Viaţa călugărului Arsenie Boca, propus pentru a fi canonizat, este cercetată de o comisie teologică mitropolitană

Parintele Arsenie Boca

O comisie specială va cerceta viaţa şi activitatea călugărului Arsenie Boca, pentru care au demarat procedurile în vederea canonizării. Prima şedinţă de lucru a acesteia a avut loc la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoara.

Episcopia Devei şi Hunedoarei a găzduit, sâmbătă, prima şedinţă de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viaţa şi activitatea părintelui Arsenie Boca, au informat reprezentanţii instituţiei. Episcopia confirmă, astfel, demersurile în vederea canonizării duhovnicului care a slujit în anii 1940 la Mănăstirea Brâncoveanu şi la Mănăstirea Prislop.

Arsenie Boca (1910 – 1989) este considerat una dintre personalităţi ale românilor, în ultimul secol. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. La mănăstirea Prislop ajung săptămânal zeci de mii de pelerini, pentru a se ruga la mormântul călugărului.

Articol relatat de ziarul adevarul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

 1. Ana-Maria S spune:

  Prea Sfintitii Mitropoliti sa cerceteze ca sa nu le stea absolut nimic impotriva in calea canonizarii si recunoasterii ca un mare Sfant al Parintelui Arsenie Boca. Daca pentru tot poporul roman Duhul Parintelui Arsenie este Sfant, fiindu-i de la Dumnezeu daruit ca la toti Sfintii si ocrotitorii nostri, indiferent pe lume unde ne-am afla, cel care ii va fi potrivnic canonizarii, nu va gusta din bunatatea si ocrotirea lui vreodata, lipsindu-se de unul singur de acestea.

 2. Margareta spune:

  Si pe urma, cine isi asuma plata pe care o vom primi de la Dumnezeu pentru caderea din dreapta credinta? Stiti care e plata, nu? Razboiul. Daca nu s-ar fi pus la dispozitie materiale care au analizat viata si invataturile parintelui Arsenie Boca prin prisma invataturii Sfintilor Parinti ai Bisericii, poate-poate ar fi fost o scuza. Canonizam un „sfant ecumenist”? Si astfel sa legiferam erezia ecumenista ? Doar e pe placul si pe gustul lui elie wiesel,nu? Daca nici aceste materiale nu va conving, asumati-va si repercursiunile, pentru ca pe Dumnezeu nu-L poate nimeni pacali. Iar uitarea, ignoranta si nepasarea sunt pacate grele inaintea Sa.

  https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/

  Si daca tot mai este cineva caruia ii pasa de pastrarea Adevarului de credinta, atunci dati mai departe acest apel al parintelui Mihai Valica pentru toti preotii si enoriasii crestinii ortodocsi.

  https://graiulortodox.wordpress.com/2016/04/19/pr-mihai-valica-apel-la-rugaciune-catre-toti-preoti-si-enoriasi-bieserici-ortodoxe-romane/

  Din partea mea puteti sa nu-mi aprobati comentul. Cititi-l macar.

 3. Manuela Nicoleta spune:

  ,, ARSENIE BOCA,, VA FI ,,CANONIZAT,, CA-CI ASA E DAT.MI-SA ARATAT,VA FI DECLARAT SFANT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.