Pr. Cleopa: „Nimic rău nu te atinge, dacă ai trei lucruri… Pot să vină toti dracii din iad că nu au ce-ţi face”

Părintele Cleopa, în cuvintele sale pline de înțelepciune, oferă credincioșilor o direcție clară pentru a rămâne protejați de influențele negative, subliniind că „Nici descântecele, nici vrăjitoriile, nici fermecătoriile, nimic, nimic nu poate să-ţi facă nimeni, dacă ai trei lucruri: dacă posteşti sfintele posturi, dacă eşti mărturisit curat şi dacă mergi regulat la biserică. Nu-ţi poate face nimeni niciodată nici un rău. Pot să vină toti dracii din iad că nu au ce-ţi face.”

Citește și: Experiență inexplicabilă la Prislop: un necredincios a fost dus de mașină la mănăstire fără voia sa

Aceste învățături arată clar puterea disciplinei spirituale și a vieții trăite conform credinței ortodoxe. Părintele subliniază că mărturisirea sinceră și împlinirea rânduielilor oferite de duhovnic sunt elemente esențiale: „Odată ce te-ai mărturisit şi eşti sub canonul duhovnicului ai intrat în taina lui Iisus Hristos.”

Un alt aspect crucial al mesajului său este legat de armonia în familie, care poate fi obținută prin iertare: „De aceea când se întâmplă ceva, o sfadă în casă la voi, ori femeia, ori bărbatul, ori un copil, ştii care biruieşte? Ia să-mi spuneţi! Mânca-v-ar raiul! Cel care va zice întâi: «Iartă-mă, mamă, că am greşit» sau «Iartă-mă, bărbate, că am greşit» sau «Iartă-mă, femeie», acela a biruit pe draci. În măsura în care iartă, e şi el iertat de Dumnezeu.”

Părintele Cleopa avertizează asupra răspunsurilor aspre și lipsa de înțelegere atunci când cineva cere iertare: „Nu când ţi-a zice unul «Iartă-mă», tu să-i zici: «Du-te de aici, lasă că te ştiu eu cine eşti!», că atunci eşti mai rău decât toţi dracii. Când lui Petru apostolul i se părea că e milostiv, L-a întrebat pe Mântuitorul, Doamne, de câte ori voi ierta pe fratele meu? Până la şapte ori într-o zi? Mântuitorul i-a curmat pentru veşnicie părerea asta: Petre! Nu de şapte ori, ci de şaptezcci de ori câte şapte într-o zi. Adică întotdeauna.”

În cuvintele sale, accentuează importanța iertării continue și a împăcării. Chiar și în momentele grele, cerea iertării devine o virtute, oferind pace și binecuvântare divină: „Chiar dacă te-a bătut unul, dacă îi zici «iartă-mă», ai biruit şi pe diavolul şi pe el. Ţi-ai luat cununa de mucenic, dacă ai cerut iertare. Se întâmplă în viaţa omului, în casă, câte nu se întâmplă? Care îşi cere iertare întâi, acela a biruit. Şi el are plată mare la Dumnezeu şi îl linişteşte pe celălalt.”

Citește și: Ce înseamnă cu adevărat să iubești aproapele și cum poate fi aceasta împlinită în viața de zi cu zi

Acest îndemn de a îmbrățișa smerenia, mărturisirea și iertarea reprezintă pilonii unei vieți în care harul divin devine scut împotriva tuturor încercărilor.

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

  1. Roman Ortodox spune:

    Am doar o singura intrebare:Editura asta, Rhema, care distribuie gratuit carti despre religie, ce orientare confesionala are. Mie mi se par a fi eretici (sectanti, pocaiti). daca e asa de ce le permiteti sa-si faca reclama pe site-ul dumneavoastra?
    Cred ca exista riscul sa fie confundate invataturile lor cu cele ortodoxe, de catre un crestin mai putin instruit. Ori mie mi se pare ca tocmai acesta este si scopul lor.
    Astept un raspuns pentru care va multumesc anticipat.
    Sa aveti o zi binecuvantata de bunul Dumnezeu!

  2. binevoitor spune:

    Sa nu se supere Pelerinul Ortodox, textul este bun, este adevarat ce spune Parintele Cleopa, dar fotografia este una neapotrivita. Ce cauta femeile in Sf Altar si in fata Sf Mese?

  3. Marian spune:

    AMIN!!!

  1. 7 martie 2017

    […] Ne vorbește Părintele Cleopa – 15, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2006, p. 108 sursa: ganduridinierusalim […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.