„Toate Acatistele ne sunt de folos, numai că fiecare trebuie citit la vremea lui”

„Părinte, ce acatist (acatiste) mă sfătuiţi să citesc?” – sună una dintre întrebările frecvente ale credincioşilor, adresată mai ales la spovedanie. În primele clipe, aproape invariabil, răspundem: „Aveţi libertatea să alegeţi din Acatistier tot ce vă cade bine”. Se întâmplă însă că suntem întrebaţi, uneori cu insistenţă: „Sfinţia Voastră, ce mi-aţi recomanda, totuşi?”

Răspunsul nostru, în aceste cazuri, este: „Să ţinem seama de calendar”. Şi, în completare: „Toate Acatistele ne sunt de folos, numai că fiecare trebuie citit la vremea lui”. Adică, să privim în calendar şi să vedem ce sărbătoare avem în faţă, cu atenţie mai ales la cele care sunt trecute cu litere roşii, întrucât sunt sărbători „cu ţinere”. În consecinţă, vom citi Acatistul legat de sărbătoarea respectivă (fie un praznic al Preasfintei Treimi, fie o sărbătoare a Maicii Domnului, sau a unuia dintre sfinţi).

Bunăoară, în luna decembrie: în ziua a 6-a vom citi Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae; în a 12-a, al Sfântului Ierarh Spiridon; în a 25-a, al Mântuitorului; în a 26-a, al Maicii Domnului (unul dintre ele); în a 27-a, al Sfântului Mucenic Ştefan. Cei mai râvnitori citesc şi Acatistele sfinţilor cu ţinere locală (în 3 decembrie – Acatistul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica; în 7 dec. – al Sfintei Muceniţe Filofteia de la Argeş; în 13 dec. – al Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; în 18 dec. – al Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul; în 22 dec. – al Sfântului Ierarh Petru Movilă; în 26 dec. – al Sfântului Nicodim de la Tismana).

Iar unii creştini, şi mai râvnitori, doresc să citească în fiecare zi câte un Acatist. Aici există posibilitatea opţiunilor: unii aleg Acatistul Mântuitorului, alţii al Maicii Domnului, alţii al unui sfânt de care sunt legaţi în mod deosebit (hramul bisericii de care aparţin, al sfântului căruia îi poartă numele etc.). Recomandarea noastră revine, însă, asupra orientării „după calendar”. Chiar dacă, în mod curent, suntem ataşaţi de anumite Acatiste şi le citim după un program personal, atunci când ajungem la o sărbătoare anume, e bine să ţinem seama de ea, amintindu-ne de un îndemn al Mântuitorului, potrivit şi cu subiectul nostru: „Pe unele să le faceţi, pe celelalte să nu le lăsaţi!” (Mt. 23, 23). Citind Acatistele „după calendar”, facem dovada că-i cinstim pe sfinţi deopotrivă, nediscriminator, după cum mergem la biserică în toate sărbătorile, nu doar la unele. Iar citirea Acatistului nu reprezintă doar o formă de rugăciune şi de cinstire a sfinţilor, ci şi o modalitate de a le cunoaşte virtuţile, pentru că versurile Acatistelor exprimă faptele lor, virtuţile, minunile etc., într-o formă poetică, aleasă. În acest mod, vom înţelege mai bine şi slujba ce le este rânduită de Biserică şi fiecare dintre noi va primi mult sprijin şi ajutor în cele ce avem de împlinit, cu deosebire în cele ce ne sunt de folos la mântuire.

Articol relatat de portalul ziarullumina.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.