Leaga-l strâns de la început cu aceasta legatură

Căsătoria trebuie făcută devreme

Si daca tot vrei sa ramâna sa traiasca în lume, sa-i gasesti o mireasa cât de repede. Sa nu astepti sa fie luat la armata sau sa-si înceapa cariera. Mai întâi ai grija ca sufletul lui sa fie în deplina rânduiala si pe urma sa capete faima printre ai lui. Nu crezi ca va fi o casnicie reusita daca sotii si-au pastrat amândoi fecioria? În primul rând sotia devine mult mai înteleapta, la fel si tânarul ei sot. Nu crezi ca iubirea lor va fi, înainte de toate, curata?

Cel mai important lucru, însa, este acesta: Dumnezeu va fi mult mai îndurator cu ei si va coplesi casnicia lor cu binecuvântari nenumarate, dat fiindca cei doi tineri s-au unit întocmai cum El a poruncit. Tânarul va pastra în minte numai iubirea pentru sotia sa si chiar daca vreodata îl va cuprinde dorinta pentru vreo alta femeie, nu se va lasa aprins de ea si o va dispretul repede si de tot.

Daca-ti lauzi fetita si îi spui ca e frumoasa, bine-crescuta, cuminte si celelalte, sa adaugi: „Vezi ca, daca nu esti harnica, logodnicul tau n-o sa te mai vrea de sotie” si apoi, ca si cum aceasta ar fi cea mai mare primejdie, se va stradui sa fie harnica si cuminte.

Daca iubirea unei logodnice l-a convins pe Iacov, acel om sfânt, sa mai munceasca înca sapte ani pentru socrul sau Laban care-l înselase, cu atât mai mult acelasi lucru se va întâmpla si la noi. Spune-i tânarului ca toate rudele logodnicei si toata familia sa: tatal, mama, sclavii, servitorii, rudele, prietenii si vecinii îi urmaresc cu atentie purtarile. Leaga-l strâns înca de la început cu aceasta legatura si va deveni un om întelept. Si daca nu se va putea casatori chiar din frageda tinerete, va avea cel putin logodnica de mic, ca sa-l stimulezi si sa aiba ambitia de a fi cel mai bun.

Sfantul Ioan Gura de Aur

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.