Prof. dr. Constantin Dulcan: „Întotdeauna când m-am rugat, mi s-a răspuns cu ceva din mintea mea ca să văd că vine de acolo”

Care a fost drumul pe care l-aţi parcurs către ceea ce aţi numit “Inteligenţa materiei”?

– Mi-aduc aminte că, din tot ce-am citit eu, de sufletul meu s-a lipit persoana lui Iisus. Când redactam cartea,  m-am chinuit ca redactorul să lase cuvântul Iisus – pus într-un context foarte departe de ce spune literatura canonică, dar să apară cuvântul Iisus. Sub nicio formă n-am reuşit! „Nu şi nu!, nu ne-o publică nimeni!” Am reuşit cu greu să strecor cuvintele “ca la nunta din Cana Galileii“. Atunci am avut această şansă pentru că am vorbit despre dezobişnuirea de alcool prin hipnoză. Li se dădea pacienţilor să bea apă, li se spunea că e alcool şi că le face rău şi ei chiar se simţeau rău… Şi-atunci am spus că, prin hipnoză, apa se transformă în vin întocmai ca la nunta din Canna Galileii. Am folosit termenul tocmai pentru că voiam ca ceva din recuzita religiei să intre acolo! Cineva să înţeleagă că nu mi-e străină credinţa. Dar cuvântul Iisus n-am reuşit să-l strecor! Numai bine că redactorul a plecat în Occident, tocmai el, cel care a insistat să mă convingă că nu-mi publică nimeni cartea…. Apoi am pus lucrurile cap la cap începând de la prima undă de lumină – cine a citit cartea, ştie! Ce-a fost înainte? Şi spun mereu că în momentul zero nu ştim ce-a fost. Dar din momentul acela zero a început Universul. Cum e posibil să se nască ceva din nimic? Şi atunci spun, momentul unu trebuie să fi fost o inteligenţă, inteligenţa materiei! Era tot ce puteam să spun, imaginaţi-vă! Nu puteam să spun Dumnezeu sau inteligenţa divină. Şi aşa cartea a trecut foarte repede, au îmbrăţişat-o toate categoriile de intelectuali, au citat-o inclusiv P. S.  Antonie Plămădeală şi Părintele Galeriu.

Lucrul asta se întâmpla în …

– În 1981. Cartea a avut un succes extraordinar un an de zile, până a început „Meditaţia transcedentală” şi atunci totul s-a întors împotriva mea. Anchete, tot soiul de lucruri urâte. Trecută sub tăcere, interzisă, copiată în zeci de exemplare de cine vrea s-o citească, toata lumea vorbea despre ea, până în ‘90 când s-au schimbat lucrurile şi atunci am putut să spun: “Dumnezeu există!”. Dar lumea a înţeles că prin expresia “inteligenţa materiei” mă refeream de fapt la “inteligenţa divină”. Acesta a fost drumul meu către credinţă.

Din ceea ce spuneţi rezultă două demersuri: o cunoaştere a lui Dumnezeu pe cale tradiţională şi o cunoaştere pe cale raţională, prin cercetările întreprinse de Dvs.

– Aţi amintit două demersuri, trebuie să vă spun că este şi al treilea, acela de comunicare cu ceea ce numim raţiunea divină.

Vorbiţi de experienţe directe cu Dumnezeu?

– Să spunem aşa, deşi mie mi se pare că ar fi prea orgolios, prea pretenţios din partea mea să spun că am un dialog cu Dumnezeu. Spun simplu că am avut de multe ori răspuns la rugăciune. Dar am sesizat ceva atunci: că nu am răspuns dacă spun din buze ”Doamne, ajută-mă  şi dă-mi ceea ce îmi lipseşte!”, ci ca totdeauna îmi răspundea în tăcere când trimiteam din inima un impuls. Gândul trecea prin inima şi aşa mă rugam în situaţii grele. Şi am avut răspuns imediat. Să vă dau un exemplu. Plecăm noi după revoluţie în Germania cu Dacia unui coleg despre care ni s-a spus că e o maşină bună şi care ne-a lăsat pe drum. Ne-a tractat un sârb, ne-a luat banii, ne-a lăsat într-un sat, s-a întunecat, a început să ningă, să plouă, era întuneric, veniţi din Est, fără niciun ban. Atunci am spus: ”Doamne, ştii că  suntem singuri şi n-avem nimic, fă ceva, Doamne şi ajută-ne!” Cred că n-au trecut 2-3 minute şi opreşte  o maşină, coboară din ea o doamnă şi vorbeşte  întâi în germană – eu nu ştiam germană. Sesizând că nu ştim, dă să plece. Atunci colegul meu, profesor în Târgovişte, zice: ”Franceză vorbiţi?” “A, oui!” Şi atunci spune în franceză exact ceea ce eu am spus în gând: “Ştiu, sunteţi din Est, sunteţi străini, aţi rămas cu maşina în pană, n-aveţi bani, n-aveţi nimic şi trebuie să vă ajute cineva…”. Aşa a spus, adică exact ce-am gândit eu. Întotdeauna când m-am rugat, mi s-a răspuns cu ceva din mintea mea ca să văd că vine de acolo. Sunt multe astfel de momente, dar care toate s-au întâmplat numai după ce am scris “Inteligenţa materiei”.

