Oriunde vei merge, vei duce dezordinea interioară cu tine

Scrii pentru că ești tulburată și e drept să fie așa. Te asemeni trestiei mișcate de vânt: au fost suficiente câteva vești și te-ai neliniștit. Iată motivele: neatenția, lipsa de concentrare față de viața ta spirituală, lipsa lăsării în voia lui Dumnezeu.

Țara ta a fost lăudată și iată-te pregătită să pleci. Să știi totuși că, oriunde vei merge, vei duce dezordinea interioară cu tine. Și acolo vei întâlni oameni și nu îngeri. Împărăția Cerurilor nu este în exterior, ci în noi. Dacă ne vom îngriji de „unicul necesar”, restul ni se va da pe deasupra – însuși Dumnezeu a spus-o.

Astăzi este Duminica biruinței Ortodoxiei. Iată că a trecut o săptămână de când a început Postul; timpul zboară pe aripile vântului. Viața noastră pământească este scurtă în comparație cu viața viitoare – cea veșnică. Este ca o picătură de apă în mare. Și totuși, ne gândim atât de puțin la Veșnicie și nu ne pregătim pentru ea. În realitate, suntem profund cufundați în lucrurile lumești și am uitat „unicul necesar”. Doamne, dăruiește-mi amintirea morții.

2 martie 1947

Cuviosul Ioan de la Valaam

Extras din Fericirile, Editura Anastasia, 1997, pag. 71-72

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.