Sfinții Trei Ierarhi ne arată cum să fim creștini, indiferent de rangul deținut

Foto: cuvantul-ortodox.ro

Sfinții Trei Ierarhi oferă modele autentice, care ne arată cum să fim cu adevărat creștini, indiferent de poziția socială sau de rangul deținut, a afirmat vineri patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în debutul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, organizat, ca în fiecare an, de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor.

Înaltul ierarh ortodox a subliniat că „modelul Sfinților Trei Ierarhi, (…) care au trăit adevărul Evangheliei ca început de viață veșnică încă din lumea aceasta și au învățat dreapta credință și dreapta viețuire pe toți păstoriții lor, precum și pe toți cei care au citit de-a lungul veacurilor scrierile lor”, este și astăzi actual, informeaza Agerpres.

„Într-o lume dezorientată, lipsită de repere, Sfinții Trei Ierarhi oferă modele autentice, care ne arată cum să fim cu adevărat creștini, indiferent de poziția socială sau de rangul deținut. În primul rând, ei sunt model pentru toți slujitorii Bisericii care trebuie să le urmeze pilda în apărarea credinței și căutarea sfințeniei. Dar ei sunt și modele pentru conducătorii comunităților locale și ai popoarelor, care pot învăța de la ei responsabilitatea pentru apărarea și promovarea demnității persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu. Ei sunt modele pentru teologi de a dialoga cu valorile culturii perene și ale științelor universului, oferindu-ne profunde explicații despre sensul vieții și despre creația lui Dumnezeu, despre modestie și prietenie, despre dreptate și generozitate, despre viața pământească trecătoare, ca timp și loc de căutare a vieții cerești netrecătoare. Dacă păcatul, ca existență umană egoistă și posesivă, produce violență, certuri și războaie, Sfinții Trei Ierarhi ne învață să trăim în pace, să ne rugăm, să iubim pe semenii noștri și să-i ajutăm, spre a moșteni viața veșnică în lumina lui Hristos, în iubirea Preasfintei Treimi și în bucuria sfinților”, a spus patriarhul.

„Prezența în aceste zile de sărbătoare, la București, a moaștelor Sfinților Trei Ierarhi, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena este o mare binecuvântare pentru noi toți — ierarhi, cler, viețuitori ai mănăstirilor, credincioși pelerini din România și din străinătate, dar și un semn de comuniune frățească între ortodocșii greci și ortodocșii români, între Grecia și România, între Sfântul Munte Athos, aparținând Patriarhiei Ecumenice, și Patriarhia Română”, a spus întâistătătorul BOR.

Patriarhul a menționat că „această comuniune a sfinților este și un prilej de a marca două aniversări importante din viața Bisericii Ortodoxe Române: împlinirea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei, în aprilie 1885, și 90 de ani de la ridicarea BOR la rangul de Patriarhie, fapt realizat în februarie 1925”.

Sursa: activenews.ro, Foto: cuvantul-ortodox.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.