Un preot spulberă un mit important al ortodoxiei: ”Cea mai mare capcană în care pică oamenii”

Protoprezbiter Matei Vulcănescu, preotul comunității românești din Pireu, Atena, a vorbit despre una dintre marile capcane legate de spovedanie.

„Mulţi creştini nu merg să se spovedească pentru că „nu au postit în prealabil” Aceasta este o mare înşelare a diavolului. Ca să te spovedești NU e nevoie să posteşti. La spovedanie venim atuni când suntem cei mai mari păcătoşi, nu atunci „când postim”. La spovedanie venim ca fiul risipitor din Evanghelie, după ce am cheltuit averea noastră cu curvele, devenind sclavii patimilor, atunci trebuie să venim la spovedanie, când am ucis, când suntem în negura păcatului, atunci trebuie să venim la spovedanie”, a spus preotul.

„Spovedania nu e o formalitate pentru care ar trebui să îndeplinim un „ritual al unui post”. La spovedanie venim atunci când urlăm de durere, cu mâinile pline de sânge de om pe care l-am omorât, la spovedanie venim mânjiţi de curvii, la spovedanie venim târându-ne şi mirosind a băutură şi ţigări, sau înțepați cu ace de heroină. La spovedanie nu se vine pentru că postim, la spovedanie se vine tocmai pentru că nu postim, tocmai pentru că suntem departe, pentru că ne chinuie patimile şi poftele şi vărsăm înaitea duhovnicului toată murdăria, ca Maşina de Spălat Duhovnicească să înceapă să funcţioneze şi să spele tot ce mărturisim cu părere de rău, cu sinceritate şi fără ruşine.

Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseiii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos”, a mai zis Matei Vulcănescu.

Articol relatat de portalul antena3.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

10 răspunsuri

 1. mishu spune:

  pentru impartasit trebuie sa postesti. iar ca sa te impartasesti trebuie sa te spovedesti. dar la spovedit te poti duce oricand, ca sa-ti marturisesti pacatele.

  • Constantin spune:

   Acest cuvant TREBUIE a dus omenirea in sclavie si supunere, a distrus creatia cu care am fost inzestrati de duhul sfant. Nimic nu TREBUIE….fii bun, drept, plin de dragoste si iubire, si atunci nu mai TREBUIE nimic. Fii tu insuti.

 2. Ana spune:

  Adevarat, nu te poti impartasi fara a posti macar 8 zile, exceptii fac oamenii grav bolnavi. De spovedit putem merge oricand cu post sau fara post, insa nu ne putem juca asa cu Trupul si Sangele Mantuitorului. Un preot ar trebui sa spuna oamenilor ce vin la spovedanie ca marturisirea pacatelor e una si impartasirea altceva. Ca sa primesti cat esti in putere Trupul si Sangele Mantuitorului trebuie sa te straduiesti putin, macar putin.Doamne ajuta!

 3. Mihaela spune:

  „Fara el pacatele nu se iarta”, ” Preotul….este masina de spalat pacate” eh aici nu s de acord, Dumnezeu si numai el poate spala pacatele, Iisus a murit pe cruce ptr a ne spala pacatele….nu preotul…care e tot un om plin de pacate ca noi toti. Sa mai spun de Preasfintitul si pacatele lui? Deci hai sa nu mai punem preotii pe piedestal in locul Domnului

 4. liudmila spune:

  Eu nu cred ca e normal sa te duci la spovedanie cu burta plina de bunatati si dupa noptii de xxx, pentru o adevarata spovedanie trebuie sa ne pregatim moral si trupeste ca nu cumva sa omitem multe pacate. Si daca ne spovedim fara post dupa oricum trebuie sa postim pentru a ne impartasi si iarasi se mai aduna pacate in perioada postului si din nou trebuie sa ne spovedim…ori unde este sensul? Cel mai bine este sa se faca lucrurile concomitent pentru a nu pierde timpul in zadar, spovedania fara impartasanie este nula.

 5. Feederpbh spune:

  the best poets of his era and

 1. 8 decembrie 2015

  […] Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseiii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos”, a mai zis Matei Vulcănescu, potrivit ganduridinierusalim.com […]

 2. 8 decembrie 2015

  […] Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseiii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos”, a mai zis Matei Vulcănescu, potrivit ganduridinierusalim.com […]

 3. 8 decembrie 2015

  […] Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseiii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la „casa de oaspeţi” care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos”, a mai zis Matei Vulcănescu, potrivit ganduridinierusalim.com […]

 4. 15 octombrie 2016

  […] Un preot rupe tăcerea. Cea mai mare capcană în care pică românii […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.