P.S. Longhin (Mihail Jar): ”Fraților, nu-s mai multe Biserici!”

PS-Longhin-de-Banceni-Mihail-Jar

Simpozionul «SFÂNTUL ȘI MARELE SINOD» Mare pregătire, fără rezultate organizat de Sfintele Mitropolii ale Gortinei și Megalopoleos, Glifada, Chitira, Pireu și Sinaxa Clericilor și a Monahilor la Stadionul ” Pace și prietenie”, Sala „Melina Mercuri” Pireu. Miercuri, 23 martie 2016, orele 9-22.

Arhiplină a fost sala „Melína Merkúri” a Stadionului „Pace şi Prietenie”, unde a avut loc Simpozionul organizat de cele patru mitropoli amintite mai sus cu tema: «SFÂNTUL ȘI MARELE SINOD» Mare pregătire, fara rezultate. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa următorilor ierarhi: Mitropolitul Glifadei, kir Pavlos, Mitropolitul Gortinei și Megalopoleosului, kir Ieremia, Mitropolitul de Nafpaktos, kir Ierótheos, Mitropolitul Kithirelor, kir Serafim şi desigur, a Înaltpreasfinţitului Pireului, kir Serafim. Merită semnalată prezența surpriză, la acest simpozion a luat parte spre bucuria multor români prezenți în sală, a Prea Sfințitului Longhin, Episcop de Bănceni și Vicar al Eparhiei Cernăuților. De asemenea au participat mulți aghioriți, stareţi și starețe de sfinte mănăstiri, profesori, clerici, monahi, monahii şi o mulțime de popor. La propunerea Pr. Gheorghe Metallinos, președintele primei părți, simpozionul a fost deschis de către Episcopul Român din Bănceni cu un cuvânt adresat celor prezenți în sală, translator din limba română în greaca a fost preotul Matei Vulcănescu de la Biserica românilor din Pireu, Panaghia Odighitria.

Mai jos redăm textul Episcopului Longhin transcris de pe reportofon.

Înalt Preasfințiile Voastre,
Preacuviosi si preacucernici părinți, cuvioase măicuțe,

Cu cea mai mare durere în suflet suntem astăzi noi creștinii ortodocși datorită zilelor pe care le-am ajuns, de a suferi în Biserica noastră ortodoxă loviturile pe care le primim. Dar, deși, de 2000 de ani Biserica noastră a fost lovită din toate părțile, de toate ereziile, Sfinții Părinți ai Bisericii au păstrat dogmele și credința adevărată.

Vă îmbrățișăm cu toată dragostea in Hristos Domnul nostru și după dumnezeescul psalmist care zice ce bine e ca frații să fie împreună (Psalmi 132,1), dar nu în dragoste fățarnică cu ereticii, ci cu frații nostri în credința noastră bună, canonică și dreaptă și unde dragostea se bucură de adevărul (1 Corinteni 13, 6) pe care-l trăim în Biserica noastră. Astăzi ne-a adunat durerea sufletului și frământările poporului ortodox de pretutindeni datorită marelui pericol care a apărut în fața noastră de a deveni trădători ai sfintei noastre credințe ortodoxe ori de a mărturisi adevărul sfânt care ne este dat de cea mai scumpă comoară. Noi știm numai o Biserică pe care ne-a lăsat-o Iisus Hristos, Domnul nostru și aceasta este Una Sfântă Biserică, Apostolicească și Sobornicească și drept măritoarea credință cu care vrem să ne întoarcem la scumpul nostru Mântuitor în veșnicie. Aceasta este Biserica pe care nici porțile iadului nu o pot sfărâma(Matei 16, 18), al Cărei Cap este Hristos.

Nu recunoaștem alte zise biserici surori, identice și nici relațiile Bisericii ortodoxe cu cealaltă lume creștină. Da, iubim pe toți și pe toată lumea de pe pământ, pentru că toți suntem făptura lui Dumnezeu și de aceea iubim și îi chemăm pe toți să se întoarcă la adevărata credință mântuitoare ortodoxă pe care a lăsat-o Domnul Iisus Hristos și care este una și El a răscumpărat-o cu Sfânt sângele Său și nu cu ecumenismul blestemat, care este înainte mergător antihristului și dorește să distrugă din temelii pe Una Sfanta, Soborniceasca și Apostoleasca Biserică a lui Hristos.

Vreau să vă spun câteva lucruri din cauza cărora noi creștinii ortodocși nu putem lua parte la ecumenism:

– Ecumenismul substituie noțiunea corectă de Biserica Universală în sensul Bisericii care apară adevărul lui Dumnezeu, prin definirea greșită a Bisericii ca biserică mondială în sens geografic, universal.

– Preferă cantitatea și nu calitatea mărturisirii adevărului.

– Impune învățături false, chipurile universale în afara adevărului.

– Întărește pe neortodocși în convingerea că și ei ar aparține Bisericii.

– Împiedică pe sincerii căutători ai adevărului să găsească comuniunea cu Biserica adevărată a lui Hristos.

– Nu crede în existența Bisericii Unice Sfinte, Sobornicesti si Apostolești.

– Subminează în chip eretic eclesiologia ortodoxă.

– Manifestă neîncredere în puterea cuvintelor lui Hristos neschimbate până la sfârșitul lumii despre invincibilitatea Bisericii (Matei, 28-20).

