Pustnicul Iona: „Dacă ești călugăr, stai cu moartea în fața tot timpul”

Fratele Iona a fost Ion Patrulescu in viata civila. A fost ateu, fost ofiter de armata si profesor de limbi clasice. De 10 ani traieste ca un pusnic prin padurile din jurul manastirii. Cu greu, staretul manastirii Oasa l-a convins sa vorbeasca in fata camerei.

Calugarul are doar certitudinea mortii

Fiind calugar esti acoperit de o taina pe care ca mireni n-o stiti. Calugarul este un singuratic care are in vedere singurul lucru sigur din viata noastra: totul e vis. Calugarul are in vedere singura certitudine, moartea. Daca esti calugar, stai cu moartea in fata tot timpul, adica te gandesti la un lucru la care niciun om normal nu se gandeste.

Singura certitudine pe care o ai in fata este moartea, fiindca nu ai pentru ce sa mai traiesti. Viata pentru noi este umbra si vis. In momentul in care iesi din lume nu iti mai ramane nimic din ce oamenii socot prezentul. Iti ramane un gol, un vid. Si moartea.

Noi in viata credem ca alegem, mai ales tinerii. Ar trebui sa folosim verbul la pasiv: suntem alesi. Exista o contributie constienta la alegere, dar din adanc exista chemarea care e mult mai adanca decat constiinta, rationalitatea noastra. Optiunea pentru calugarie este o chemare la care raspunzi la un moment dat.

Intalnirea cu Dumnezeu

N-a fost o intalnire asa, ca un flash, cu Dumnezeu. A fost o revelare progresiva a minciunii in care traiam. Eu luam mincina drept adevar si incet am inceput sa vad ca secvente din adevarul in care credeam eu erau minciuna. Dupa ce decojesti minciuna, ce a ramas? Rudimentele educatiei din satul meu. Si am ramas cu acest nucleu al satului romanesc.

Nu cred ca a fost o decizie a calugariei, a fost doar o nevoie de a ma retrage. Lumea, asa cum este ea, m-a obosit la un moment dat si am zis trebuie sa mai respir un pic de aer curat. Si m-am retras pur si simplu ca sa stau retras. Nu sunt un calugar clasic ci sunt un calugar cu viata de sine, un om care isi face singur programul. In general stau si iarna si vara acolo, sus, pe munte. Calugaria e o vocatie, e ca talentul la vioara.

Lasam crucea dupa sobă

Pricina necazurilor noastre e pacatul. Omul cauta placerea si fuge de durere. Hristos ne spune cine vrea sa vina dupa mine sa isi ia crucea in fiecare zi. Ei, noi ce facem? Lasam crucea dupa soba si cautam sa facem bani, cautam sa facem shopping. Dumnezeu ne plange de mila. Noi facem exact ce este in contra fericiri noastre, noi suntem dusmanii nostri. Ne-a dat liberate si S-a si rastignit si noi refuzam libertatea si mergem dupa diavol. Daca asculti de diavol, de sugestiile Satanei cum poti sa fi fericit?

E mare minune constiinta ca noi avem libertatea garantata de Dumnezeu. Nu NATO, nu Uniunea Sovietica ne garanteaza libertatea. Libertatea e garantata de Dumnezeu de sus. Daca vrei sa spargi o banca sau sa strangi pe cineva de gat nu ne opreste nimeni. Legea iti interzice dar nu te opreste. Daca vrei sa fi sfant te poate opri cineva? Practic, in mana noastra sta destinul nostru.

Noi nu stim momentul mortii, de aceea trebuie sa avem o buna dispozitie tot timpul vietii. Sa nu fi niciodata trist, suparat, intunecat la minte si la suflet si sa fi intr-o buna dispozitie. Sa fii om de treaba, sa fi om cumsecade. De asta ne e frica de moarte. pentru ca nu suntem pregatiti.

Politica e o iluzie

Eu zic ca sunt fericit, sunt preafericit. Ma pazesc sa fac ceea Dumnezeu nu ingaduie sa faci. Atata vreme cat umblam dupa poruncile lui Dumnezeu, n-ai cum sa nu fi fericit. Singura sansa pentru om este educatia. Un om educat este un om care deosebeste binele de rau. Daca vine cineva si iti sugereaza sau te indeamna sa faci un lucru rau, il respingi de la sine. Dar in momentul in care educatia noastra e avariata, e foarte usor de inselat.

Politicul este o alta iluzie intre iluzii. Cine isi inchipuie ca politicul va rezolva ceva va vedea singur ca este o mare inselare. Politicienii reprezinta exact ceea ce sunt aceia care ii aleg. Daca noi suntem needucati ne alegem oamenii care ne reprezinta. Daca suntem corupti ne alegem oamenii care ne reprezinta. Daca suntem cinstiti, credinciosi, ne alegem oameni care ne reprezinta.

Sursa: romaniateiubesc.stirileprotv.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.