Sfântul Sisoe, protectorul copiilor, unul dintre cei mai mari tămăduitori și făcători de minuni

sfantul-sisoe-cel-mare

Calendarul ortodox îl pomenește pe Cuviosul Sisoe cel Mare la 6 iulie.

Suntem obișnuiți mai mult cu expresia „Sfinte Sisoe!”, utilizată adesea -Dumnezeu știe de ce – în traducerea unor cuvinte mai deocheate, din limba engleză, din subtitrările filmelor. Puțini dintre noi știu, însă, că Sfântul Sisoe a fost unul dintre cei mai mari postitori, făcători de minuni, tămăduitori și protectori ai copiilor.

Rugăciunile se împlinesc

Despre acest sfânt există o sumedenie de scrieri religioase, referitoare cu precădere la minunile săvârșite de acesta. Chiar și marele scriitor George Topârceanu a îmbrăcat în haine artistice „Minunile Sfântului Sisoe”. Se știe că a viețuit în deșert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaș de nădejde al învățăturilor Sfântului Antonie cel Mare. A devenit pustnic, îmbinând rugăciunea cu munca. Se spune chiar că smerenia și rugăciunile l-au făcut să semene cu îngerii în viață. Pentru viaţa sa curată, Cuviosul Sisoe a fost învrednicit cu darul săvârșirii de minuni, înviind morți și gonind relele. Vreme de peste 70 de ani, a trăit în post și rugăciune. Treceau zile în șir uitând că nu s-a atins de mâncare. A plecat din această lume în anul 429 și despre moartea lui a rămas o legendă. Se povestește că, presimțind că i se apropie sfârșitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeți și îngeri. La final, a venit Însuși Dumnezeu, care le-a spus celorlalți: „Duceți vasul ales al pustiului!”.

Din minunile Sfantului Sisoe

Intr-una din zile, un om se indrepta cu fiul sau spre chilia Sfantului Sisoe pentru a lua binecuvantare. Pe drum, copilul muri, insa tatal, fara a se tulbura si-a continuat drumul pana la batranul Sisoe. A intrat in chilia acestuia cu fiul sau in brate. A cazut la pamant pentru a fi binecuvantat. Dupa acest gest, tatal s-a ridicat, lasandu-l pe copil la picioarele Sfantului Sisoe.

Batranul, necunoscand ca fiul acestuia este mort, i-a spus:

– Ridica-te si du-te afara!

Dupa ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat si a iesit. In urma acestei minuni, tatal i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul sau, iar batranul i-a spus sa nu vesteasca nimanui despre cele petrecute pana la moartea sa.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.