Să nu ni-L imaginăm pe Dumnezeu ca pe un bunic cu barbă!

Se spune că oamenii de știință au dovedit că Dumnezeu nu există. Ce soi de oameni de știință sunt aceștia? Încearcă să-i privești de sus, de la o înălțime de câțiva km, ca să vezi că sunt aidoma unor musculițe. Ce poate dovedi un om de știință? Absolut nimic! Chiar dacă oamenii de știință studiază Universul, cunoștințele lor sunt pe măsura unei lingurițe de ceai. Imaginați-vă cum un om scoate din ocean o lingură plină de apă și declară înaintea tuturor: ”Ha-ha, se spune că aici poți vedea balene, dar niciun fel de balene nu am observat!” I se spune acestuia: ”Ei bine, deșteptule, ai demonstrat cu chiu cu vai că aici nu sunt balene. Dar cum poți tu în baza unei singure linguri să vorbești despre conținutul unui ocean imens?”. Având un pliculeț de cunoștințe, ce pot să zică savanții și oamenii de știință despre Univers și Creatorul lui?

Deseori adresez întrebarea: Cum a apărut lumea văzută? -S-a întâmplat o explozie în univers și astfel a apărut lumea. Răspund la aceasta: Haideți să facem lumină în această problemă. Înainte de a exploda ceva anume, nu-i așa că este nevoie ca acest ceva să fie creat? Apoi, este necesar ca cineva să arunce în aer acest univers și să stabilească o nouă ordine. Oare nu vedeți ce ordine perfectă există în acest univers? Exista oameni de știință cu adevărat credincioși, cu o credință sinceră, dar există și din cei care nu au deloc credință din cauză că duc o viață necurată, fără pocăință.

Odată s-a apropiat de mine o femeie de 60 de ani, care mi-a spus: Părinte, eu mi-am pierdut credința. Când aveam 13 ani, L-am rugat pe Dumnezeu să-mi dea o bicicletă. El nu mi-a îndeplinit rugămintea și eu am încetat să merg la biserică. Ca să vedeți ce târguială cu Dumnezeu, ce neseriozitate!

-Și dacă Dumnezeu îi trimetea 2 biciclete? Devenea oare călugăriță? (părintele zâmbește).

-Noi nu vedem cum arată undele radio, și nici sunetele muzicale. Bine, cine are un auz sănătos poate să asculte, dar cine suferă cu auzul nu va putea face acest lucru, Așa este și cazul omului care are credință. Acesta îl va simți pe Dumnezeu și se va adresa Lui în rugăciune. Dumnezeu neapărat îl va auzi într-o bună zi și chiar îi va indeplini dorințele care au legătură cu mântuirea sufletului,.

Absolut tot ceea ce ține de om și animale este creat în mod rațional. Iar ceea ce este rațional este creat de rațiune. Această rațiune este Dumnezeu. Să nu ni-L imaginăm pe Dumnezeu ca pe un bunic cu barbă care conduce lumea din înaltul cerului. Dumnezeu este Duh, Dumnezeu este dragoste.

Arhimandrit Ambrozie Iurasov

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.