Aţi scris despre Inteligenţa materiei pentru ca apoi Ea să vă răspundă…

– Am avut chiar ieşiri din timp, am ştiut ce se va întâmpla a doua zi la ora H! Sau am ieşit dintr-un accident iminent în timp ce ceilalţi din maşină au rămas muţi, cu inima în gât. Atunci am fost sigur şi stăpân pe mine, că asta este singura cale şi, în loc să opresc, ceea ce ar fi însemnat dezastru, măresc viteza. Şi mă strecor printre doi, la  milimetru. Atât de sigur eram, că am început să râd, spre disperarea celorlalţi. Adică răspunsul a fost ca să înţeleg că vine dintr-o zonă în care Raţiunea aceea te ascultă, te aude. Şi am înţeles că Dumnezeu este în primul rând afect, sentiment, este iubire! Eu spun ce-am înţeles şi ce sufletul meu mi-a spus. Sigur că Dumnezeu a făcut lumea prin raţiune, dar cred că a făcut-o din iubire. Asta e convingerea mea, experienţa mea concretă. Am spus: nu o impun nimănui, dar am dreptul la opiniile mele.

Sursa: constiintaortodoxa.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

 1. gheorghi spune:

  Sint consternat sa vad ca il promovati pe acest personaj!
  Cum sa fie „inteligenta” materia”
  Inteligenta este o calitate a sufletului.
  Suflet are doar persoana.
  Persoana au:
  1. Dumnezeu
  2. Ingerii
  3. Omul.
  Unde intra idolatria acestui A?
  Dumnezeu -Fiul nu a spus ce zice neurologul:
  „suntem cu toţii fragmente de lumină desprinse din Marea Fiinţă de Lumină”
  Zice:
  „… Universul funcţionează, că este ordonat în forme prin care îşi manifestă existenta, părând a fi efectul unei raţiuni, al unei gândiri, al unei Conştiinţe.”
  si
  „[Creatorul] A dat din Lumina sa o scânteie fiinţei numite Om, pentru ca prin puterea minţii sale să devină co-creator de Univers.”
  CUUUM?
  Unde zic Scripturile ca omul are „scanteie divina”???
  Nu ar mai fi om ci Dumnezeu si nu ar mai avea nevoie de Dumnezeu….

  Sp[une”
  „Suntem prea orgolioşi ca să acceptăm că şi alte fiinţe, în afară de noi, mai pot fi inteligente.”
  Altele nu sint fiinte iar inteligenta, ratiunea, constiinta sint caracteristici ale sufletului de negasit in in afara persoanei – a lui Dumnezeu, a ingerilor si a omului.
  ========================
  DUMNEAVOASTRA SINTETI SITE ORTODOX SAU NEW-AGE?

 2. gheorghi spune:

  Cat tupeu sa aminteasca de inalti ierarhi ai BOR pentru a-si sustine ereziile!
  Desigur ca a sustine ca Universul este Creat – act venit dinspre atei, ca omul de stiinta post Iluminism cu asta se ocupa, materialismul fara de Dumnezeu – desigur ca merita mentionat.
  De aici insa, de la „filozofarea” pe tema „design-ului inteligent” si pana la „Dumnezeu mi-a răspuns, în tăcere” este drum lung, de la Iad la Rai; sa ne amintim ce le-a spus IIsus evreilor necredinciosi – „Fie voua dupa credinta voastra!”, abandonandu-i in seama duhurilor pe care le „ascultau”.
  Astfel de duh, mai „mascat” decat la alt ratacit, samanul Valeriu Popa nu este dintre cel ale placute lui Dumnezeu ci trimise de Satana ca sa suceasca mintile celor nestiutori de „carte”.
  –––––––
  Nu va lasati impresionati de formulari si logica exprimate sub aura senectutii si in „lumina” titlurilor academice – stiinta nu se ocupa de Dumnezeu ci de cele masurabile, calculabile, repetabile, experimentale.
  Nimic din ce invatam din Teologia crerstina – Ortodoxa nu sustine aberatiile „savante” ale acetui imbatranit in eroare..
  Dumnezeu sa-l lumineze si sa se lepede public de idolatrie si sa se caiasca de otravirea mintii (care este parte a sufletului si nnu a creierului!) atator inocenti, creduli si inselati…

  • Octav spune:

   Veninul pe care-l arunci prin aceste cuvinte nu-i din iubirea lui D-zeu si e lesne de inteles cand Satana se tot straduieste sa ne tina prin habotnicie in fraiele diverselor religii.
   Dumenzeu este iubire, ne-a creat din iubire si ne calauzeste spre iubire, pacat ca unii sunt preocupati sa-i slaveasca numele fara insa a-i urma calea !

   Lumina si binecuvantare tuturor !

 3. vasile spune:

  Gheorghe, sa fim ca albinele cum ne invata Sf. vasile cela Mare, sa culegem tot ce este bun de la fiecare om. Dl. dr. Constantin Dulcan nu se pretinde a fi teolog, ci medic. Ai ce invata de la el. Si nu mai vedeti peste tot new age. New Age este un mediu de propagare a tot felul de idei, bune si mai putin bune, crestine si necrestine. Culege ce este de folos. Cred ca-ti dai seama ca realitatea este mult mai complexa decat ne-o putem explica prin invatatura de credinta. De ce? Pentru ca sunt domenii diferite. Dogmele nu si-au propus sa defineasca intreaga realitate din univers si nici cum functioneaza lumea. Dogmele sunt rezultatul strict al luptei cu erezile hristologice.
  Cu toate stima.

 4. magdi spune:

  „Unde zic Scripturile ca omul are „scanteie divina”???” si răspunsul este foarte simplu „”Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!” Geneza 1:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.