Sfântul Marcu Ascetul spune că înaintea tuturor păcatelor merg trei uriași

„Ignoranța este un mare dușman al minții” – cum scrie în cartea Războiul nevăzut, a Sfântului Nicodim Aghioritul. De ce și cum se manifestă ignoranța în viața creștinului?

– Ignoranța în sensul că dacă nu cunoști – nu împlinești. Domnul Hristos a venit și a propovăduit. De ce a propovăduit? Ca să se știe ce avem de fãcut. Ignoranța e condamnabilă în măsura în care poți să cunoști și nu cunoști, pentru că, necunoscând, nu împlinești. Sfântul Apostol Pavel spune că trebuie să învățăm că Domnul Hristos ne-a trimis la propovăduire și că numai prin propovăduire poate cineva să cunoască adevărul Evangheliei. De aceea zice el despre sine, ca trimis al Mântuitorului la propovăduire: „Vai mie, de nu voi propovădui, de nu voi binevesti” (Epistola I către Corinteni, Capitolul al IX-lea).

Sfântul Marcu Ascetul spune că înaintea tuturor păcatelor merg trei uriași: neștiința, uitarea și nepăsarea, așa încât ignoranța este vinovată atunci când nu vrei să cunoști, când nu cauți să cunoști ceea ce ai putea să cunoști.

Părintele Teofil Pârâian

Extras din ”Cuvinte către tineri”, Ed. Omniscop, Craiova, 1998, pag. 52

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.