Mare atenție la BIBLIILE dăruite pe stradă!

Biblie

Astăzi, în Piața Voievozilor, se împărțeau pliante electorale și, separat… biblii. Într-un cort amenajat, oameni cu tricolorul pe ei serbau, cică, zilele bibliei – și făceau propagandă pentru o campanie națională de citire a cărții sfinte. Aparent, nimic rău. Lăudabil chiar, dacă scopul n-ar fi unul pătat.

Până acum ceva timp, cărțile sectanților, în general, nu aveau Sfânta Cruce pe copertă. Pentru că, între noi fie vorba – nu cred în ea. Cum, însă, la ortodocși, crucea înseamnă Viață, Speranță, Mântuire, domnii s-au modernizat și au considerat că vor atrage mai mulți în capcană, dacă vor copia design-ul. Dintre două biblii care arată la fel, dacă una costă măcar 50 de lei și cealaltă e gratis… nu-ți vine să alegi promoția? Ba da. Numai că, chiar dacă înfățișarea e aceeași, conținutul diferă.

M-am apropiat de lumea cea veselă și am întrebat dacă ceea ce-mi întindeau, ademenitor, este o biblie ortodoxă. Toate bibliile sunt la fel!, mi s-a răspuns, zâmbind. Am aflat, scotocind pe google, că inițiativa de a serba o asemenea zi, cu scopul de a introduce o biblie-păcălici în casele oamenilor este a Uniunii Baptiste din România.

Până la urmă, prea puțin contează cui aparține. Important e că nu ne aparține nouă, creștinilor ortodocși, dar că suntem făcuți să credem contrariul. Lumea care se înghesuia ca la plăcinte era mulțumită doar pentru faptul că a obținut ceva gratis. Totuși, nu cred că impactul ar fi fost același, dacă pe cort, pe lângă restul detaliilor, scria mare și cuvântul baptist. Nu cred că lumea ar fi fost dispusă ca, în schimbul unei cărți, să răspundă la întrebări dintr-un chestionar și să-și dea inclusivdate personale.

Nu arunc cu pietre în sectanți. Dar, mă deranjează minciuna lor și o acuz, la fel cum fac, de atâtea ori, și în cazul celor de o credință cu mine. Biblia este, într-adevăr, doar una. Dar traducerile și interpretările diferă, iar baptiștii, ca și cei din alte secte, schimbă unele cuvinte/ paragrafe/ idei, după le pică lor mai bine. De la lucruri mărunte [ei nu zic nicăieri preoți (ci bătrâni), nici nu pronunță Duhul Sfânt], până la descoperirea faptului ca Psalmul 50 e altceva și până la aspecte mai grave.

Cea mai mare consolare, gândindu-mă la toți cei care au luat biblii moca, se bazează pe un defect de-al nostru și pe un mare păcat. Citim puțin, din ce în ce mai puțin, iar Biblia este, de multe ori, element de decor în casele noastre. În cazul ăsta, poate nu i-o apuca pe oameni fix acum cititul…

Articol relatat de portalul saptepietre.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

9 răspunsuri

 1. Ghita L spune:

  Ghita Lavric Traducerile acestea de Biblie sunt versiunea Preotului ortodox Dumitru Cornilescu si cred ca nu exista Biblia ortodoxilor sau Biblia catolicilor,sa protestantilor,ci toate sunt versiuni de traducere mai vechi sau mai actuale din limbile mai vechi armaica si greaca ,care incearca sa redea cät mai pe intelesul oamenilor Cuväntul lui Dumnezeu.Nu exista nici o traducere perfecta o spun toti lingvistii si de aceea trebuie mereu actualizate.Multe sute de ani Biblia si slujbele au fost in limba latina,iar poporul nu o intelegea ,iar cänd unii preoti luminati au tradus-o in limbile actuale (de care benrficiem toti)au fost arsi pe rug ,ex,wiclif Jan Hus,,Tyndale si au fost considerati eretici ,SA NU REPETAM ISTORIA .

  • Iulian spune:

   In primul rand cornilescu nu a fost preot ci in biet diacon.In loc sa studieze teologie ortodoxa babalaul citea basme neoprotestante. Sa nu uitam ca asa zisa lui traducere a fost facuta in casa unei sectare si are falsuri si greseli grave.cine a facut inchizitia mai sectar limitat??Apropo ati uitat crimele voastre ale sectarilor cand ati linsat indienii???

