Mare ATENȚIE! Cât de periculoase sunt tatuajele; Cerneala poate provoca alergii și cancer

tatuaje

Nimeni nu ar răspunde afirmativ la invitația de a i se injecta sub piele câteva grame de substanțe utilizate la polizarea caroseriei autoturismului sau funingine produsă prin arderea țițeiului brut și, cu toate acestea, foarte multă lume își face tatuaje fără să știe că manopera constă tocmai în injectarea unor astfel de substanțe.

„Substanțele folosite pentru crearea tatuajelor de durată și de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante și mașini”, spune Wolfgang Bäumler, profesor la departamentul de dermatologie de la Universitatea din Regensburg.

Marile companii chimice produc pigmenții coloranți utilizați în tatuaje, dar mai ales pentru industrie, iar companii mai mici cumpără pigmenții pentru a face din ei cerneală de tatuaj.

„Industria chimică spune că aceste substanțe nu au fost testate niciodată pentru injectarea sub piele”, a declarat Peter Laux de la Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania. „Pur și simplu nu au fost făcute pentru asta”, atrage atenția Laux.

Produsele chimice pentru producerea culorilor roșu, portocaliu și galben sunt compuși cu funcțiuni azotate, substanțe organice care au reputația de a fi problematice pentru sănătate, acestea provocând adesea reacții alergice. Unele dintre ele — de exemplu, pigmentul roșu 22 — se poate descompune când un tatuaj este expus la lumina soarelui, spune Bäumler. Compușii rezultați sunt toxici și pot cauza cancer.

Substanțele numite ftalocianine sunt folosite pentru tatuajele albastre sau verzi. Ele conțin adesea metale precum cupru și nichel. Cernelurile cafenii sunt făcute din oxizi de fier care conțin, de asemenea, nichel ce poate provoca reacții alergice fiind chiar interzis pentru produsele cosmetice. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care conțin un material numit negru de fum produs prin arderea țițeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul și cauciucul. Hidrocarburile aromatice policiclice formate în timpul producției de negru de fum pot cauza cancer.

Dar riscurile de sănătate nu sunt date numai de pigmenți, scrie Deutsche Welle. Cerneala pentru tatuaje poate conține și alte substanțe cum sunt, de exemplu, solvenții, agenții de îngroșare, conservanții, precum și mai mulți contaminanți, spune expertul Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania

Articol relatat de portalul independent.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.