea să cunoască însă cu adevărat celebritatea, datorită unui rol ce l-a marcat teribil.

Imaginea lui Iisus l-a transformat într-un „stigmatizat”

La mijlocul anilor ’70, Franco Zeffirelli începea să lucreze la producția „Iisus din Nazareth”, căutând să realizeze cea mai completă și zguduitoare ecranizare a vieții Fiului lui Dumnezeu de până atunci. Zeffirelli avea în minte pentru rolul lui Iisus doi mari actori, Al Pacino și Dustin Hoffman. Robert Powell s-a prezentat la casting fără prea mare entuziasm, iar după probe a fost distribuit în rolul lui Iuda. Într-una dintre zile, urmărind atent filmările, Zeffirelli s-a oprit pe ochii lui Robert, realizând că aceia ar putea fi ochii lui Iisus. Le-a cerut celor de la machiaj să îl aranjeze pe Robert așa cum trebuia să arate Iisus în film. În momentul în care actorul a ieșit din cabina de machiaj, toată echipa de filmare a încremenit: Zeffirelli găsise omul perfect pentru a-l întruchipa pe Mântuitor. Robert Powell nici nu bănuia ce îl așteaptă și cum va fi el influențat de acest rol.

Înainte de a începe filmările, Robert a fost nevoit să își oficializeze relația cu iubita sa, Barbara Lord, deoarece producătorul filmului nu putea concepe că cel care urma să îl interpreteze pe Iisus „trăia în păcat”. Filmul lui Zeffirelli a fost un real succes cinematografic, iar interpretarea lui Robert, o adevărată probă de talent și profesionalism. Puțini știu însă că actorul era ateu, și, cu toate încercările de convertire ale celor din jurul său, el și-a păstrat convingerile. Deși se părea că actorul britanic se îndreaptă către Hollywood, lucrurile nu au stat chiar așa. Imaginea lui Iisus l-a urmărit de atunci încontinuu. Mulți producători și regizori au refuzat să îl distribuie în filme ce presupuneau scene de sex sau violență, motivând că cel care l-a interpretat pe Iisus nu poate apărea în astfel de roluri. Robert a dovedit însă că poate „păcătui”, jucând mai departe în filmul „The thirty nine steps” („39 de trepte”), în care a făcut din nou un rol extraordinar.

Cititi mai multe pe activenews.ro

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.