   • mihut teodor spune:

    Nu exista biblii pacalici doar oameni care au vreo biblie in biblioteca unde se prafuieste ingrozitor.Toate ,repet toate traducerile ortodoxe sunt dupa King James Version inclusiv cea a preotului Cornilescu Prieten cu preotul Teodor Popescu amandoi prigoniti pentru ca citeau biblia nu o tineau doar ca pe un talisman cu sau fara sfanta cruce pe ea a carei semnificatie ma intreb daca ati incercat vreodata sa o intelegeti.Traducerea lui D Cornilescu are o particularitate …este cea mai clara si mai inteligibila.In timpul lor a fost o trezire in sanul ortodoxiei ,nu prea conteaza se pare ci doar ramanerea in intepeneala unor traditii care adorm enoriasii.

  • Lepva Ansata spune:

   Vorba multa mesaj mincinos,Da = Da si Nu =Nu. Insasi metoda de inselare spune totul despre voi, inselatorii ! Hristos se predica pe fata la lumina, nu prin inselaciune pe usa din dos. Asta arata ca voi chiar sunteti mai rau decat ereticii, sunteti anti-cristi, pt. ca luptati impotriva Bisericii Ortodoxe Romane la fel ca sionistii, masonii, satanistii si ,,ateii”. Va-ti aliniat cu toti ceilalti slujitori ai minciunii. Ce-ar fi sa mergeti voi ca niste buni crestini in Asia, in Africa si-n Indonezia sa ii crestinati pe paganii de acolo, daca tot sunteti sfinti mergeti si luminati acolo in intuneric Ce ziceti ??!… Ipocritilor !

  • Spirea spune:

   un Cornilescu eretic,cu pasaport in mana dus in fundul iadului!!si voi dupa el care veti sta in continuare in cele ale lui!!!

 2. Metatron spune:

  Ghita cea mai fidela traducere biblie a ortodocsilor este dupa Septuaginta, restul sunt facaturi si fiecare autor care a traduso si-a lasat amprenta, dar cum ramane cu blestemul ei asupra clor care modifica ,taie sau pun d-la ei in biblie? crezi ca biblie se citeste ad literam, nu fratele meu se citeste cu duh in adevar de un preot care a facut o scoala si are darul discernamantului, numai la sectanti totii stiu sa citeasca si fiecare intelege ce vrea.

  • mihut teodor spune:

   Nu este nici o traducere dupa septuaginta .Toate sunt dupa King James Version va pot da sute de argumente.De ce nu este septuaginta ? simplu septuaginta este traducerea greaca doar a Vechiului Testament unde nu exista apocrife.

 3. Daniela spune:

  ..de ce atata rautate si separatism intre noi,crestinii? De ce vedem lucrurile ce difera intre noi si aruncam cu acuze unii in altii( mereu aceleasi)si nu ne intereseaza ceea ce e cel mai important si ceea ce ne uneste: credinta in Iisus Hristos.In timpul prigoanei nu se facea nocio diferentiere intre crestini,…Adevarat,sunt multe lucruri imputabile in orice religie,sunt multe lucruri extrem de rele….dar pana una alta suntem pe pamant,nu in Rai.Nicaieri nu vom gasi ceva perfect.oamenii vor doar sa creada ca unde sunt ei e bine,si se simt mult mai ok daca arunca cu pietre in ceilalti( luandu- se practic doar dupa chestii auzite de cele mai multe ori,caci ma indoiesc ca multi ar fi oamenii care ar avea rabdare sa- i cunoasca pe ceilalti,apoi sa judece).

 4. Metatron spune:

  Adevarul e numai la ortodoxi, restul e o mare inselare, am observat multi oameni, care le este tot una , orice religie, orice biblie, nu pornesc de-la premiza ca se pot insela, toate sunt a lui Domnul, toate sunt bune si chestii destea, ce-a mai mare chestie care a mesterit diavolul, sa treaca de vigilenta oamenilor si de critica cea buna.
  Pe multi i vad cum amesteca pe toti in aceeasi oala, de parca biserica rasariteana(ortodoxa) e vinovata pentru inchizitie care e facuta de ce-a apuseana(catolica) si multe alte chesti, cum e cu preoti si sinagoga, preoti de atunci cu cei de acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.