SECRETUL SFINȚILOR

96026_duminica-tuturor-sfintilor_1

În textele Sfinților Părinți, întâlnim frecvent îndemnul: „sa pui inceput”.

E bine să spunem ca este bun si folositor un astfel de lucru, dar ar trebui să si simtim asta, sa simtim nevoia de a „pune un inceput” în fiecare moment. Nu ar trebui să gândim și să simtim asta doar la începutul fiecarui an, in anumite puncte-reper din viață, sau la începutul săptămânii, ci in fiecare moment al vietii noastre.

Mă tem, însă, că nu știm exact ce înseamnă cu adevărat, pentru cineva, această frază. Ce înseamnă, oare, „sa pui început”?

Părinții Bisericii Ortodoxe au simtit nevoia sa puna început – adica sa inceapa in mod corect o noua viata (duhovniceasca) – in fiecare moment, sa puna inceput unei noi vieti duhovnicesti în fiecare clipă. În fiecare zi, sfinții avut un start și, fără să realizeze, au ajuns la destinația finală.

Voi da un exemplu, lamuritor: Un copil mic isi doreste să urce pe o scara care il duce in lacasul sau. El ridică puțin piciorul, intr-un prim pas, și încearcă să ridice si celalalt picior. Nu reuseste asta și cade. Copilul mic încearcă din nou, și iarasi nu reușește; și din nou încearcă, și din nou cade. El continuă, insa, in efortul său, fără a ține seama de aceste nereusite: o dată, de două ori… Această realitate a eșecului nu îl deranjează deloc. Mama copilului, in tot acest timp, il urmareste cu privirea, de sus, fără ca el sa observe macar asta. Văzând efortul copilului ei, și faptul că el nu este deloc deranjat de eșecul propriu in continuarea incercarii lui, ea coboară, ia copilul în brațe, și-l urca pe scara, pur și simplu.

Aceasta se aseamana cu încercarea omului de a-si trăi propria viața spirituală. Omul trebuie să demonstreze ca vrea sa progreseze duhovniceste, pentru a-L chema (atrage) pe Dumnezeu, prin lucrarea (cazna) proprie. Pentru că, dacă omul nu face ceea ce poate, Dumnezeu nu va face ceea ce noi, ca oameni, alegem sa nu facem. Totodata, omul nu-si poate fauri o viata spirituala, pe cont propriu (prin puterile proprii). Mai degrabă, viața duhovniceasca este un dar al Slavei Necreate, pentru cel ce incearca din rasputeri sa ajunga la ea.

Îndrăznesc să spun că, de acum,vom intelege mai bine, cum de sfintii, facand acest lucru incontinuu, au reusit inatr-adevar sa ajunga la destinația finală…

Traducere, interpretare si prelucrare, dupa Arhimandritul Simeon (Kragiopoulos), de: KSLCatalin (Holy Hesychasterion “The Nativity of Theotokos” Publications)

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.