Rugaţi-vă ca toate să vă fie după voia lui Dumnezeu şi este de ajuns

Domnul să vă binecuvânteze să vă trudiţi; dar numai cu mintea. Gândul că ar trebui să vă aflaţi undeva şi că ar fi nevoie ca cineva să fie la dumneavoastră nu vă va da pace. Străduiţi-vă să vă rânduiţi astfel încât să vă displacă să mergeţi în vizite şi, la fel, să nu vă placă să vedeţi pe cineva la dumneavoastră. La stareţii de demult era scris: atâta vreme cât ai plăcerea de a da și a lua, nu aştepta liniştea. Această frază: a da și a lua, cuprinde totul, orice fel de relaţii cu alţii. Nu poţi ajunge la aceasta dintr-odată, dar începutul trebuie făcut imediat. Bunul Dumnezeu să vă dăruiască dulceaţa petrecerii laolaltă cu El!

Mântuiţi-vă! Slavă Domnului că aveţi pace în suflet şi ca aţi răbdat totul. Păstraţi întotdeauna o astfel de linişte când aveţi nemulţumiri, lăsându-vă în voia lui Dumnezeu, şi nu vă agitaţi. Rugaţi-vă ca toate să vă fie după voia lui Dumnezeu şi este de ajuns.

Faceţi-vă regulă să nu întreprindeţi nimic când aveţi duhul tulburat, nici măcar să vorbiţi. Oricât de cuviincioasă ar fi izbucnirea şi oricât de drept v-ar părea ceea ce vreţi să spuneţi sau să faceţi în acel moment, totuşi, în această vreme sufletul nu poate respecta măsura cuvenită, cu atât mai puţin curăţenia, căci această stare este, de felul său, întotdeauna amestecată cu părerea de sine. Dumnezeu să vă ajute!

Sfântul Teofan Zăvorâtul

Extras din „Învățături și scrisori despre viața creștină”, Ed. Sophia, București, 2012, pag. 107

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.