Polenul îmbunătățește starea emoțională și sistemul nervos, înlătură tristețea și oboseala
Polenul conține o densitate de nutrienți atât de mare încât își merită denumirea de aliment complet. În compoziția sa chimică intră aproximativ 250 de substanțe active – proteine, lipide, macro- și micronutrienți, vitamine și antioxidanți – care hrănesc, echilibrează, vindecă și protejează organismul uman.
Apiterapia îl recomandă ca remediu natural, datorită proprietăților sale antifungice, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, imunostimulatoare și analgezice.
Polenul este o materie primă din care albinele produc păstura, cunoscută și sub numele de „pâinea albinelor”.
Compoziția chimică a polenului
Granulele de polen sunt recoltate din diferite specii de plante, de aceea conțin o diversitate de nutrienți: aminoacizi, acizi grași, compuși fenolici, enzime, coenzime, vitamine și bioelemente.
Polenul este foarte bogat în proteine (22,7%). Conține aminoacizi grași esențiali – elemente proteice esențiale, pe care organismul nostru nu-i poate produce, în proporție de 10,4%.
Acțiunea antioxidantă puternică a polenului se datorează în principal flavonoidelor (kaempferol, quercetină) și acizilor fenolici (acid clorogenic).
Bogăția de vitamine și minerale din polen dau și mai multă valoare acestui produs apicol: provitamina A, vitaminele E și D, vitamina C, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9, biotină și rutină, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier, cupru, zinc, mangan, siliciu și seleniu.
Studiile științifice au evidențiat acest profil nutrițional remarcabil și au propus polenul ca un supliment alimentar extrem de valoros pentru dieta omului modern, săracă în vitamine și minerale.
Polenul reface carențele de nutrienți
Experimentele pe animale de laborator au arătat polenul crește nivelul unor nutrienți esențiali în corp, precum vitamina C și magneziu, și speranța de viață.
Polenul a ajutat la refacerea greutății corporale la animalele înfometate în urma unei diete lipsită de vitamine. Studiile au arătat că polenul reface rapid deficitele nutriționale din corp, fiind mult mai eficient la acest capitol decât alte alimente.
Proprietățile nutriționale ale polenului pot ajuta și în cazul copiilor cu întârzieri în dezvoltare sau lipsă de apetit, precum și în cazul persoanelor malnutrite, cu o greutate sub limitele normale (copii și adulți).
Este un tonic eficient pentru convalescenți, persoanele care se recuperează după o boală sau operație, și pentru cei care desfășoară activități fizice sau psihice solicitante.
Efecte asupra creierului, sistemului imunitar și nervos
Polenul are efecte binefăcătoare și asupra sistemului imunitar și nervos, datorită proprietăților sale adaptogene. Mai precis, consumul de polen ajută la creșterea rezistenței organismului la infecții și diverși factori dăunători – fizici, chimic și biologici.
Polenul îmbunătățește funcțiile creierului: gândirea și capacitatea de înțelegere, învățare, memorare și concentrare.
Datorită proprietăților sale nutriționale și tonice, polenul crește aprovizionarea cu sânge a țesutului nervos, întărește sistemul nervos slăbit de stres sau de supra-solicitare. De aceea este recomandat în caz de suprasolicitare mentală și fizică, astenie și apatie.
Efecte bune s-au obținut asupra persoanelor cu depresie, neuroastenie și energie scăzută, în special la cei vârstnici. Administrat în paralel cu antidepresive, polenul ajută la reducerea dozelor acestor medicamente și îmbunătățește starea generală a persoanei depresive într-o perioadă scurtă de timp.
Utilizat pe termen lung, în doze mici, polenul îmbunătățește simțitor dispoziția și starea de spirit, redă dorința de a trăi și dă mai multă vigoare organismului.
Mod de administrare
Doza terapeutică pentru adulți este de 20-40 de grame de polen crud pe zi (echivalentul a 3-5 lingurițe pe zi), iar pentru copii, doza este de 1-2 lingurițe pe zi. (1 linguriță de polen conține 7,5 g, iar 1 lingură conține 15 g.)
Pentru îmbunătățirea simptomelor de tristețe, surmenaj și depresie, unii experți recomandă o cură de 3 luni cu câte 7-15 g de polen pe zi (împărțit în mai multe lingurițe/rații).
Polenul nu se ia într-o singură doză. Cantitatea recomandată zilnic se împarte în 3 doze egale, care se iau înainte de fiecare masă, în cure de 1-3 luni, de 2-4 ori pe an (perioada iarnă- primăvară, și vară-toamnă). Dacă nu ați mai luat polen până acum, începeți cu o doză mai mică (1 linguriță pe zi), după masă.
Pentru a fi mai ușor digerat și absorbit complet de către organism, se recomandă ca granulele de polen să fie măcinate și dizolvat în apă, lapte sau sucuri naturale de fructe și legume.
Articol relatat de portalul lataifas.ro