Patriarhul Pavle al Serbiei: “Omul poate trăi doar cu 6 MĂSLINE pe zi”

patriarh-pavel-serbian

Regretatul și mult iubitul Pavle, patriarhul Serbiei (1990-2009) avea o vorbă pe care o spunea deseori, și anume că un om poate trăi doar cu 6 măsline pe zi. Citise despre aceasta în viețile sfinților părinți athoniți care au pustnicit pe la începutul secolului al XX-lea, trăind doar din această hrană frugală.

Patriarhul Pavel a fost un sfânt al zilelor noastre recunoscut de toți cei care l-au întâlnit sau au auzit despre viața lui desăvârșită. Avea un trai foarte simplu și minimalist. Un om smerit, modest și foarte econom.

Avea o singură rasă. Doar când slujea Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se îmbrăca în hainele arhierești și strălucea de frumusețe. Își cosea singur hainele când se rupeau, la fel și încălțările, umblând de multe ori cu ele stricate. Își făcea toate treburile singur.

masline-2

Mergea doar cu tramvaiul și pe jos. Dacă se îmbolnăvea, nu chema doctorul, ci se trata singur, cu ajutorul plantelor.

Era împotriva luxului și a risipei. Își pregătea singur mâncarea, care era doar vegetală. Singur își cumpăra legumele, pe care le fierbea. Îi plăceau în mod deosebit urzicile. Pe lângă fierturi, mânca 6 măsline pe zi.

Când servea masa, nu lăsa să rămână nici o firmitură. Fiind invitat odată la un praznic la care s-a servit pește, a luat acasă oasele pe care ceilalți invitați lăsaseră destul de multă carne. A doua zi, a servit acele oase la Patriarhie, la masa de prânz, invitându-i și pe ceilalți să mănânce împreună cu el. Zicea că e păcat să aruncăm mâncarea, căci prin aceasta se risipesc darurile Domnului. La înmulțirea pâinilor, Hristos a poruncit ucenicilor să adune toate firimiturile în coșuri, ca să nu se piardă ceva. (Ioan 6, 12).

Fiind un om cu un deosebit simț al umorului duhovnicesc, există foarte multe anecdote consemnate din viața lui. O dată, pe când se afla la Palatul Patriarhiei și lua masa alături de alți patriarhi, unul dintre episcopi pe nume Ștefan a luat 8 măsline. Toți știau că Patriarhul Pavle ține la ideea că organismului îi sunt optim necesare doar 6 măsline.

– Preafericirea Voastră, a zis episcopul, eu am luat cu două mai mult. Ce să fac?
– Acuma ține ceea ce ai luat, iar mâine să iei cu două mai puțin, răspunse Patriarhul.

Dată fiind bogăția de nutrienți pe care le conțin, nu e de mirare că măslinele au beneficii aproape pentru toate sistemele din corp. Îndeosebi pentru sistemul cardiovascular, sistemul nervos, aparatul locomotor, sistemul respirator, sistemul imunitar, sistemul digestiv și sistemul inflamator.

Măslinele impresionează prin conținutul de nutrienți antioxidanți și antiinflamatori și anticancerigeni. Dieta mediteraneană, în care predomină uleiul de măsline și măslinele a fost catalogată drept una din cele mai sănătoase, fiind asociată cu un risc mai mic de osteoporoză, alergii, cancer și boli cardiovasculare, scrie latafifas.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.