– Propovăduiește o învățătură cu totul nouă despre Biserică, protivnică credinței ortodoxe. Noi nu putem să renunțăm la dogmele, canoanele și tradițiile Sfintei Biserici Ortodoxe care ne întăresc în dreapta credință, conducându-ne către mântuirea veșnică pentru a prefera ecumenismul ce ne îndepărtează de ortodoxie și ne învață să neglijăm hotărârile dogmatice și canonice ale Bisericii.

– Ecumenismul contestă Canoanele Apostolice 10 și 45, îndreptate împrotiva comuniunii în rugăciune cu ereticii. Creștinul ortodox nu poate să ia parte la o mișcare ce-și propune prin spiritul său exclusivist să apropie pe ortodocși de eretici, contestând Sinoadele Ortodoxe Ecumenice și Locale pe temelia cărora s-a afirmat învățatura ortodoxă.

– Fragmentează în mod eretic textele Cuvântului lui Dumnezeu.

– Pregătește Ortodoxia pentru abateri dogmatice în scopul unității ecumenismului.

Și multe altele asemenea. Nu putem vinde adevărul și credința și suntem foarte îngrijorați de ceea ce se petrece.

Înalt Preasfințiile Voastre, dragi părinți, cuvioase măicuțe,

Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să rămânem adevărați fii ai Bisericii lui Hristos, să nu rămânem nepăsători, să nu devenim trădători, să nu ne vindem credința pe care ne-au predat-o Sfinții Părinți trăind-o în toată curăția canonică și dogmatică a Sfintelor Sinoade Ecumenice pe care ni le-au lăsat toți Sfinții Părinți de la Hristos și până acum. Fiecare dintre cei care nu-și cunosc încă credința și adevărul să se hotărască ce sunt ortodocși ori eretici, sunt cu papa de la Roma sau cu adevăratul Hristos; noi rămânem cu Hristos, Mântuitorul nostru, cu învățăturile Bisericii noastre Ortodoxe. Nu te vom vinde pe tine Sfântă Ortodoxie, chiar dacă va trebui să suferim. Toată viața a fost doar un martiriu pentru toți cei care s-au jertit pentru dragostea lui Hristos. Mărturisim pe adevăratul Hristos sau mărturisim pe antihristul pregătitor.

Acest sinod mare sfânt panortodox este cel mai viclean, tâlhăresc, cel mai mincinos pe care eu și credincioșii mei niciodată nu-l vom recunoaște. Am luat parte la pregătirea acestui sinod, e groaznic ceea ce se pregătește și toate întrebările de la acest sfânt sinod au două răspunsuri, dar știm că Dumnezeu este da și nu, de aceea nu-l recunoaștem niciodată. Iar declarația din Cuba a patriarhului Kiril și a papei de la Roma, ereticul, în cele 30 de puncte pe care le conține, pentru mine personal sunt cei 30 de arginți ai lui Iuda. De aceea, mă rog ca Dumnezeu să ne ajute.

Dacă am pierde totul pe acest pământ și nu am avea nimic nici ce mânca, nici ce bea, dar dacă ne-am pierdut credința am pierdut totul. Dacă am pierdut adevărul Sfinților Părinți ce ni s-a dat și Biserica adevărată a lui Hristos, în durere, în suferință la cine să întindem mâinile noastre? Cui să ne rugăm dacă am trădat și am vândut pe Dumnezeu? Va trebui să se oprească pentru că vreau să câștige o lume creștina, dar atâta tulburare s-a adus în Biserica noastră; pe toți creștinii îi putem întoarce înapoi, mărturisindu-le adevărul și prin pocăință să se întoarcă. Numai astfel putem fi una, și frați în adevărata credință, care a fost dată o dată și pentru totdeauna.

Mulțumesc pentru prezența noastră în mijlocul vostru, vă iubim mult. Vă mulțumesc încă o dată pentru adevărul sfânt, Dumnezeu n-o să ne lase. Nu avem mândrie, nu vrem să arătăm nimic altceva, decât adevărul Sfinților Părinți pe care punctul 5 din declarația făcută în Cuba îi acuză pe toți Sfinții Părinți și înaintașii lor de zece veacuri, că prin păcatele și greșelile lor, aceste două biserici n-au avut legătură euharistică. Fraților nu-s mai multe biserici, e Unica Biserică al Cărei Cap e Hristos, rămâneți în această Biserică și Hristos va rămâne cu voi. Vă sărutăm mâinile, ne bucurăm de lumea ortodoxă, fiți uniți în Duhul Adevărului, rămânem alături de voi cu toată dragostea și vrem să mărturisim adevărul. În sinoadele noastre nu avem nici o putere, nu suntem luați în seamă, de aceea este foarte greu; cerem sfintele voastre rugăciuni și vom păstra credința adevărată.

Amin.

†Episcop de Banceni și Vicar al Cernăuților

Sursa: graiulortodox.wordpress.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Spirea Bataiosu spune:

    Hristos a inviat! Frati intru dreapta credinta ortodoxa! asa cum spune Parintele episcop LONGIN, spusele sale sant in deplinatatea acordului cu sfintele invataturi ale inaintasilor nostri,,,Nu putem sa ne abatem,trebue sa ramanem fermi,,,chiar daca trebuie sa suferim..Sa rugam pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos,,,Domnul puterilor,sa ne dea putere de discernamant ,,,sa ramanem in dreapta credinta,,sa ne dea darul discernamanttului ca sa putem deosebi adevarul de minciuna,,,SLAVA TIE DOAMNE! Vino degrab, nu ne lasa, ajuta-ne sa ramanem uniti in sfanta TA CRUCE biruitoare. AMIN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.