7 mituri despre ou, spulberate! Nu te lăsa păcălit, sunt 100% gresite!

oua-fierte

Ouăle reprezintă alimente aproape indispensabile în hrana celor mai mulți dintre noi. Și totuși, în jurul acestui aliment cu excepționale calități de a ne hrăni sănătos, a înflorit o întreagă mitologie a răului. Oamenii consumă frecvent ouă de găină, a căror greutate medie este de 50g (53-63g). Coaja oului este formată din săruri de calciu, nedigerabile. Albuşul conţine proteine si apă, dar şi câteva minerale şi vitamine. Gălbenuşul, aflat în raport de 1,3/1 faţă de albuş (substanţa uscată) este o emulsie fină de lipide, care mai cuprinde şi proteine, vitamine, minerale. Un ou mediu de găină are 10g coajă, 33g albuş şi 17g gălbenuş.

Mai jos aveti 7 mituri despre oua, pe care le demontez 

1) Ouale NU fac rau ficatului!
2) Ouale nu-ti produc hepatita – e produsa de virusuri hepatice sau de medicamente hepatotoxice sau de substante toxice hepatice!
3) Ouale nu produc boala de inima ( BCI ), accident vascular cerebral ( AVC )
4) Ouale nu cresc mortalitatea!!! – studiile recente au aratat asta!
5) Ouale nu produc cancer sau diabet!
6) Ouale au colesterol, dar asta nu e o problema pentru ca, pana la urma, COLESTEROLUL ESTE ESENTIAL pentru viata! In plus, consumul de oua mareste HDL colesterolul ( colesterolul bun ) care ne apara de boala de inima.
7) Se spune ca ouale au foarte multe dezavantaje, dar de fapt ouale au multe avantaje : sunt satioase, sanatoase, contin proteine si grasimi de calitate, au luteina si zeaxantina, au vitamine si minerale numeroase – per total – SUNT PREA BUNE ca surse de energie, proteine si nutrienti;

Desi multi spun ca au nenumarate dezavantaje, iata inca un avantaj urias care merita mentionat separat: ouale sunt usor de preparat in multiple feluri – fierte / ochiuri / omlete – fiind foarte versatile si hrana perfecta a celor fara timp pentru gatit. E foarte usor sa fierbi niste oua sau sa faci o omleta. Chiar si un om care nu stie mare lucru in bucatarie va reusi sa o faca. 

Un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Nutriţie arată că un consum zilnic de ouă nu este asociat cu o creştere a apariţiei bolii coronariene ischemice (BCI), manifestată prin infarct miocardic acut (IMA) fatal sau nonfatal, sau prin angină instabilă (AI). Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto au urmărit aproximativ 90000 subiecţi (aproximativ 43 000 bărbaţi şi 27 000 femei) vreme de 11 ani (1990-2001).  Ei au dozat ulterior colesterolul subiecţilor, şi,  deşi cei cu un colesterol mai mare au avut un risc dublu de BCI, nu a existat vreo legatură între consumul de ouă şi BCI. (1)

În numărul din iulie 2004 al Jurnalulului American de Nutriţie Clinică a fost publicat un studiu care a arătat o scădere a mortalităţii la femei, asociată consumului de ouă. Cercetătorii au urmărit un număr de 5186 femei si 4077 bărbaţi timp de 14 ani. Subiecţii au fost impărţiţi in 5 categorii in funcţie de consumul de ouă (2 sau mai multe ouă pe zi, 1 ou/zi, 1/2 ou pe zi, 1-2 ouă /săptămână, şi rareori). Practic, mortalitatea femeilor prin BCI a fost 1.1 , 0,5 , 0.4 , 0,5 si 2.0 raportat la la 1000 de ani-persoana (ani de observare per persoană). Mortalitatea prin toate cauzele a fost însă, tot pentru femei: 14.8, 8.0, 7.5, 7.5, and 14.5 la 1000 ani-persoană. Cu alte cuvinte, mortalitatea este redusă cu aproximativ 50% în grupurile de femei ce consumă o jumătate de ou pe zi, un ou pe zi sau 1-2 ouă pe săptămână. Valoarea mortalităţii atât prin boală de inimă cât şi prin cauze generale este dublă la femeile ce fac exces de ouă (>2/zi) sau la cele ce manâncă rareori ouă. Nu a existat insă o asemenea observaţie la bărbaţi, a caror mortalitate nu se corelează în nici un fel cu consumul de ouă. (2)

Un alt studiu mai vechi, realizat la Universitatea Harvard şi publicat în aprilie 1999 în JAMA (Jurnalul Asociatiei Medicale Americane) nu a găsit legaturi între consumul de ouă şi BCI. Acel studiu urmărise un total de 37851 bărbaţi intre 40 si 75 ani şi 80082 femei între 34 şi 59 de ani şi a observat următoarele riscuri relative de BCI sau AVC(accident vascular cerebral) pentru bărbaţi, respectiv femei : 1.06/1.0 (<1 ou/saptămână), 1.0/0.82 (1 ou pe saptămână), 1.12/0.99 (2-4 ouă pe săptămână) , 0.90/0.95 (5-6 ouă pe săptămână), şi 1.08/0.82 (mai mult de 7 ouă pe săptămână). Cercetătorii au concluzionat că 1 ou pe zi nu mareşte riscul de BCI. Cu toate acestea, ei au observat o creştere semnificativă a riscului de BCI la diabetici. Comparându-i pe cei ce consumau mai mult de 1 ou pe zi cu cei care consumau mai puţin de 1 ou pe săptămână  riscul este dublu la bărbaţi (RR = 2,02), iar la femei este cu 50% mai mare. (RR = 1,49). (3)

Dr. Andrei Laslau Sursa andreilascau.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.