Pr. Arsenie Boca: „Cu cât vei face mai cu osârdie acest lucru cu atât îți vei sfinții ziua”

Cand te scoli dimineata din somn, gandeste-te ca Dumnezeu iti da ziua pe care n-ai fi putut sa ti-o dai singur, si pune deoparte prima ora sau macar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa lui Dumnezeu intr-o rugaciune de multumire si de cerere buna. Cu cat vei face mai cu osardie acest lucru cu atat iti vei sfintii ziua, cu atat mai puternic te vei ingradi in fata ispitelor pe care le intampini in decursul zilei.

Tot asa, cand mergi catre somn gandeste-te ca Dumnezeu iti da odihna de ostenelile tale. Consacra lui Dumnezeu o curata si smerita rugaciune. Buna ei mireasma iti va apropia pe ingerul tau spre paza ta.

Rugaciunea de dimineata pentru om este intocmai ca roua de dimineata pentru plante. Cine se roaga lui Dumnezeu de dimineata, cu o cuvenita luare aminte, e mai fericit si mai linistit tot restul zilei aceleia. Mintea se ocupa toata ziua cu ceea ce o preocupa de dimineata, ca o piatra de moara, care macina in restul zilei grau sau neghina.

Sa ne straduim sa punem intotdeauna sa punem de dimineata grau pentru ca vrajmasul sa nu toarne neghina. Sa petrecem ziua ce incepe in asa fel incat ea sa ne poata duce catre ziua vesnica, iar nu catre noaptea vesnica.

Sileste-te ca in mijlocul ocupatiilor sa gasesti macar cateva minute pentru ca sa te intorci cu gandul si cu rugaciunea plina de evlavie catre Acela care binecuvanteaza munca cinstita si da izbanda lucrului bun.

Munca si rugaciunea este folosirea cea mai necesara si cea mai buna in timpul pe care Dumnezeu ni-l da in fiecare zi. „Roaga-te si lucreaza!” Iata pravila de aur care imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti.

Tu nu esti creat pentru pamant, ci pentru cer. Dupa ostenelile si grijile vietii, ridica-te sus cu mintea si cu inima, revarsa-ti inaintea lui Dumnezeu sufletul in rugaciuni si multumiri. Roaga-te! Aceasta este datoria ta, slava ta, fericirea ta. De la munca, treci la rugaciune, de la rugaciune la munca! Roaga-te si munceste!

Incepe si sfarseste-ti ziua cu Dumnezeu.

Cand mergi catre somn adu-ti aminte de moarte al carui chip si tinda este somnul. Adu-ti aminte de cele trecute si nadajduieste in Domnul pentru cele viitoare. Foloseste spre bine cele prezente.

Parintele Arsenue Boca

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.